Elazığ'da Esnaf Dükkanını Açmak İstemiyor!

Son dönemlerde yaşanan ikinci el araç piyasasında hareketlilik devam ediyor.

Elazığ'da Esnaf Dükkanını Açmak İstemiyor!

Elazığ dahil Türkiye genelinde araç satışlarının duraksaması galericiler başta olmak üzere araç alım satımı yapan herkesin ortak şikayeti olmakta. Hakimiyet Gazetesi olarak Elazığ’da bulunan Galericiler Sitesi esnaflarıyla bir araya geldik.

104 Dükkanın bulunduğu Elazığ Galericiler Sitesi’nde haftanın en hareketli olduğu günlerde bile çoğu dükkanın kapalı olmuş olması esnafın iş yapamadığını ortaya koymakta. Peki galerici esnaflar ne düşünüyor, piyasayı nasıl değerlendiriyor. İşte detaylar…

İş yapamadığı için dükkana boşa geldiğini belirten Muharrem Sarıkaya; “İşlerimiz durmuş durumda, bütün esnaf oturuyor. Piyasa durgun vaziyette, vatandaşlar karınca kararınca uğraşıyor. Bizler dükkanlarımıza gelmek bile istemiyoruz, boşa gelmiş oluyoruz. İş yapamadığımız için gelmek istemiyoruz” diyerek sitemde bulundu. 

Elazığ'da Esnaf Dükkanını Açmak İstemiyor!

“İŞ OLMADIĞI İÇİN CANIM GELMEK İSTEMİYOR”

Uzun yıllardır araç alım satım işleriyle uğraşan Recep Keskinkılıç; “35 yıla yakındır araç alım satımı yapıyorum, bu işe ilk başladığımda her şey çok iyiydi. Son 5-10 yılda işler bozuldu. En önemli etkeni korsan olarak alım satım yapıyor olması ve internet üzerinden satış yapılması bizim işlerimizi çok etkiledi. İşleri küçük arabalara döndürdük, yüksek modeli ve fiyatlı arabalar satılmıyor. Şu an 300 bin 500 bin bandındaki araçlar satılıyor, bu da bize keyif vermiyor. İş olmadığı için dükkânı daha geç saatlerde açıyoruz. Sabah saat 7’de gelmem gerekiyorken iş olmadığı için canım gelmek istemiyor. Galericiler sitesini görüyorsunuz, gezen bir vatandaş yok” şeklinde konuştu.

Elazığ'da Esnaf Dükkanını Açmak İstemiyor!

“DÜKKANLARIN ÇOĞU KAPALI VAZİYETTE”

Araç fiyatlarının tekrar yükseleceğini belirten Tahir Aslan; “Son 3 aydır medyada çıkan olumsuz haberlerden dolayı fiyatlar gerilemede. Sıfır araçların biraz daha fazla piyasada bulunmasından dolayı ikinci el araç piyasası yok ama fiyatlar epey düştü. Bu durumun uzun süreceğini düşünmüyorum, yapılacak olan asgari ve memur maaşı zamlarıyla birlikte araç fiyatlarının tekrar yükseleceği afaki görünüyor. Piyasa durgun gelen vatandaşlarda genelde takas amaçlı geliyor, “aracımı bir iki model yükselteyim veya ihtiyacım var aracımı satmak istiyorum” diyor. Şu an galericiler sitesi tabiri caize ölü toprağı serpilmiş durumda. Sizlerin de gördüğü gibi dükkanların çoğu kapalı vaziyette, gelen arkadaşlarda öğleden önce gelmiyor” dedi.  

Elazığ'da Esnaf Dükkanını Açmak İstemiyor!

“ARAÇLAR ARTIK İHTİYAÇ FAZLASI OLARAK GÖRÜLÜYOR”

Kredilerin yüksek faizle verilmesinden dolayı araçlara taleplerin azaldığını söyleyen Eren Yakınbaş; “Faizin artması ve bankaların vermiş olduğu kredi oranların dolayı şu an piyasa çok durgun. Vatandaşlar parasını ticaretten daha çok, faize yatırıyor. Piyasanın şubat-mart ayları gibi hareketleneceği söyleniyor ama faiz oranları yükseldikten sonra hareketleneceğini düşünmüyorum. Şu an sadece yeni nesil aldığımız araçları satabiliyoruz, ama eski nesil aldığımız araçlar otomatikman yerinde kalmış oluyor ve zarar etmiş oluyoruz. Hükümetimizin faiz oranlarında ve kredilerde kişilerin ticari hayatını etkileyecek derecede olumlu çalışmalar yapması gerekiyor. Geçen yaz araba yatırım tavsiyesi olarak görülüyordu, şu an araç kesinlikle bir yatırım değil, araçlar artık ihtiyaç fazlası olarak görülüyor.  Çünkü piyasa yerinde sabit duruyor ve bundan dolayı biz esnaflarda pek fazla aktif değiliz. Hem ticaret yok hem soğuk, adam gelip burada ne yapacak, hiç değilse evinde oturup buraya masraf yapmıyor. Bizler ek işlerle uğraşmadığımız için dükkânımıza mecburuz ve burada bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Elazığ'da Esnaf Dükkanını Açmak İstemiyor!

Galerici esnafların olan Mehmet Yamanoğlu; “Piyasada şu an genel anlamda bir durgunluk var, sıfır araç sayısının artmış olması ve kredilerin faiz oranlarının yüksek olması ister istemez piyasayı ve bizleri etkilemekte. Fiyatlar düştükçe bizler tezgahlara daha fazla araba koyacağız. Örnek verecek olursak 10 tane aracın kâr marjı farklıdır 12 arabanın kâr marjı farklıdır, düşüncesindeyim. Esnaf arkadaşlarımızın dükkanlarını açmama sebepleri başında iş yapamama geliyor, gün içerisinde harcamalar var, doğalgaz, elektrik var bir de çalışanın olmasının her biri masraftır. Bununla birlikte günlerin kısa olması, vatandaşların gelip galericiler sitesinde araç bakmaması gibi durumların göz önüne alınması dükkân açmamaya neden oluyor” dedi.

Elazığ'da Esnaf Dükkanını Açmak İstemiyor!