Camiler Ticarethane mi?

Havaların soğuması ile birlikte doğalgaz faturaları, bütçeleri ciddi anlamda zorlar hale gelirken, camilerin doğalgaz faturalandırılmasının 'mesken' yerine 'ticarethane' tarifesinden yapılması tepkilere sebep oldu.

Camiler Ticarethane mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra KABUKÇU/Ülkemizde milyonlarca Müslümanın bir araya gelerek ibadetini yaptığı camilere gelen elektrik ve doğalgaz faturası cemaatten toplanan paralarla ödenemez boyutlara ulaştı. İlimizdeki camilere gelen doğalgaz faturalarının ticarethane statüsünde değerlendirilip zamlı tarifeden ücretlendirilmesi ise vatandaşa ayrı bir yük bindirdi.

Birçok cami dernek başkanının gazetemiz haber merkezine ulaştırdığı faturalarda camilerimizin doğalgaz faturalarının “ticarethane” statüsünde ücretlendirilmesine bir anlam verilemedi.

Camiler Ticarethane mi?

ELEKTRİKTE MESKEN, DOĞALGAZDA TİCARETHANE

Camilerde kullanılan doğalgazın metreküp fiyatının konutlarda kullanılanın doğalgazın metreküp fiyatının neredeyse iki katı olarak faturalandırılıyor ve ödemede çok büyük sıkıntılar doğuruyor.

'Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nca (EFDK) belirlenen “dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler ve görevli tedarik şirketlerinin tarife uygulamalarına ilişkin usul ve esasların Mesken Abone Grubu başlıklı 4/7. Maddesinde;  ibadethanelerin 27/07/2013 tarihli ve 28720 sayılı Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe giren “Genel Aydınlatma Yönetmeliği” kapsamında yer almayan tüketimleri ile müştemilatı niteliğindeki lojman ve benzeri yerleri mesken abone grubu kapsamındadır." denmesine ve elektrik ücretlendirmesini “mesken” statüsünde tahsil etmesine rağmen aynı EPDK’nın beyan ettiği maddenin zıddına camilerimizin doğalgaz aboneliklerinin “mesken” abone grubuna değil de “ticarethane” gurubuna dahil edilmesi büyük bir haksızlık olarak değerlendiriliyor.

Camiler Ticarethane mi?

SADAK: “ÇİFTE STANDART UYGULANIYOR”

Camilerin doğalgaz ücretlendirmelerinin ticarethane statüsünde yapılmasına bir anlam veremediklerini ifade eden Çaydaçıra Mahallesi Aziziye Cami Dernek Başkanı Tevfik Sadak, böylesi bir uygulamanın hakkaniyetten uzak ve çifte standart olduğunu ifade etti.
Camiler, Kuran kursu ve taziye evlerinin, insanlarımızın dini vecibelerini yerine getirip taziyelerini kabul ettikleri özel ve kutsal mekânlar olduğuna dikkat çeken Sadak, “Bizler elbette ki bu mekânlarda kullanılan doğalgaz ücretlerini ödemek istiyoruz. Ancak camilerimize uygulanan tarifenin mesken yerine daha zamlı olan ticarethane tarifesinden alınması hem cami derneklerini hem de cami cemaatini zor durumda bırakmaktadır. Bizler bu yanlışlığın ilgili kurumlar tarafından düzeltileceğine inanıyoruz” dedi.

SENDİKALARIN DA GÜNDEMİNDE

Camilerin doğalgaz tüketimlerini ticarethane statüsünde faturalandırılmasına sendikalardan da  tepki geldi.

 Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Cami Hizmetleri Daire Başkanlığı'na dilekçe ile başvuran DİN-BİR-SEN,  yaşanan mağduriyete dikkat çekerek sorunların çözülmesini  istedi. 

CAMİLER DE RESMİ KURUMDUR

Camilerin hastane, okul gibi resmi bir kurum olduğuna dikkat çekilerek camilerin sadece aydınlatma gideri değil diğer giderlerinin de diğer kurumlarda  olduğu gibi devlet tarafından karşılanması gerektiği, cami cemaati ve cami görevlileri tarafından talep edildiği bildirildi.
DİN-BİR-SEN bir sivil toplum kuruluşu ve aynı zamanda cami cemaati olarak da sorunun çözüme kavuşturulması sürecini takip edileceği açıklandı. 

CAMİLER TİCARETHANE DEĞİLDİR

7'den 70'e her yaştan Müslüman'ın gelerek namazını eda ettiği İslam'ın kutsal mekanı camilerin ısınma gideri için "Ticarethane" tarifesi uygulanması hem cemaatin hem de din görevlilerinin tepkisini çekerek "Camiler ticarethane değildir. 20 yıldır İmam Hatiplerin, imamların, camilerin sırtından oy olan bu hükümet camilerin hiç bir problemini çözmemiştir." eleştirilerine neden oldu. 

ELEKTRİKTE YANLIŞTAN DÖNÜLMÜŞTÜ

Camilerdeki elektik faturalarının da önceleri ticarethane tarifesi üzerinden ücretlendirildiği,  camilerin;  dernek, vakıf gibi gösterildiği daha sonra yapılan itirazlar sonrası hayır kurumu statüsüne kavuşturulduğunu  belirten cami dernek başkanları,  kısıtlı kullanımına rağmen elektrik ve doğalgaz faturalarının ödenemez boyuta geldiği bildirildi.

Bu tarifeler ile orta büyüklükteki bir caminin ortalama doğalgaz faturasının ödemesi 15-20 bin civarında olurken elektrik ödemesi ise 10-15 bin liraya kadar çıkabiliyor.