Bu Gelmeler Gelme Değil!..

CHP Heyetinden sonra TBMM deprem komisyonu da ilimize geliyor. Komisyonun programında sadece resmi kurum ziyaretleri ile şantiye gezilerinin olması muhtarlar, STK'lar, vatandaşlar ve basın mensupları ile herhangi bir buluşma ve gündem planlanmamış olması tepkilere sebep oldu

Bu Gelmeler Gelme Değil!..
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak depreminin ardından ilimizde gerçekleştirilen çalışmalar ve ortaya çıkan hizmetler, hem bakanlıkların, hem siyasilerin hem de İzmir depreminden sonra kurulan TBMM Deprem komisyonunun gündeminde oldu.

Depreminin yaşanmasından sonra birçok bakan, siyasi parti genel başkanı, parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının genel başkanları ilimize gelerek hem deprem bölgesini gezdiler hem de depremden etkilenen hemşerilerimiz ile görüşmeler yaptılar.

CHP HEYETİNİN GEZİSİ
24 Ocak depreminden sonra ilimize en kalabalık ziyareti CHP yaptı. İlimiz milletvekili Gürsel Erol’un girişimleri ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, partisinden 30 milletvekili ile deprem bölgesi Elazığ'a gelerek yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

CHP’li vekillerden oluşan heyet, ilk olarak depremin merkez üssü olan Sivrice’ye gitti. Burada sahada yapılan çalışmaları yerinde gören ve vatandaşlarla konuşan milletvekilleri gelen talepleri de not etti. Daha sonra sırasıyla Mustafapaşa ve Aksaray mahallelerindeki deprem konutları, şantiye ve yıkım çalışmalarının sürdüğü alanlarda incelemeler yapan heyet, yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı halkla görüştü.

TBMM DEPREM KOMİSYONUNUN GECİKMELİ ZİYARETİ
24 Ocak 2020 tarihinde, ilimizde yaşanan 6.8 şiddetli deprem sonrası kurulmayan TBMM Deprem Komisyonu, İzmir’de yaşanan 6.6 şiddetli depremin ardından kurulmuş ve komisyon bu ilimizde günlerce incelemede bulunmuş ve gözlemlerini raporlaştırarak TBMM’ye sunmuştu.
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, TBMM deprem Komisyonu kurulması aşamasında komisyonda bir Elazığ Milletvekilinin olması gerektiği yönündeki meclis konuşmasına rağmen ilimizden komisyona üye seçilmemişti.
Başta CHP olmak üzere çok sayıda siyasi parti ve STK’nın ilimizde inceleme yapmasına karşın TBMM Deprem Komisyonu, Elazığ programını gecikmeli de olsa hayata geçirdi ve Perşembe ve Cuma günlerini kapsayan iki günlük bir program yapıldı.

PROGRAM RESMİ BOYUTTA KALIYOR
TBMM Deprem Komisyonu 10 Mart Çarşamba günü 22.15 Uçağı ile Elazığ’a Gelecek. Programa TBMM Deprem Komisyonu Başkanı AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu öncülüğünde 40 milletvekilinin de katılması bekleniyor.

 Deprem Komisyonunu, 11 Mart Perşembe Günü Saat 10.00’da Elazığ Valiliği’nde depremle ilgili yapılan tüm çalışmalar incelemekle programa başlayacak.

Heyet, Elazığ Valilik Ziyaretinin ardından toplantı salonuna geçecek ve Bilgilendirme Toplantısı yapılacak.

Toplantıda depremle ilgili yapılan tüm çalışmaların sunumu yapılacak.

Heyet, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Aile-Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sunumlarının  ardından Elazığ Belediyesi’ne geçecek. Bu toplantıda ise Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, depremin ilk anından itibaren bugüne kadar gerçekleştirdikleri hizmetler ile Kentsel Dönüşüm Projeleri hakkında görsel materyaller eşliğinde brifing sunacak. 

TBMM deprem Komisyonu, Cuma günü ise sahaya çıkacak. Öncelikle Sürsürü, Mustafapaşa, Rüstempaşa, Yemişlik Bizmişen, Abdullahpaşa Mahallelerini gezecek. Öğlen sonu ise Sivrice ilçesinde incelemelerde bulunacak heyet, daha sonra konteyner kent, depremzede ziyaretleri, kalıcı konutlarda ile inşaatı devam eden afet konutları, toplu konut alanı yerinde yapılan dönüşümler, kentsel dönüşüm yenileme projeleri, rezerv alanlar köy konutlarını inceleyecek.

Heyet, depremde yakınlarını kaybedenlere başsağlığı ziyaretinin ardından Diyarbakır Havaalanı’na geçerek Ankara’ya dönecek.

KOMİSYON HALKI DİNLEYECEK Mİ?
TBMM deprem Komisyonunun ilimizde iki gün sürecek inceleme programında vatandaşlar, muhtarlar, STK sözcüleri ile medya mensuplarının sorularına cevap verecekleri bir gündem maddesi konulmamış olması tepkilere yol açtı.

Programın yerel kurumların planlaması ve belirli bir kurgunun icra edilmesinden öteye geçmeyeceğini ifade eden vatandaşlar, komisyonun halka ve özellikle yerinde dönüşüm yaşayan vatandaşlar, köy evleri ile toplu ve karma kuranın mağdur ettiği kişilerle görüştürülmemesinin eksiklik olduğunu ifade ediyorlar.

MUHTARLAR: “DOSTLAR ALIŞ-VERİŞTE GÖRSÜN”
Deprem sürecinde vatandaşın yaşadığı sorunları birebir bilen ve bizzat kendileri de yaşayan mahalle muhtarlarının, Deprem Komisyonu ile görüştürülmemesine tepki gösteren mahalle muhtarları, bu itirazlarını sosyal medya hesaplarında dile getirdiler.
Çok sayıda mahalle muhtarı ortak metin olarak şu açıklamayı yaptılar:
“TBMM Deprem komisyonu İlimizi ziyaret edecek...
Ama maalesef programda muhtarlarla görüşmeye yer verilmemiş... 
Halk ile devlet arasındaki tek köprü muhtardır...
Tek tek tüm şehrin kapısını çalıp vaziyetini, yaşadığı sıkıntıları soramazsınız, 
Ama muhtarları karşınıza aldığınızda şehrin her köşesini dinlemiş olursunuz... 
Muhtarların gelen komisyonla görüştürülmesi ve sorunlarının dinlenmesi gerekir...
Ziyaret elbette çok önemli ama halka inmeyen bir ziyaret dostlar alış-verişte görsün anlayışını geçmiyor...”

HALKTAN NİÇİN KAÇILIYOR?
TBMM deprem komisyonunun Elazığ programında muhtarlar, STK, vatandaş ve basın mensuplarına yer verilmemesinin bir şeyleri saklamak ve komisyondan gizlemek olarak yorumlandığını belirten muhtarlar, kendileriyle görüşülmesi halinde zor gibi görülen birçok problemin çözümünün nasıl kolaylıkla çözüleceğine dair önerilerde bulunacaklarını ifade ediyorlar.

Komisyonu, vatandaştan ve seçilmiş en küçük yerel yönetim birimlerinin başında olan muhtarlardan kaçırılmasının, var olan yanlışların gün yüzüne çıkmamasına yönelik bir gayret ve telaş olduğuna dikkat çeken mahalle muhtarları, bunun demokrasiyi ve halkı yok saymak anlamına geldiğini ifade ediyorlar.

MİLLETVEKİLLERİ BU YANLIŞI DÜZELTMELİ
TBMM deprem Komisyonu programında muhtar toplantısı konulmamasının eksiklik olduğunu ifade eden vatandaşlar ise tüm mahalle muhtarlarının katılacağı ve akşam saatlerinde Adnan Orakçıoğlıu Kültür merkezi ya da Belediye Kültür merkezinde gerçekleştirilecek bir toplantı ile sorunların komisyona iletilebileceğini belirtiyorlar.

Muhtarların katılımları ile gerçekleştirilecek bir toplantıyı ilimiz milletvekillerinin TBMM Deprem Komisyonu Başkanı AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu ile görüşmesinin ardından düzenlenebileceğini ifade eden vatandaşlar, bu konuda Ak Parti MKYK üyesi, Ak Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı ve  ilimiz Ak Parti Milletvekili Metin Bulut’un aktif rol oynayarak toplantıyı gerçekleştireceğine inandıklarını belirtiyorlar.

ELAZIĞ’I GÖRÜN, ELAZIĞLIYI DİNLEYİN
TBMM Deprem Komisyonunun geç de olsa ilimize gelmesinin önemli bir kazanım olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, komisyonun tüm partilerden üyesi olan bir heyetten müteşekkil olduğu için problemlere siyasi değil insani bir gözle bakılması, şehrin genel manzarası ile vatandaşın duygu ve beklentilerinin de net olarak alınıp Ankara’ya iletilmesini ve bunun siyasi olarak da takipçisi olmasını istiyorlar.

KOMİSYONDA KİMLER VAR ?
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda Deprem Araştırma Komisyonu'na AKP'den 11, CHP'den 5, İYİ Parti, HDP ve MHP'den 2'şer milletvekili üye bulunuyor.
Komisyonda bulunan milletvekilleri şunlar:

AK PARTİ:
Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, İstanbul Milletvekili Hulusi Şentürk, İzmir Milletvekili Necip Nasır, Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Konya Milletvekili Selman Özboyacı, Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu, Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz.

CUMHURİYET HALK PARTİSİ
 Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Sivas Milletvekili Ulaş Karasu.

İYİ PARTİ
İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Samsun Milletvekili Bedri Yaşar.

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ
Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, İstanbul Milletvekili Cemal Çetin.

HALKIN DEMOKRASİ PARTİSİ
İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık.