Bu Neyin Rahatlığı?

6 Kasım 2022 ya da Haziran 2023. Seçimler ne zaman yapılırsa yapılsın ortada bir gerçek var ki tüm partiler az ya da çok oy oranlarını artırırken, Ak Parti ve MHP'de bir düşüş var.

Bu Neyin Rahatlığı?

Her iktidar zamanla yıpranır ve belirli oranda oy kaybı yaşar. Bu siyasetin ve yönetiminin doğasında olan bir vaka. Kaldı ki 20 yıl kesintisiz süren bir iktidarın mental yorgunluğu ve bazı isimlerin yıpranmasının sonucu bir oy düşüşü olarak sandıklara yansıyabilir.

Başkanlık sistemi ve bunun  getirdiği ittifaklarla birlikte seçimler 2018’de olduğu gibi ya kıl payı kazanılacak ya da kaybedilecek. 

Cumhur ve millet ittifakının cumhurbaşkanı adayları birinci ve ikinci turda yarışacaklar. Üçüncü ve dördüncü bir aday  çıkması halinde, özellikle HDP’nin ilk turda aday çıkarması seçimin ikinci tura kalmasına neden olabilir. Ancak ikinci turda en yüksek oyu alan iki aday yarışacağı için bu iki ittifakın adayından biri cumhurbaşkanı olacak.

2023'te yapılması planlanan seçimlerle ilgili anket şirketleri de çalışmalarına son sürat devam ediyor. Mayıs ayında yapılan 15 genel seçim anketinden çıkan ortalama ise bir hayli ilginç. Yapılan anketlerin ortalamasına göre; AK Parti'nin oy oranı yüzde 30.4 olurken, CHP'nin oy oranı yüzde 26.3 olarak belirlendi.
Üçüncü sıradaki İYİ Parti'nin oy oranı ise yüzde 15.6 olarak belirlendi. Listenin dördüncü sırasında kendine yer bulan HDP'nin oy oranı yüzde 10.3, beşinci sıradaki MHP'nin oy oranı ise yüzde 7.2 çıktı.

Bu tabloya göre üstünlük millet ittifakında görünüyor. Sadece bu ankette değil son bir yıl içerisinde yapılan anketlerde de durum çok farklı değil.

Durum bu iken başta bazı köşe yazarları ve sosyal medya kullanıcılarının ısrar ve inatla cumhur ittifakının yapılacak seçimlerde yüzde 55 ve hatta yüzde 60 alacağı gibi beyanlarda bulunması, Cumhur ittifakına fayda değil zarar veriyor. 

15 Temmuz darbesinden yeni çıkılmış olmanın milli hassasiyeti, bugünkü gibi hayat pahalılığı ve enflasyon gibi sorunların bulunmadığı, göçmenlerin bu kadar problem teşkil etmediği ve içerisinden 2 yeni parti ile YRP’nin doğmadığı bir seçimde cumhur ittifakı yüzde 52 oy almışsa, yapılacak seçimlerde bunca olumsuzluklara ve yıpranmışlıklara rağmen nasıl yüzde 55 oy alacak, mantıki bir izahı zor görünüyor.

Son anketlerin bir kısmında oyları yüzde otuzun bile altına düşmüş görünen iktidar partisinin “Büyütülecek bir mesele yok, nasıl olsa eski yıllarda bize oy vermiş olan seçmen yine oyunu bize verir” yaklaşımıyla seçime hazırlanması doğru  olmasa gerek. Bu tutum, yaklaşan tehlikeyi görmemek için gözleri kapatmak anlamına gelir. 
Gerçek ve tablo bu iken Ak Parti’nin bu rahatlığı ve rehavetini anlamak mümkün değil.