Elazığlılar Dikkat! Yeni Uygulama 1 Kasımda Başlıyor

Fethiye UÇAL/Elaziz Emlakçılar Derneği Başkanı Nuri Gülyüz, E-Devlet veya Web Tapu üzerinden 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren kimlik doğrulaması dönemine geçileceğini, satmaya yetkisiz veya kendi malı olmayan ürünler için ilan verenlere ise 100 bin lira ceza uygulanacağını söyledi.

Elazığlılar Dikkat! Yeni Uygulama 1 Kasımda Başlıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Başkan Gülyüz, Elazığ'da gayrimenkul sektöründe yıllardır yapılan korsan emlakçılığın ve fahiş fiyatların önüne geçmek için atılan adımlarla ilgili Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ile bakanlıkta yapılan toplantı sonucunda resmi olmadan bu işi yapan kişilere dur diyebilmek için neler yapılabileceği ile ilgili Hakimiyet Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu. 

“EMEK HIRSIZLARININ ÖNÜNE ARTIK GEÇEBİLECEĞİZ” 

Elaziz Emlakçılar Derneği Başkanı Nuri Gülyüz; “Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanımız Ömer Bolat, ülke genelinde yaklaşık 45 tane oda başkanı ve dernek başkanı olmak üzere Elazığ'dan ben ve Esnaf Sanatkarlar Oda Başkanı Hakan Albayrak’ın katıldığı bir toplantı düzenledi. Toplantı, 1 Kasım 2023 itibari ile fahiş fiyat artışlarının ve sahte ilan ile kapora dolandırıcılığın önüne geçmek amacıyla yapıldı. Yıllardır  korsan diye tabir ettiğimiz emek hırsızlarının önüne geçebilmek adına bir takım çalışmalar yürütülüyordu ancak sonuç alınamamıştı. 1 Kasım'dan itibaren internet satış portalları ile örneğin, Sahibinden, Emlakjet, Hürriyet Emlak, Facebook Marketplace, Instagram gibi satış ortamları ile kişinin mal sahibinin arsa ya da tarla sahibinin veya daire sahibinin E-Devlet şifresi ile satış portallarını birbirlerine entegre edecekler. Bu sayede artık emek hırsızlığının önüne geçebileceğiz.” dedi.

Elazığlılar Dikkat! Yeni Uygulama 1 Kasımda Başlıyor

“E-DEVLET SİSTEMİ ÜZERİNDEN İŞLEMLER GÜVENLİ OLACAK”

Nuri Gülyüz, açıklamasının devamında: “Örneğin; siz bana, tarlanızın veya arsanızın satışını yaptırmak istiyorsunuz .Sadece söylemde beyan etmeniz yeterli değil artık. Bunun satışını vereceğiniz emlakçıya gayrimenkul danışmanına E-Devlet sistemi üzerinden bu tapu bilgilerinin doğruluğunu, mesela 5 bin metre kare ise burada 5 bin metre karenin tapuda sizin üzerinize kayıtlı olduğunu E-Devlet üzerinden beyan etmeniz gerkiyor. Şahıs ilanı atılacak olsa dahi yine de E-Devlet üzerinden beyan etmesi gerekiyor. Örnek verecek olursam diyelim ki siz dairenize bir milyon üç yüz bin TL istiyorsunuz. Bana kendi isteğiniz ile bu fiyatı belirlediğinizi beyan etmeniz gerekiyor. Yetki sözleşmesi vermeniz gerekiyor ve bunu ilana girin satışa çıkarın dediğiniz zaman da E-Devlet şifrenizi ister siz gelip birlikte açıyorsunuz ya da E-Devlet şifrenizi bize vererek sizin adınıza satış ilanı açmamızı sağlıyorsunuz. Bu sayada gerçek satıcının ve satışa konu arsa, gayrimenkul vb. alanların doğruluğunu teyit etmiş olacağız.” ifadelerini kullandı.

Elazığlılar Dikkat! Yeni Uygulama 1 Kasımda Başlıyor

“YAPILACAK OLAN MEMUR ALIMLARINDAN SONRA DENETİMLER ARTACAK”

Gülyüz açıklamalarına şöyle devam etti: ''Daha sonrasında siz, bizi örneğin 15 veya 20 gün sonra aradığınızda ben bir milyon üç yüz bin TL olan dairemi bir milyon altı yüz bin TL'ye çıkartın dediğinizde, biz bunu tekrardan sizin kendi isteğiniz ile fiyatı yükselttiğinizi size teyit ettireceğiz. Bakanlık bizi denetlemeye aldığı zaman bu ilanın fiyatı 300 bin TL'den- 400 bin TL'ye neden yükselttiniz dediği zaman bizler emlakçı olarak kendimiz yükseltmedik, mülk sahibinin kendi isteği üzerine böyle bir talepte bulunduk diyebilmeliyiz. Bu durum faydalı olur mu, bence faydalı olur.1 Kasım’dan itibaren Bakanlık Ticaret İl Müdürlüklerinde 1500 tane memur alımı yapılacak. 1500 tane memur alımı yapıldığı zaman biz geçmiş dönemlerde Ticaret İl Müdürlüğümüzden denetim talep ediyorduk. Hem korsan emlakçı için hem de fahiş fiyat artışları için. Ticaret İl Müdürlükleri bize “başkanım memur eksiğimiz var, yeterli memurumuz yok” yanıtını veriyordu. Şu an bakanlık 1500 tane memur alımı yapacak ve denetimler ciddi anlamda artacak. 1 Kasım’dan sonra geçen bakanlıkta yaptığımız toplantı sonrasında yapılan bu toplantıya istinaden söylüyorum ki bir şeylerin değişeceğine inancımız var.''

“GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜ HERKES YAPMAMALI”

Açıklamasını bir uyarıyla sürdüren Başkan Nuri Gülyüz: “Gayrimenkul sektörü ciddi bir sektör. Tabiri caizse başı boş bir sektör olmamalı. Bugün sadece bir kartvizit bastırıp ben emlakçıyım dememeli bir kişi. Biz gerçek emlakçılar bakanlığın bize vermiş olduğu eğitimleri aldık. Bakanlığın bizlere vermiş olduğu taşınmaz ticareti yetki belgesini aldık. Ben bugün bir dairenin fiyatını belirliyorsam illaki vardır benim bir bildiğim. bir eğitimim vardır. Ekspertiz yapabilirim. Bu sektörde uzaktan yakından alakası olmayan şahıslar bu işi yapamamalı, herhangi bir gayrimenkule değer vermemeli.'' şeklinde konuştu.

“EMLAKÇILIK SEKTÖRÜNÜN DÜZENE GİRECEĞİNE İNANIYORUM” 

Başkan Gülyüz son olarak: “Bugün siz satış portalında bir ilan gördünüz belki bu sahte bir ilan. Sizin aklınıza yattı bu ilan fakat kişiyi görmeden kapora attınız. Biz bu durumu çok yaşadık. Başkanım dolandırıldık, kapora dolandırıcılarına takıldık şeklinde çok ihbar aldık. Bugün benim sizi dolandırma gibi bir şansım yok. Gerçek emlakçıyla çalışıldığı zaman bakanlığın vermiş olduğu yetki belgesine tek ihbarla bakanlık elimizden alabilir. Sektör düzene girer ve vatandaş mağdur olmaz. Fahiş fiyat artışları ortadan kalkar. Örnek verecek olursam, vatandaş 1 ay öncesinde dairesini 1 milyona satışa vermiş. 1 ay sonrasında beni arayıp dairesinin fiyatını 1 milyon 500 bin liraya çıkarmak istiyor. Bu durum neye göre, kime göre? Bu işin bir düzeni olması lazım. Bir maliyet fiyatı vardır. Piyasa değerine göre tabi ki de artırabilirsin ama şu anki piyasamız tamamen ezber usulü. Bir başkası dairesini fiyatını artırdı, ben de yapıyorum. Bu durum artık böyle olmayacak. Sektör düzene girecek. Emlakçı denetlenirse, satıcı denetlenirse bu sektör bence düzene girer. ''dedi.