CHP kurultayı ve rüşvet iddialarında yeni gelişme

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Genel Başkanı ve Manisa Milletvekili Özgür Özel hakkında 'rüşvet almak' suçlamasıyla soruşturma kapsamında fezleke düzenlenmesini gerektirebilecek nitelikte iddialar bulunduğunu açıkladı. Başsavcılık ayrıca CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin iddialarla ilgili dosyanın yetkisizlik kararıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiğini duyurdu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nca yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım'a ait cep telefonlarının incelenmesi ve şüphelilerin ifadeleri sonucunda bazı tespitlere ulaşıldığı bildirildi.CHP kurultayı ve rüşvet iddialarında yeni gelişme

Başsavcılık açıklamasında, CHP Genel Başkanı ve Manisa Milletvekili Özgür Özel'in Özkan Yalım'dan farklı tarihlerde "siyasi rüşvet" olarak değerlendirilen maddi menfaat talep ettiği ve bu miktarların teslim edildiğine yönelik iddiaların incelendiği belirtildi. Alınan beyanlar, HTS ve baz kayıtları ile mesajlaşma tutanakları doğrultusunda Özgür Özel hakkında "rüşvet almak" suçundan fezleke düzenlenmesini gerektirebilecek nitelikte iddiaların bulunduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, CHP'nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin iddialara da yer verildi. Kurultayda delegelerin iradesini etkilemeye ve kurultaya hile karıştırmaya yönelik eylemlerin tespit edildiği yönündeki iddialar kapsamında Özgür Özel ile CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın koordinasyonunda hareket edildiği öne sürüldü.

Söz konusu iddialarla ilgili olarak CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan ve İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş'ın da eylemlere iştirak ettiklerine yönelik değerlendirmelerin bulunduğu belirtilen açıklamada, Özgür Özel, Veli Ağbaba, Umut Akdoğan ve Suat Özçağdaş hakkında 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefet suçundan tefrik edilen dosya için 4 Haziran 2026 tarihinde yetkisizlik kararı verilerek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar verildiği bildirildi.