Ekmek ve Özgürlük

Elazığ'da 320 gramdan 2.5 TL'ye satılan ekmeğin gramajı 250 grama düşürüldü. Her ne kadar zam yapılmadı görünse de gramajda yaşanan yüzde 25'lik bir düşüş, aynı zamanda yüzde 25'lik zam anlamına geliyor.

Ekmek ve Özgürlük
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Piyasada her kaleme gelen zam ekmeğin hammaddesi olan un ve işletme giderleri olan elektrik, doğalgaz, kira, vergi, odun ve eleman fiyatlarındaki artış sebebiyle olacak ki böylesi bir karar alındı Fırıncılar Odası tarafından.

Birçok ürün ya da hizmete yapılan zam farklıdır, ekmeğe yapılan zam farklıdır. Herkes en pahalı telefonu almak zorunda değil, en konforlu arabayı almak durumunda değil. Manavdan muz, avokado, ananas gibi tropikal ürünleri almak zorunda değil. Ama ekmek almak zorunda. Hatta pahalı olmaları sebebiyle sebze ve bakliyatı yeterince alamadığı için ekmeği daha çok tüketmek durumunda. Böyle olunca da 6 kişilik bir ailenin ekmek tüketimi hesabı yapılınca ciddi bir rakam ortaya çıkıyor.

Ekmek, özgürlük kadar insanların üzerinde hassasiyetle durdukları ve olası tepkilerin toplumsal boyutlara dönüşmesi gibi karakter ve istidadı gösteren bir önemli konu.

Geçmiş yıllarda soğan ve patatesin neredeyse hükümeti düşüreceği günlerden geçen bir Türkiye için ekmek temalı ve  kitlesel protestolar yaşamadan önce hükümetin bu konuda ciddi önlemler alması ve ekmek sektörünün kullandığı belli başlı girdiler üzerinde sübvanse yapması gerekiyor.

Toplum zaten birçok alanda kendini gösteren hayat pahalılığından bunalmışken, ekmeğin yüzde 25 zamlanması tepkileri daha fazla artıracaktır. İlimiz siyasetçilerinin bu konuyu Ak Parti Genel Merkezine ve ilgili bakanlara behemehâl taşıması lazım.