Cumhuriyet Tartışması

Ak Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, geçtiğimiz gün Kahramanmaraş Uluslararası 8. Kitap ve Kültür Fuarı'nda yaptığı konuşmada 'Tarihteki en sert kültürel devrim Türkiye'de yaşanmıştır. Mesela Fransız devrimi her şeyi yıkmıştır ama lügate dokunmamıştır. Yine en sert devrimlerden bir tanesi Mao'nun Çin kültür devrimidir. Lügate dokunmamıştır. Ama maalesef bir kültür devrimi olarak Cumhuriyet bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi hasılı bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir' demişti.

Cumhuriyet Tartışması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AK Partili Mahir Ünal, Cumhuriyetle ilgili sözleri sonrası farklı çevrelerden gelen tepkilere ise ülkenin tanınmış yazarlarından alıntılar yaparak yanıt verdi ve şunları yazdı:

"Buyurun o halde diğer değerlendirmeleri de paylaşalım. 'Türkçe, Atatürk döneminde değil İsmet İnönü döneminde güdük, sığ bir dil hâline getirilmiştir. Atatürk, kurultaylara öncülük etse de dilin bir çıkmaza girdiğini fark ederek bu büyük hatadan dönmüştür.' Nihad Sami Banarlı

'Bu yanlış şiddetli bir şekilde 10 yıl sürdü; gençlerde çok hasar yaptı. İsmet Paşa zamanında bir seçkinler oligarşisi oluştu Türkiye'de. Türkiye'de ilericilik kültür bazında konuşulur hâlbuki ilericilik iktisat bazındadır.' Attilâ İlhan, 2004 Yarın Dergisi, Söyleşi

'Bundan sonra Türk kütüphânelerini yakmaya lüzum kalmamıştır. Çünkü harf inkılâbıyla bu hazineler örümceklerin yuva yaptığı raflarda kapanıp kalmaktan başka bir şeye yaramayacaktır. Ancak çok yaşlı hocalar ve ihtiyarlar, onları okumak lüzûmunu hissedecektir.' Arnold J. Toynbee

'Latin harflerini aldığımız anda 400 bin el yazma, 200 bin basma kitaptan vazgeçtiğimizin korkunç hovardalığını da hesaba katmıyoruz. 'Devrimdir boru değil, pahalı ödenir' diyenlere hayran hayran bakarak… Susuyoruz.' Kemal Tahir"

Mahir Ünal’ın Cemil Meriç’in “Bu ülke” eserinden esinlenerek Cumhuriyetin harf inkılabıyla binlerce yıllık tarihi eserlerin yok edilmesiyle ilgili kültürel bir tespiti bazı çevrelerce sistem karşıtlığı olarak yorumlandı. Oysa Ünal’ın yaptığı bir durum tespitiydi, sitem ve eleştiri değildi.
Sonuçta cumhuriyet bu ülkede 100 yıldan beri var. Ve bu sistemi bugün tartışmaya kalkmak  zaman kaybı olduğu gibi asıl gündem de olamaz.

Mahir Ünal örneğinde olduğu gibi bazı entelektüel ortamlarda dile getirilen görüş ve ifadeler ne yazık ki sığ bakış açısına sahip bazı insanlar tarafından çarpıtılabiliniyor. Mahir Ünal’a yapılan da ne yazık ki budur.