DEPREM BEKLENİYOR

Erol KARA / Prof. Dr. Feyzi Bingöl,yapmış olduğu açıklamada,'' Elazığ, Malatya,Kahramanmaraş' Bingöl 'ün de etkileneceği  7 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor. Ama ne zaman olacağı belli değil.''dedi.

DEPREM BEKLENİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fırat Üniversitesi eski rektörü ve  Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyzi Bingöl,Hakimiyet Gazetesine önemli açıklamalarda bulundu.

 

DOĞU ANADOLU’DA DEPREM BEKLENTİMİZ VAR

Doğu Anadolu fay sisteminin Karlıova’dan başlayıp Kahramanmaraş’a kadar giden oradan da Türkoğlu’na dönerek ölü Deniz’e kadar uzanan bir fay hattının olduğunu söyleyen Bingöl, ‘’Bu fay hattı üzerinde büyük bir deprem beklentimiz var’’ şeklinde konuştu.

NE ZAMAN OLACAĞI BELLİ DEĞİL

Bingöl,” Bizdeki’nin adı Doğu Anadolu fay sistemi. Bu aktif bir fay ve bir gün bu bölgede mutlaka bir deprem olacak. Yani bu fay zonu üzerinde bir Deprem olacak. Buna Elazığ ,Malatya,Kahramanmaraş,ve Bingöl ‘de dahil. Yaklaşık 7 Büyüklüğünde bir deprem ama ne zaman olacağı belli değil.’’dedi.

DEPREME HAZIRLIKLI  OLMALIYIZ

Prof. Dr. Feyzi Bingöl,’’Kesin olarak yerini de söyleyemiyoruz. Ama farklı bölgelerde zaman içinde depremler olacak. Bize düşen görev altyapımızı, binalarımızı ona göre seçip ona göre bina yapmak alt yapı yapmak. Alt yapı çok önemli, Depreme karşı alt yapı malzemelerinin çok kaliteli olması lazım. Bizim her an için Depreme hazırlıklı olmamız gerekir.’’

 

BELEDİYE’NİN KONTROLLERİ İYİ

Belediyelerin  ve özel sektörün , bu bilinçle depreme karşı kaliteli malzeme kullanması gerekir. Elazığ ‘da 1999 Depremi sonrası yapılan yapılar Depreme dayanaklı olarak yapıldığını biliyoruz.  Belediye’nin kontrolü iyi. Hatta Belediye Laboratuvar kurdu. Ama 1999 öncesi binaların sağlam olduğunu söylemek mümkün değil. Alt yapı da büyük depreme dayanıklı değil. “ dedi.

 

AVRUPA’DA BİLİMSEL ÇALIŞMALAR YAVAŞLADI

Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Uzak Doğu’nun hiçbir zaman ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, Avrupa da bilimsel çalışmaların yavaşladığını belirtti.

 

Bingöl,  Ulusal Tayvan Üniversitesi ile “Doğu ve Güneydoğu Anadolu da jeolojik olaylar” ada altında proje yaptıklarına dikkat çekerek, Doğu Anadolu fay sistemi üzerinde büyük bir deprem beklediklerini söyledi.

 

ORTAK PROJE HAZIRLIYORUZ

Fırat Üniversitesi eski Rektörü ve Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof.Dr. Feyzi Bingöl, Uzak Doğu’da bilimsel açıdan çok faaliyet gösteren bir çok ülke bulunduğunu belirterek, Çin de Jeoloji Mühendisliği ile ilgili Dünyanın en büyük Laboratuvarının bulunduğunu söyledi.

Bingöl,” Bu Laboratuvarlarda Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen  bilim adamları çalışıyor .Bizde Ulusal Tayvan Üniversitesi ile ortak bir proje yapmaya karar verdik. Tayvan İleri teknoloji de Dünya da bir numara ikinci sırada ise Kore geliyor. Biz Ulusal Tayvan Üniversitesi ile “Doğu ve Güneydoğu Anadolu da jeolojik olaylar” adı altında proje yapıyoruz. Bu projenin maliyeti 3 Milyon dolardı. Bu paranın tamamı analizler için harcandı.” dedi.

 

 

DESTEK VERİLMESİ GEREKİR

Ulusal Tayvan Üniversitesi ile üç yıldır İskenderun’dan Van’a kadar, Malatya Sivas ve Artvin ‘e kadar bölgelerde çalışmalar yaptıklarını söyleyen Bingöl, Binlerce örnek aldıklarını ve bu örneklerin analizlerine başlandığını söyledi.

Bingöl,” Uzak Doğu’yu hiçbir zaman ihmal etmememiz lazım. Avrupa da bilim yavaşladı. ABD’de  silah ve uzay çalışmalarından dolayı önemli çalışmalar var. Ama, orada da temel bilimler konusunda çalışmalar yapılıyor. Japonya, Tayvan, Çin, çok önemli ülkeler. Onun için bu bölgelere giden arkadaşlara destek verilmesi gerekir diye YÖK’ e de bildirdim. Bu ülkelerde gece bile Laboratuvarlar da ışıkların söndüğünü göremezsiniz.” şeklinde konuştu.