Chp'li Erol, Mecliste Sordu: 'Hem Türk Hem De İsrail Vatandaşı Olanlar İsrail'in Seferberlik Çağrısına Katıldı mı?'

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, meclis kürsüsünde yaptığı açıklamada, ''Hem Tük hem de İsrail vatandaşı olan kaç kişi, İsrail'in seferberlik çağrısına uyup buraya askerliğe gitti? Bu Türkiye Cumhuriyet hükümetinin politikalarına ters, yurttaşlıktan çıkarılmaları ile ilgili yasal işlem yapılmalı'' dedi.

Chp'li Erol, Mecliste Sordu: 'Hem Türk Hem De İsrail Vatandaşı Olanlar İsrail'in Seferberlik Çağrısına Katıldı mı?'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP’li Erol, Mecliste söz alarak hem Türk hem de İsrail vatandaşı olanlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Vekil Erol, ‘’Saadet Partisi'nin verdiği önergeye katkı sunmak için geçtiğimiz günlerde Elâzığ Barosu'nun Elazığ'da bir açıklaması oldu. O konuyla ilgili Genel Kurulu da bilgilendirmek isterim. Tabii, Saadet Partisi'nin ve İYİ Partinin konuşmacılarının söyledikleri her şeye katılıyorum, artı eklemelerimiz var. Geçtiğimiz günlerde Elâzığ Barosu çok ilginç bir konuyu, bugüne kadar Türkiye kamuoyunun gündemine gelmeyen bir konuyu gündeme getirdi basın açıklaması yaparak. 2023 yılında İsrail seferberlik ilan ediyor ve dünyanın her tarafındaki yurttaşlarını seferberlik çağrısı doğrultusunda mecburi askerliğe çağırıyor ve bildiğiniz gibi Türkiye'de de çifte yurttaş vatandaşlık kimliği olan bir sürü İsrail kökenli ve Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olan yurttaşlarımız var ama bunlarla ilgili şu anda hiçbir araştırma yapılmış değil. Bu konuyla ilgili ben bir soru önergesi verdim hem Adalet Bakanımıza hem İçişleri Bakanlığımıza.

Şimdi, eğer İsrail yurttaşlığından kaynaklı İsrail hükûmetinin seferberlik çağrısına uygun davranıp oradaki askerlik görevini yapmaya gitmişse o zaman bu bizim Türkiye Cumhuriyeti hükûmetinin politikalarına ters ve burada bir sorun var ve bunlarla ilgili yasal işlem yapılması lazım; yani yurttaşlıktan çıkarılmalarıyla ilgili yasal işlemlerin yapılmasıyla ilgili. Kaç kişi gitti, gerçekten bu iddianın doğruluğu var mı, gibisinden bir araştırmanın yapılması lazım. Yalnızca seferberlik çağrısına cevap verip gidenler değil, aynı zamanda yine çifte vatandaşlık hakkına sahip olup da ticaret yapanlar var ve bu ticaret yapanlar burada kazandıkları parayla İsrail'e yardımda bulunmuşlar. Yani isim bazında bir çalışma yok ama genel bilgi var. Bunlarla ilgili bakanlıklarımızın araştırma yapması lazım ve eğer böyle bir şey varsa bunların Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığından çıkarılması lazım. Yani bir tarafta İsrail'in Filistin halkına karşı bu zulmünü protesto ederken, kınarken ama bir taraftan çifte yurttaşlık unvanına, sıfatına sahip olanların İsrail'in bu uygulamalarına destek vermek anlamında hem seferberlik çağrısına katılması hem de ticari ilişkilerden kazandıkları paralarla orada katkı vermeleri, bu bizim Anayasa'mız doğrultusunda, Anayasa'mızın içeriği doğrultusunda yurttaşlık hakları temelinde aslında bir suç yani bununla ilgili bir tespitin yapılmasını istiyorum, bunu söylemek isterim’’ şeklinde konuştu.