Doğa dostu merkezde 50 kadın üretime başladı

Elazığ'ın Keban ilçesinde dünya birincisi ödüllü mimar Özgül Öztürk'ün yaptırdığı kendi enerjisini üretip, yağmuru depolayan doğa dostu Anadolu Meleği Kadın Eğitim ve Üretim Merkezinde 50 kadın eğitim almaya başladı.

Doğa dostu merkezde 50 kadın üretime başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Göç nedeniyle Elazığ’ın Keban ilçesine Nimri köyünden Mimar Özgül Öztürk, ’Nimri’de Yeniden Hayat’ projesiyle Fransa’da Yves Rocher Vakfı ile Fransa İnstitute’nin düzenlediği ’Toprağın Kadınları’ yarışmasında 3 yıl önce ’Sürdürülebilir Kalkınma’ dalında 9 ülkenin arasından Dünya Halk Oylaması ve Büyük Juri alanlarında birinci oldu. Kazandığı 20 bin Euro ödül ve kendi öz kaynakları ile ilçede ’Toprak Yapı’ özelliği ile ’ Anadolu Meleği Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi’ni tamamlayıp açtı. Güneş enerjisi ile elektrik üretecek olan merkez yeşil çatısı ile yağmuru depolayarak hidrofor ile rezervuarlara aktarıp hem geri dönüşüm hem de ekonomik tasarruf sağlaması ile dikkat çekiyor. Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte 50 kadının istihdama katılması için eğitim verilmeye başlandı. Yöresel bir çok el emeği göz nuru ürünlerin üretilip, hem tanıtılması hem de pazarlanması planlandığı aktarıldı.

50 KADIN ÜRETİM YAPIYOR

 

Kadın Girişimci Mimar Özgül Öztürk, amaçlarının eğitim ve üretim merkezi ile ilçedeki kadınların aktif üretim sahasına dahil etmeyi ve kadının üretimiyle ekonomiye katkısının desteklenmesini hedeflendiklerini söyledi.

 

Anadolu Meleği Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi ile ilgili bilgi veren Öztürk; "5 ay önce yerinde inşaatına başlayarak Keban’ın merkezinde gerçekleştirdik. 7 Aralıkta da açılışını gerçekleştirdik. Şuanda burada Halk Eğitim Merkezi hocalarının da yürütücülüğünde aynı zamanda kendi yerimizde yaklaşık 50 kadın üretim yapıyor. Bu sayıyı daha da artırmayı düşünüyoruz. İlk etapta bir çanta tasarladım ve o çanta üzerinden üretimler başladı. Bir de çanta içi yöresel ürünler hediyemiz oldu. Yılbaşına yaklaşık 400 tane çanta, 250 tane de çanta içi yöresel ürünlü çanta hediye olarak gönderilecek. Hedefimizi bunu çok daha fazla arttırmak, adımızı duyurmak ve Anadolu Meleği’ni marka olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve diğer tüm illerimize daha ileride de yurt dışına ihracat yapan kurum haline getirmek”dedi.