CHP, Yaman Yerden Yakaladı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kendisinden beklenmeyen bir hamle yaparak bir video paylaşarak 'Kadınların giyim kuşamını siyasetin tekelinden çıkartıyoruz. Yarın bu yarayı sonsuza kadar kapatacak adımı atıyoruz. Kanun teklifimizi TBMM'ye sunacağız.' dedi.

CHP, Yaman Yerden Yakaladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu açıklama doğal olarak Kılıçdaroğlu’nun geçmişte başörtüsü ile ilgili açıklamalarını gündeme gelmesine sebep oldu.

Geçmişte; '' Türban çuldur türban bir metrekarelik bez parçasıdır. Bir süre sonra belki de türban takan kardeşimiz türbanını açacaktır. İlla ömür boyu takacaksın diye bir kural mı var? Başörtüsü ile okula gidilmesi hukuka ve laikliğe aykırıdır.” diyen ve 2008 yılında çıkan yasayla başörtü yasağı kaldırıldığında  aralarında kendisinin de bulunduğu CHP'li milletvekilleri Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) iptal başvurusunda bulunan Kılıçdaroğlu’un geldiği nokta hem dini özgürlükler hem de siyasi kutuplaşmanın giderilmesi açısından önemli.

Başörtüsünün TBMM’den ittifakla çıkan bir yasa ile ebedi olarak güvence atına alınması adımı önemsenmeli ve karşılıksız bırakılmamalı.

Her ne kadar Ak Parti ve MHP kanadı “ülkede zaten başörtü gibi bir sorun yok” diyerek bu adımı siyaseten boşa çıkarma ve itibarsızlaştırma gibi bir gayretin içine girmiş olsalar da CHP’nin bu adımını toplumsal kutuplaşmanın had safhaya çıktığı bir dönemde uzlaşma ve bazı değerler üzerinde buluşmanın ilk adımı ve fırsatı olabilir.

Ak Parti, CHP tarafından verilen kanun önergesine karşı durmak ve gereksizmiş gibi davranmak yerine kendilerinin de aynı konuda verdiği bir önergeyi birleştirerek TBMM’den ittifakla geçirme ve bunu tarihe yazma gibi bir şansı var.

Ancak bunu yapmayıp, seçimlerde kullanacağı en önemli argümanı,  yasa ile serbest bırakılmasına yönelik bir teklife “hayır” oyu verirse, bunun sahadaki izahı daha zor olur.

Ak Parti, CHP’nin önergesini kendi teklifi haline getirip “evet” oyuyla geçmesini sağlamakla hem bu problemin kesin ve kati şekilde çözülmesine hem de toplumsal barış ve uzlaşmaya önemli katkı sağlamış olur. Yoksa Kılıçdaroğlu’nun dediği gibi bu teklif, birileri için turnusol kâğıdı olabilir.