DEVLETİMİZİN YANINDAYIZ

Elazığ Kuyumcular Odası Fikret Çakmakçı, Hakimiyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, 'Amerika'nın Rahip Brunson'ı bahane ederek yapmış olduğu bir ambargo söz konusu. Rahip bahane.'' dedi

 DEVLETİMİZİN YANINDAYIZ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nisa Yılmaz/ Elazığ Kuyumcular Odası Fikret Çakmakçı, Hakimiyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

 

“YÜKSELİŞ BEKLENTİLERİ ŞUAN DEVAM EDİYOR”

Çakmakçı; “Özellikle Amerika’nın Rahip Brunson’ı bahane ederek yapmış olduğu bir ambargo söz konusu. Rahip bahane. Özellikle çelik ve alüminyumda gümrük vergisinin artırılması konusunda dolar fiyatlarında aşırı bir yükseliş meydana geldi. Yükseliş beklentileri şuan devam ediyor. Merkez bankamızın almış olduğu kararlar, şuana kadar piyasalara herhangi bir etki yaratmadı. Bu etkiyi bir iki gün içinde ancak görebiliriz. Müdahale piyasalarda olumlu bir havaya sebep oldu ama bunun etkilerini birkaç güne ancak görürüz. Amerika’nın dünya piyasalarına, Avrupa ve Türkiye üzerinden yapmış olduğu Çin, İran ve Rusya gibi ülkelere yapmış olduğu ambargo, ithalat ve ihracat ürünlerine yapmış oldukları gümrük vergilerinin artırılması. Şuan Amerika ve dünya arasında bir savaş var. Bundan en çok etkilenen ülkelerden biri Türkiye. Ekonomimizin dışa bağlı oluşundan kaynaklanan sebepler.” dedi.

 

“KUYUMCU ESNAFI OLARAK DEVLETİMİZİN YANINDAYIZ”

Çakmakçı, “Önümüze bir umutla bakıyoruz. Vatandaşımız özellikle altın ve döviz satma konusunda her ne kadar talep olmasa da piyasa bir şekilde tepki gösteriyor. Ama yeterli değil. 15 Temmuz’da tankların, topların altına yatan insanlar, şehitler verdik, gaziler verdik.  Şimdi de yine bir ekonomik savaş var. Yine vatandaşlarımızı 15 Temmuz ruhuyla hareket etmeleri, ellerindeki döviz ve altınları kesinlikle piyasaya satmaya ve ekonomiye kazandırma konusunda fikirde bulunuyorum. Altın fiyatları ne olursa olsun zarar edelim hiç önemli değil. Biz bunun hesabını yapmıyoruz. Zararları düşünmüyoruz. Ülkemiz gider, ekonomimiz batarsa yeni bir ülkemiz yok. Kimse zarar edeceği düşüncesine girmesin. Gün birlik olma günü, zararı düşünmeme günü. İşçimiz, memurumuz, esnafımız,  özellikle kuyumcu esnafları olarak devletimizin arkasındayız. Biz İran, Suriye, Irak değiliz. Biz kesinlikle ekonomik anlamda ülkemize sahip çıkacak durumdayız. Ülkemizin arkasındayız. Vatandaşlardan da ricamız; altınlarını, dövizlerini ekonomiye kazandırmaları.

 

“PİYASADA TL SIKINTISI MEYDANA GELDİ”

Fikret Çakmakçı, “Vatandaşlardan döviz ve altın satışında afaki bir rakam yok. Ama bozduran vatandaşlarımız tabii var. Yeterli değil sadece. Şuan İstanbul Tahtakale’de fiyatlar, ekranlar tamamen kapalı. Çünkü önlerini göremiyorlar, nasıl bir işlem yapacaklarını bilmiyorlar. Bankalar şuan Türk Lirası ödemiyor. Ödemeyince de piyasada TL sıkıntısı meydana geliyor.’’

 

“VATANDAŞLAR MEVDUATLARINI DEVLET BANKANLARINA YATIRSIN”

Kimse ülkemiz üzerinde oyunlar oynamasın diyen Çakmakçı, “Hala döviz ve altın alım aşamasında olan insanlarımız var. Kimsenin ekonomiyi batırmaya hakkı yok. Küçük esnaflarımızdan ziyade büyük şirketleri, özellikle vekillerimizden böyle bir çalışma bekliyorum. Bize önder olsunlar. Desinler ki; ‘Bizler Dolar’ımızı, altınımızı, Euro’muzu satıyoruz, sizler de satın. Bunu sanayicilerden, iş adamlarından, ülkeyi yönetenlerden bunu istiyoruz. Bu krizin başlıca sebeplerinden biri özel bankalar. Ülkemizde bir sürü özel banka var. Vatandaşlarımız mevduatlarını özel bankalardan çeksin, devlet bankasına yatırsın. Bizlerin bunlara bir şekilde ders vermemiz gerekiyor. Bu dersi de paralarımızı bu bankalarda tutmayarak verebiliriz.” diye konuştu.

 

“ALTINDA BÜYÜK BİR YÜKSELİŞ BEKLİYORDUK”

Çakmakçı, “Altında büyük bir yükseliş bekliyorduk. Yılın altın yılı olacağını hep söylüyorduk. Altında yükseliş beklerken ons bazında yükseliş bekledik. Fakat dövizde kur farkı yüzde yüz gibi rakamlara dayandı yılbaşından itibaren. Ekonomimizdeki sıkıntılardan da bahsetmek gerekiyor bu anlamda. Merkez bankamızdaki paralar, yatırımlara yatırıldı demek ki bu tabloyu görüyoruz. Yatırımlar kalabilir, önemli değil. Birkaç yıl sonra da bu yatırımlar yapılabilir. Ama öncelikle bu ekonomik krizin düzelmesi gerekiyor. Kazandığımız parayla her şekilde yollar ve köprüler yapabiliriz diye düşünüyorum.‘’ dedi.

 

“ÜLKEMİZİ KRİZDEN KURTARMAK ADINA ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ”

Fikret Çakmakçı, “Döviz kuru önümüzdeki aylarda nasıl bir seyir gösterir bilmiyoruz. Akşam farklı, sabah farklı istikrarsız fiyatlarla karşılaşıyoruz. Vatandaşta ve esnaflarda bir belirsizlik söz konusu. Yarına umutla bakıyoruz. Bunu herkes böyle bilsin ve üzerine düşeni yapsın. Kar-zarar düşüncesine sahip olmasın kimse. Para her şekilde kazanılır. Ama ülke giderse elimizden başka bir Türkiye bulamayız. Ülkemizi krizden kurtarmak adına da elimizden geleni yapmaya hazırız.”