Çocuk Gelişim Uzmanı Arıkan Açıklamalarda Bulundu

Çoğu zaman şımarık çocuklarla yaramaz çocuklar birbirine karıştırılır. Yaramazlık her çocuk için haktır ama şımarıklık bir sorundur. Çocuk gelişim uzmanı Asiye Arıkan bu konuda açıklamalarda bulundu.

Çocuk Gelişim Uzmanı Arıkan Açıklamalarda Bulundu

Asiye Arıkan, ”Şımarık çocuklar içlerinden geldikçe ailenin ve sosyal çevrenin kurallarını kabul etmezler ve sıkça kural dışına çıkar. Haylaz (Yaramaz) çocuklar ise zaman zaman ailenin ve sosyal çevrenin kurallarının dışına çıkar ve tekrar kurallı dünyaya geri döner. Haylaz (Yaramaz) çocuklar ailenin ve sosyal çevrenin kuralları dışına çıktıklarında bunun doğru olmadığını farkındadır ancak şımarık çocuklar ise ailenin ve sosyal çevrenin kurallarının dışına çıkmayı kendilerine bir hak olarak görürler.Şımarık çocuklar ilk fırsatta yine aynı hatayı yaparlar; Haylaz (Yaramaz) çocuklar, aynı hatayı bir daha yapmamak için çaba harcarlar.Haylaz (Yaramaz) çocuklar, bir gruba dahil olduklarını hissederler ve içinde bulundukları grupla birlikte hareket etmeye daha meyilli olurlar lakin şımarık çocuklar daha çok bireysel ve keyfi hareket etmeye önem verirler.

Şımarık çocuklar isteklerinin yerine gelmesini her şeyin üstünde tutar ve istekleri olmadığında kriz çıkarabilirler fakat haylaz (Yaramaz) çocuklar, istedikleri olmadığında -evet çocuksu bir üzüntü yaşayabilirler ama- bu durumu krize çevirmezler. Haylaz (Yaramaz) çocuklar kurallar haritasının bilincine sahiptirler ve otorite algısını bilirler, gerekli durumlarda otoritenin söylediklerini dikkate alırlar. Şımarık çocuklar ise kendilerini otorite olarak görür ve her konuda karar verici gibi davranırlar. Şımarık çocuklar şişirilmiş bir özgüvene sahiptirler ve her konuyu yapamayacak olsa dahi ben yaparım çarpık düşüncesiyle davranırlar ve kendilerini öne atabilirler. Haylaz (Yaramaz) çocuklar ise gerçekten yapabilecekleri konular üzerinde dururken, yapamayacakları konularda ise biraz geride durmayı tercih ederler. Haylaz (Yaramaz) çocuklar sosyal çevresinin farkındadırlar arkadaşlarının sorunlarına odaklanır ve onları anlayabilirler yardım etme kavramı oluşmuştur fakat şımarık çocuklar bencil bir dünyaya sahiptirler ve sadece kendilerine odaklanır, kendilerini anlarlar”dedi.

Şımarık Çocuklar Büyüyünce Ne Olur ve Ne Yapılmalıdır?

Asiye Arıkan,”Şımarıklık davranışları kişilik özelliği haline geldiğinde, sosyal, özel ve mesleki ilişkilerinde sürekli sorunlar yaşar.

Şımarıklık, süreç içinde geliştiği için erken yaşlardan itibaren doğru yaklaşımlarla azaltılabilir. Bu konuda önerilerimiz şunlardır:

– İsteklerinden bazıları bilerek yerine getirilmemeli ve kontrollü bir şekilde yoksunluk duygusu yaşatılmalıdır.

– Arkadaşlarıyla sorun yaşadığında müdahale edilmemelidir. Kendisinin çözmesi desteklenmelidir.

– Yetişkin otoritesi hissettirilmelidir. Sanırım, hiçbirimiz şımarık bir kişiliğin karşımıza öğretmen, doktor, avukat, politikacı, eş olarak çıkmasını istemeyiz. Şımarık yetişkinlerden oluşan bir toplumda da hiçbir soruna çözüm üretilemeyeceği açıktır. Bu konuda ebeveynler olarak kendimiz bir şeyler yapamıyorsak bir uzmandan destek almamız gerekmektedir”dedi.