Elazığ'da Başvuruyu Kaçıranlara Müjde!

ELSAD Başkanı Kentsel Dönüşüm Uzmanı Murat Erdoğan bir basın açıklaması yaparak 24 Ocak depreminde hak sahipliği başvurusunu kaçıranlar için önemli gelişme yaşandığını açıkladı.

Elazığ'da Başvuruyu  Kaçıranlara Müjde!

Kentsel Dönüşüm Uzmanı Av. Murat Erdoğan hak sahipliği başvurusunu kaçıran bir müvekkilinin talebi üzerine açtıkları davayı kazanarak 24 Ocak ve  27 Aralık depremlerinde konut ve işyerleri ağır hasar alıp hak sahibi başvurusunu yapamayan yüzlerce vatandaşa dava yolunu açmış olduklarını belirtti. 
Erdoğan “ İlimizde yaşanan 2020 yılı ocak ayındaki deprem sonucunda yapıları  ağır hasar alan yıkılan ve konutları oturulamayacak derecede zarar gören afetzedeler için Elazığ valiliği tarafından konut edinme ve kredi kullanma yardımı için 15.06.2021 ile 13.08.2023 arasında hak sahipliği başvuru süresi verilmişti. Bu 60 günlük süre içerisinde başvuru yapılmadığı gerekçesi ile hak sahibi olamayan afetzedelere Elazığ 1. İdare Mahkemesi kararı ile yeniden hak sahipliği başvuru imkanı doğmuştur. 
 Hukuk büromuz tarafından hak sahipliği başvurusunun reddi kararının iptali için açılan davanın incelenmesinde Elazığ1.İdare Mahkemesi müvekkilimin mevzuata aykırı ilan yapılması nedeniyle kısıtlandığını tespit ederek açılan  davamızda bizleri haklı görmüş lehimize karar vermiştir. Kısaca bu karar ile  27/12/2020 tarihinde meydana gelen depremde "Elazığ İli, Merkez İlçesi, **********" adresinde bulunan ve tapuda davacı adına kayıtlı olan taşınmazın "******" askı koduyla ağır hasarlı olarak tespit edildiği,  bu taşınmaz kapsamında davacının hak sahibi sayılabilme talebiyle 24/03/2023 tarihinde idareye başvuruda bulunduğu, yasal süresinde olmadığı gerekçesiyle davacının başvurusunun 03/04/2023 tarih ve 533414 sayılı işlemle reddedildiği ve bu işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle açılan davanın yargılanması sonucunda 27/12/2020 tarihinde meydana gelen deprem kapsamında hak sahipliği başvurusunda bulunabilmeye ilişkin olarak yapılan ilanda başvuru süresi 15/06/2021 - 13/08/2021 tarihleri arasında olacak şekilde altmış gün olarak belirlendiği ancak  mevzuata göre başvuru süresinin iki ay olarak belirlenmesi gerekirken, altmış gün olarak belirlendiği ve bu haliyle başvuru süresinde iki günlük bir eksikliğe neden olunduğu görülmüştür. Buna göre, 27/12/2020 tarihinde meydana gelen deprem kapsamında hak sahipliği başvurusunda bulunabilmeye ilişkin olarak yapılan ilanın usule uygun olmadığı ve bu usule aykırılığın, hak sahibi olabileceklerin başvuru hakkını kısıtladığı mevzuata uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır” diye konuştu.

BAŞVURU YAPAMAYANLARA BAŞVURU YAPMA YOLU AÇILDI

Erdoğan “Bu durumda ;
Davacının başvurusunun, süresinde yapıldığı kabul edilerek başvurunun yeniden değerlendirilmeye tabi tutulacağı hususlarının bilinmesi gerekmektedir.”Gerekçesi ile müvekkilimiz lehine Karar hüküm altına alınmıştır.  

Bu hüküm ile  2020 yılı depremi nedeniyle hak sahipliği için süresinde başvuru yapamayan  afetzedelere yeniden başvuruda bulunma  imkanı sağlanmıştır. Bu karar emsal olup  dava yolu ile hak sahipliği başvurunun reddinin iptali yolu  açılmıştır” ifadelerini kullandı.