Bölgenin En İyisi: Elazığ İtfaiyesi

Özel Röportaj: Elazığ İtfaiye Müdürü İbrahim Halil Başgün ile 25-30 Eylül tarihleri arası kutlanan İtfaiye Haftası münasebetiyle özel bir röportaj gerçekleştirdik. Elazığ İtfaiyesi'nin deprem ve son dönemdeki yangınlarda önemli bir rol üstlendiğine dikkat çeken Başgün, bölgenin en iyi ekibine sahip olduklarını söyledi.

Bölgenin En İyisi: Elazığ İtfaiyesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra KABUKÇU: Elazığ İtfaiye Müdürü İbrahim Halil Başgün’le, 25-30 Eylül tarihleri arası kutlanan İtfaiye Haftası münasebetiyle özel bir röportaj gerçekleştirdik. 

Elazığ İtfaiyesi’nin faaliyetleri hakkında önemli bilgiler veren Başgün, deprem ve son dönem yangınlarında ekiplerinin alınlarının akıyla çıkığını ve bölgenin en iyisi olduklarını söyledi. 

İtfaiyeciliğin sevmeden yapılmayacak bir meslek olduğuna dikkat çeken İbrahim Halil Başgün, “Bu mesleğin mesai kavramı yoktur. Sabah geliriz ama ne zaman eve döneriz” belli olmaz dedi. 

2021 Ağustos ayı sonuna kadar toplam 1.980 olaya müdahale ettiklerine dikkat çeken Başgün, önemli konularda vatandaşları uyarmayı da ihmal etmedi. 
Elazığ Belediyesi İtfaiye Müdürü İbrahim Halil Başgün’le gerçekleştirdiğimiz röportaj;

“İTFAİYECİLİK GÖNÜL İŞİDİR”
307. İtfaiye haftasını kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Elazığ Belediyesi İtfaiye Müdürü İbrahim Halil Başgün, “Orman yangınlarından tutun depremlere, sel baskınlarına kadar tüm itfaiye birimleri bu yıl yoğun çalıştı. Faaliyetlerimizin duyurulmasında basınımızın önemli bir rolü var. Ben Ahmet Toprak’ın nezdinde Hakimiyet Gazetesi’ne bize yer ayırdığı için teşekkürlerimi sunuyorum. Ben 28 yıldır Elazığ Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü görevini ifa ediyorum. İtfaiyecilik biraz gönül işi. İtfaiyeciliği sevmeden yapamazsınız, çünkü bu işin mesai kavramı yoktur. Biz sabah 7.30 geliriz fakat gidiş saatimiz belli değildir. Bazen evimize gideriz, bir olay olur geri döneriz. Böylesine yoğun bir işi yapabilmek için sevmek lazım. Buradaki arkadaşlarımın hepsi de işini severek yapan insanlar” dedi.

ELAZIĞ İTFAYESİ KAÇ YANGINA MÜDAHALE ETTİ?
Elazığ’da
2021 yılı yangın raporu hakkında bilgiler veren Başgün, “Ağustos ayı sonuna kadar müdahalede bulunduğumuz yangın sayısı 1.119. Müdahale edilen trafik kazası 78. Acil durumlar 440. Hayvan kurtarma 343. Toplam müdahale ettiğimiz itfaiye olayları 1.980. Eğitim ve öğretim faaliyetlerimizi de hesaba kattığımızda işlerimizin ne kadar yoğun olduğunu tahmin edebilirsiniz. Biz il belediyesi olmamıza rağmen ilçelerdeki olaylara da müdahale ediyoruz. AFAD ve Orman Bölge Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz. 2020-2021 yılları itfaiye açısından çok yoğun geçiyor. Elazığ’da yaşadığımız depremi hepimiz biliyoruz. Ağır hasarlı binalarda halen yangınlar çıkıyor. Ardından pandemi geldi, onunda sıkıntılarını yaşadık. Su altı, su üstü arama kurtarma ekibimizi kurduk ve bu ekibimiz eğitimlerine başladı. Diyebilirim ki bölgenin en iyi itfaiyelerinden biriyiz.” şeklinde konuştu.

10 KATIN ÜZERİNE NASIL MÜDAHALE EDİLİYOR?
Yüksek katlı binalara müdahale edilirken sıkıntı çekilip, çekilmediği yönündeki sorumuza  Halil Başgün, “Belediye başkanımız göreve geldiği ilk zaman bizlere ‘neye ihtiyacınız var’ diye sorduğunda biz 10 katın üstüne binalara dıştan kurtarma yapamadığımızı söyledik. Yangına her türlü müdahale ediyoruz ama vatandaş balkonda veya çatıda kurtarılmayı bekliyorsa 39 metrenin fazlasına ulaşamıyorduk. Merdivenli bir aracımız yoktu. Sayın başkanımız sağ olsun hemen meclis kararını çıkarttırdı. 60 metrelik bir merdiven için talepte bulunduk. Envanterimizde artık o aracımızda mevcut. Yüksek katlı binalarda hem içeriden hem de dışarıdan müdahalede bulunabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

“ACİL NUMARALAR İŞGAL EDİLMEMELİ”
Saniyelerin kendileri açısından hayati öneme sahip olduğunu söyleyen Başgün, “Biz zamanla yarışan bir ekibiz. Ne kadar erken olay yerine gidersek can ve mal kaybı o kadar azalır. Vatandaşların 110-112’yi işgal etmemeleri lazım. Bir de siren sesi duyulduğunda geçiş üstünlüğü olan araçlara hemen yol verilmesi lazım. Bilinçli bir insan ihbar numaralarını işgal etmez. Kendini bilmeyen insan işgal eder. Aradığı zaman ses tonundan ne için aradığı belli oluyor. Öyle anlar yaşıyorduk ki aynı anda 4-5 telefon gereksiz yere işgal ediliyordu. Teknoloji ilerledi gereksiz yere arayanlar kolayca tespit ediliyor ve gerekli mercilere bildirildikten sonra haklarında yasal işlem başlatılıyor” diye konuştu.

DEPREMDE ELAZIĞ İTFAİYESİ’NİN ROLÜ
“24 Ocak 2020 depreminde Elazığ itfaiyesinin önemli işlere imza attığına dikkat çeken İbrahim Halil Başgün, “Sayın İçişleri bakanımız Süleyman Soylu ekibi ile bizi ziyaret ettiği zaman itfaiyemizin depremde faaliyetlerinden, olaylara hızlı müdahalesinden bahtiyar olduğunu belirtmesi bizleri onure etti. Deprem olduğunda ilk bir saat içerisinde sahada polisler ve itfaiye ekipleri vardı. Aynı anda 18 yangın ihbarı almıştık. Yarım saat içerisinde tüm ekiplerimizi toplayıp kriz masası oluşturduk. Mustafapaşa mahallemizde 23 kişiye enkaz altından sağ çıkardık, 3 vatandaşımızın cansız bedenine ulaştık. Tam 86 ağır hasarlı binada mahsur kalanları kurtardık. Dilek sitesinde 12 vatandaşımızı sağ olarak çıkardık, 4 vatandaşımızın cansız bedenine ulaştık. 4 bine yakın binada kopan baca parçasını temizledik. Benim 120 kişilik ekibim 15 gün boyunca evine gitmeden aralıksız çalıştı. Allah böyle bir afeti bir daha yaşatmasın” dedi.

“YANGINLARIN %98’İ İNSAN KAYNAKLI”
Her insanın yangına karşı kendi önlemini alması gerektiğini belirten Başgün, “Elektrik tesisatları uzmanlar tarafından kontrol edilmeli. Son zamanlarda yangına dayanıklı duvar boyaları üretildi bunlar tercih edilmedi. Doğal gazın araçlarda LPG’nin sık sık kontrol edilmesi lazım. Vatandaşın kullandığı malzemelerin özelliğini bilmesi lazım ki herhangi bir aksi durumda müdahale edebilsin veya nasıl hareket edeceğini bilsin. Her evde bir yangın söndürme cihazının bulunması lazım. Her arabada bir yangın söndürme cihazının bulunması lazım. Kettle (su ısıtıcısı) normal akımı etkileyen şeyler. Ne kablo kalıyor ne priz. Yangınlarda uzun uza bir zaman geçmesine gerek yok bir kıvılcım yetiyor. Yangınların çıkma sebebi dikkatsizlik, tedbirsizlik ve ihmal. Vatandaşlarımız bu konu da duyarlı olursa seviniriz. Orman yangınlarının da %98’i insan kaynaklıdır. Sabotaj ve kundaklamadır. Orman yangınları 3 safha da oluşur örtü, gövde ve tepe yangını diye. Kundaklama dışında yangınların çıkma oranı %2-3 seviyelerinde. %98’i insan kaynaklı ve bunun çoğu da sabotajdır” şeklinde konuştu.

“MANAVGAT’A EKİPLERİMİZ BÜYÜK DESTEK VERDİ”
Türkiye’nin ciğerlerini yakan orman yangınlarına Elazığ İftaiyesi olarak ekip çıkarttıklarını kaydeden İbrahim Halil Başgün, “Manavgat’daki yangın felaketine 8 kişilik ekip, 1 arazöz, 1 tane de su tankı gönderdik. Ekiplerimiz orada 10 gün canla başla çalıştılar. Oradaki ekiplere büyük destek verdiler. Bizi gururlandırarak geri göndüler” ifadelerini kullandı.

UNUTULMAZ ANI…
Meslek hayatında unutamadığı anısını Gazetemiz aracılığı ile paylaşan Elazığ İtfaiye Müdürü Başgün, “Bir gün şıra meydanında bir yangında anne kendini dışarı atmıştı iki çocuğu içeride kalmıştı. Biz içeri girdiğimizde dumandan göz gözü görmüyor, görüş alanı çok kısıtlıydı. Çocukları arıyorduk. Arkadaşlarımız divanın altına baktıklarında 2 çocuk çaresizce bekliyordu. Onları kurtarıp dışarı çıktığımızda o annenin sevincini hiç unutamıyorum. Mesela kurtardığımız hayvanların minnet dolu gözlerle bize bakması anlatılmaz bir mutluluk.  Böyle mutlulukları itfaiyecilik dışında hiçbir meslekte tadamazsınız” diye konuştu.