Dumandağ'ın Haklı Talebi

Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin başkanlığında gerçekleştirilen  deprem bölgelerini bir an önce ayağa kaldıracak 'Yerinde Dönüşüm' toplantısına katılarak görüşlerini sundu.

Dumandağ'ın Haklı Talebi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Başkan Dumandağ, Elazığ’ın yerinde dönüşüme başlaması ve hızla sonuçlandırması için çok önemli teklifleri Bakan Özhaseki’ye sundu.

 2020 yılında yaşadığımız depremde 280 işyeri, 2023 yılı depreminden de 1200 işyeri olmak üzere İlimizde toplamda 1500 işyerinin yapımına ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Dumandağ, yeni yapılacak binalarda kot farkı olan yerlerde 1. veya 2. bodrum katların işyeri olarak değerlendirilmesi hem işyeri ihtiyacının bir an önce çözüme kavuşturulmasına hem de bodrum kat çıkan ev sahiplerinin memnuniyetsizliğinin giderilerek bu sorunun çözülmesine katkı sağlayacağını dile getirdi.

Başkan Dumandağ’ın bize göre en önemli teklifi de şu olmuş: “Yerinde dönüşümde bina katsayısı Bakanlığınız tarafından Zemin + 4 olarak belirlenmiştir. İlimizde hasar gören binaların büyük bir kısmı zaten kat sayısı olarak 5 katın çok çok üzerindeydi. Bu husus yerinde dönüşümün hızlı ve çabuk bir şekilde yapılmasını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle yerinde dönüşümde Malatya örneğinde olduğu gibi kat sayısının artırılması veya mevcut imara uyulması önem arz etmektedir.”

Şehrin yerinde dönüşmesi ve bunun vatandaşı maddi açıdan zora sokup, yapılaşmaya engel teşkil etmemek için imar iyileştirmesi şart. 4+1 kat imarı ile 41 sene de geçse bu evler yapılmaz, yapılamaz. Hiçbir hak sahibi yapılaşma için talep edilen 600-700 bin TL’yi veremez. Bunun için tek çözüm imar düzenlemesi. Bu konuda yerel yönetimlerin çalışmalarının olduğunu biliyoruz. Umarız bu çalışmalar hızlanır ve ete kemiğe bürünerek vatandaşlara sunulur.