Belki de Adını İlk Kez Duyacaksınız, Elazığ'ın Yaşayan Efsanesinden Şehrimize Büyük Hediye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde '2023 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü' sahipleri açıklanmıştı. Erdoğan'ın açıkladığı isimler arasında bir Elazığlı olduğu öğrenildi.

Belki de Adını İlk Kez Duyacaksınız, Elazığ'ın Yaşayan Efsanesinden Şehrimize Büyük Hediye
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyetin 100. Yılında 2023 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, sinema alanına Elazığlı hemşehrimiz Sami Şekeroğlu'na verildi.

2023 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü"ne; bilim alanında Süleyman Uludağ, kültür alanında Ali Birinci, müzik alanında Emel Sayın, resim alanında İlhami Atalay, karikatür alanında Hasan Aycın, sinema alanında Sami Şekeroğlu, dijital sanat alanında Refik Anadol, mimari alanda Sinan Genim, edebiyat alanında da Nazan Bekiroğlu layık görüldü.

Vefa Ödülleri ise Attila İlhan, Barış Manço, İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Muhsin Ertuğrul ve Samiha Ayverdi'ye verildi. 

Cumhurbaşkanlığı Kültür-Sanat Ödülü alan Elazığlı Sanatçı Kim?

SAMİ ŞEKEROĞLU KİMDİR?

Sami Şekeroğlu, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve sanat ödüllerinde sinema ödülüne layık görülen değerli bir Elazığlı. Hüseynikli. Babası Ali Feyzi Efendi Harput musikisinin önemli yorumcularından biridir. Özellikle cılgalı mayayı çok güzel okurdu. Elazığlılar daha çok Şekercigilin Kel Feyzi olarak tanırlar. Babası Abdullah Efendi şekercilik yaptığı için bu isimle anılmaktadır. Aile  yazın Yedigöz Bağlarında kışın ise Hüseynikte otururdu. Sami Bey 1937 de Hüseynikte doğdu. Ailenin en küçük çocuğuydu. İlkokulu Hüseynik ve Elazığda, Ortaokulu Ankara, liseyi Elazığ Lisesinde okudu. Elazığ Lisesinin efsane olduğu yıllardı. Vahap Kışoğlu, Şükrü Kapucu, Mehmet Hücümenoğlu, Memnune Bildik, Fatma Sayı, Vecihi Timuroğlu ve daha niceleri...1959 yılında buradan mezun olunca İstanbul Güzel Sanatlar fakültesine girdi ve mezun olduktan sonra akademiye girdi. Prof. Sami Şekeroğlu, Türkiye’de henüz film arşivi ve sinema eğitimi düşüncesinin olmadığı bir dönemde ilk sinema kültür kulübünü ve ilk film arşivini oluşturmuş, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde Sinema-TV Enstitüsü’nü kurmuş, akademik sinema eğitimini başlatmış ve 30 yılı aşkın bir zaman diliminde yüzlerce öğrenci-uzman yetiştirmiş, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde öğretim üyeliği  yapmış, her yönü ile örnek olmuş bir eğitimci, Türk sinema tarihçisi-uzmanı ve eşine ender rastlanan ‘hoca’ neslinin mütevazı bir üyesidir.

Başarısıyla şehrimize büyük bir gurur yaşatan Şekeroğlu’nu aldığı bu önemli ödülden dolayı Hakimiyet Gazetesi olarak bizler de tebrik ediyoruz.