Elazığ'a Yeni Bir Kentsel Dönüşüm Modeli mi Geliyor?

Elazığlılar için yeni bir kentsel dönüşüm modeli mi geliyor? Gayrimenkul Ortaklığı ne demek? İşte detaylar...

Elazığ'a Yeni Bir Kentsel Dönüşüm Modeli mi Geliyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kentsel dönüşüm sürecinde ev sahiplerinin maliyet nedeniyle zor durumda kalması, kamu tarafından dikkate alınarak yeni bir model geliştirildi. Özellikle düşük gelirli ve yoksul vatandaşların katılımını teşvik etmek amacıyla Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü tarafından gayrimenkul ortaklığı modeli oluşturuldu.

Bu yeni modelde, ev sahipleri borçlanmadan gayrimenkullerine ortak olma imkanına sahip oluyorlar. Kamu, kentsel dönüşüm ücretini ödeyerek evin sahibi olurken, ev sahibine ömür boyu evde yaşama hakkı tanınıyor. Kamu, vatandaştan bu ücreti talep etmiyor ve ev sahibine sürekli oturma hakkı sağlıyor. Ancak vatandaş, gelecekte devlete olan borcunu ödemek isterse, devlet ortaklıktan çekiliyor ve ev tamamen hak sahibine devrediliyor.

Vatandaşlar, yaşadıkları sürece bu evde oturma imkanına sahip olacaklar. Ölen vatandaşın mirasçıları da aynı haklara sahip olacaklar. Ancak mirasçılar, evi satma kararı alırlarsa, evin bugünkü değerinin belirli bir kısmını kamuya ödeyerek satış yapabilecekler.

Devletle yapılan ortaklıkların belirli kriterleri bulunuyor. Özellikle yoksul nüfuslar için geliştirilen yeni modellerde, bir vatandaşın birden fazla konut sahibi olmaması gibi koşullar, gelir durumu ve hane halkı kriterleri de dikkate alınıyor. Bu sayede, kentsel dönüşüm sürecinde daha adil ve sürdürülebilir bir yaklaşım benimsenmiş olacak.