Diyarbakır'daki Bu Köy Hem Elazığ'a Hem de Türkiye'ye Örnek Oluyor

Türkiye'de öyle bir köy var ki ikinci dilleri İngilizce. Köylülerin tamamı sular seller gibi İngilizce konuşuyor. O köylüler kolay İngilizce öğrenme formülünü bakın nasıl açıklıyor…

Diyarbakır'daki Bu Köy Hem Elazığ'a Hem de Türkiye'ye Örnek Oluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Günümüzde İngilizce öğrenmek hem kariyer hem de eğitim hayatının zorunluluğu haline geldi. İlkokul sıralarında başlayan İngilizce eğitimi üniversiteye kadar aralıksız devam etse de yeterli olmuyor. Özel kurslar, ‘İngilizceyi kolay öğrenme vaadi’ sunan kurumlar her gün reklamları ile akıllarımızı karıştırıyor. İşte böyle bir dönemde, bundan tam 64 yıl önce TRT’nin gittiği Diyarbakır’ın Alçık köyü yeniden gündem oldu. Bu köyün özelliği ise 1960’lı yıllarda genç yaşlı demeden herkesin İngilizce biliyor olmasıydı. Peki, Alçık köyünün İngilizce öğrenmesinin sırrı ne? Gelin o yıllara birlikte dönelim.

DİYARBAKIR’IN BU KÖYÜNDE HERKES ŞAKIR ŞAKIR İNGİLİZCE KONUŞUYOR

Köylüler, 1960’lı yıllarda petrol arama şirketlerinin Diyarbakır Alçık’a gelmesini bir fırsata çevirdi. Yöre halkı hem bu şirketlerde çalışmaya başladı hem de şirket personelleri ile sıkı dostluk kurdu. Bu da onların İngilizceyi öğrenmelerine hatta ikinci dilimiz demelerine yardımcı oldu.

Köy muhtarı, bu işe öncülük edenlerin başında geliyor ve İngilizce öğrenmek hakkında şunları söylüyor:

“Şimdi İngilizcede İngilizlerin ve Amerikan İngilizcesi bir değil. Değişiyor çok değişiyor. İngilizcenin İngilizleri ile güzel anlaşıyoruz. Ama Amerika o Teksas falan biraz zorluk çekiyoruz.”

Köyde yaşayan yurttaşlardan biri ise İngilizce öğrenme sürecini böyle anlatıyor:

“Biraz okulda öğrendik. Artı bu köyün özünde var. Hemen hemen herkes İngilizce biliyor yani. Dilleri yatkın, kafaları yatkın. İngilizce onlar için ikinci dilleri diyelim”

25 yıl önce İngilizceyi öğrenen 47 yaşındaki Mehmet Ali Kızıl da köyün çocuklarına eğitim konusunda yardımcı oluyor.