BİR YIL, İKİ VURGUN

24 OCAK'TA MEYDANA GELEN 6.8 ŞİDDETİNDEKİ DEPREMİN ARDINDAN 27 ARALIK'TA ŞİDDETİ KONUSUNDA KURUMLAR ARASINDA BİR İTTİFAK OLMASA DA 5.6 ŞİDDETİNDEKİ DEPREM ŞEHRİMİZİ İKİNCİ KEZ VURDU …

BİR YIL, İKİ VURGUN
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocakta 6.8 şiddetinde yaşadığımız depremin ardından pazar sabahı meydana gelen 5.3 şiddetindeki depremle bir yıl içinde iki büyük sarsıntı yaşadık. Pazar günü yaşadığımız depremin ocak ayında yaşadığımız depremden farkı, herhangi bir can kaybı ve yıkımın olmamasıydı. Ancak şehir merkezi ile Sivrice ilçesindeki bazı evlerde hasar oluşması, işyeri ve marketlerin raflarındaki eşyalar yere döküldü.

BÜYÜK PANİK
Sokağa çıkma yasağının olması dolayısıyla Elazığ halkı depreme çoğunlukla evinde, kahvaltı üzerinde bir kısmı da uykuda yakalandı.
Şiddetli bir sarsıntı ile birlikte gürültü ile gelen deprem büyük bir korkuya sebep oldu. Evlerden ve özellikle çocuklardan çığlıklar yükselirken, birçok kişi kendisini sokağa atmanın telaşıyla kazaya sebebiyet verdi.
Panik halinde kendini depremden koruma güdüsüyle birçok kişi balkondan atladı, merdivenlerden inerken ayağını burktu ya da çarpmaya bağlı hafif yaralanmalara sebep oldu.

AFAD AÇIKLADI
AFAD tarafından detayları açıklanan depremin, Bingöl, Diyarbakır, Batman gibi çevre illerden de hissedildiği belirlendi.
Depremin ardından, AFAD'ın açıklamalarına göre büyüklükleri 1,1 ve 2,8 arasında değişen 38 artçı deprem meydana geldi.

BAKAN SOYLU YİNE İLK SIRADA
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bölgede şimdilik bir sorunla karşılaşılmadığını belirten bir açıklamada bulunarak hükümet kanadından ilk açıklamayı yapan bakan oldu.
Soylu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Elazığ'da meydana gelen depremde 10.15 itibarıyla Valiliğimiz, il jandarma, emniyet, 112 acil çağrı, Elazığ Muhtarlar Koordinasyon Hattı ve AFAD'ın aramalarından elde ettiğimiz bilgi çerçevesinde herhangi bir can kaybı ve hasar ihbarı yoktur. Gelişmeleri açıklamaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

BAKAN KOCA: “CİDDİ BİR VAKA YOK
İlimizde saat 09.38 sıralarında meydana gelen depremin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da açıklamalarda bulundu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Elazığ Merkez'de gerçekleşen 5.3 büyüklüğündeki depremde can kaybı yaşanmaması sevindiricidir. Durumu ciddi olan bir vatandaşımız bulunmamaktadır. Bu yıl büyük zorlukları göğüsleyen Elazığlı hemşehrilerimize tekrar geçmiş olsun.” dedi.

MİLLETVEKİLİ BULUT: “ORTA HASARLILAR YENİDEN İNCELENECEK”
İlimizde meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremin ardından ilimiz televizyon kanallarındaki canlı yayınlara bağlanan AK Parti MKYK Üyesi ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, orta hasarlı binaların yeniden teknik açıdan inceleneceğini ve değerlendirileceğini açıkladı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüştüklerini belirten Bulut, depremin ardından Elazığ’da yeni bir komisyonun kurulacağını ve binalarda yeniden hasar tespit çalışmalarını yapılacağını kaydetti. Orta hasarlı ve az hasarlı binalarda incelemelerin yeniden yapılacağını belirten Milletvekili Bulut, hasarsız binalarda ise vatandaşların talebi doğrultusunda incelemelerin yapılacağını söyledi.

TALEP EDENİN EVLERİ YENİDEN İNCELENECEK
Evinde hasar oluştuğunu düşünen bütün vatandaşlarımızın başvurduğu halde yeniden bir tespit yapılacağını, orta hasarlı binaların yeniden inceleneceğini belirten AK Parti MKYK Üyesi ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, şunları söyledi:
“Az hasarlı olan ve korkuyorum benim evimi incelensin diyen vatandaşların da evi incelenecek. Ama ben evimde hasar yok ben güçlendirme yapmak istiyorum diyenler için yapılmayacak. Yazılı veya sözlü hemen hızlı olacak şekilde yapılacak. 13 bin orta hasarlı konuttan ve vatandaşlarımızdan gelen taleplerle ilgili değerlendirme yapılacak.”

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI ESNETİLDİ
Hafta sonu sokağa çıkma yasağı esnasında ilimizde yaşanan 5.3 şiddetindeki depremin ardından ilimiz Valisi Erkaya Yırık, sokağa çıkma yasağının esnetildiğini, isteyen vatandaşların evlerinden çıkarak açık alanlarda ve araçlarına geçebileceğini açıkladı.

İL YÖNETİCİLERİ DEPREMİN MERKEZ ÜSSÜ KAVAKTEPE’DE
İlimizde Elazığ’da saat 09.37’de merkez üssü Kavaktepe olan 5.3 büyüklüğündeki depremin ardından il yöneticileri de AFAD İl Merkezi’nde yaptıkları Afet Koordinasyon toplantısı sonrası acilen depremin merkez üssü Kavaktepe Köyü’ne geçtiler.
AFAD’IN 5.3, Kandilli rasathanesinin ise şiddetini 5.6 olarak açıkladığı depremin ardından Kavaktepe Köyü’ne giderek incelemelerde bulunan il yöneticileri, Kavaktepe Köyü’nde yaşayan vatandaşların taleplerini de aldılar.

VALİ ERKAYA YIRIK: “49 YARALIMIZ VAR”
Deprem neticesinde 09.38’de meydana gelen 5.3 büyüklüğünde Kavaktepe Köyü merkezli depremde can kaybının olmadığını ifade eden Elazığ Valisi Erkaya Yırık, şunları söyledi: “Deprem anında heyecan ve panikle bulunduğu yerden hızla uzaklaşmaya çalışan, bulunduğu yerde ayağı kayan ve yüksekten atlayan vatandaşlarımızın haberleri geldi. Onların da hem Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde hem de Fethi Sekin Şehir Hastanemizde tedavileri devam ediyor. Şu an itibariyle ağır durumu olan yaralımız yok. Arkadaşlarımız takiplerini sürdürüyor. Sayımız şu an için 49. Son rakam 49 ama durumu ağır olan yaralı vatandaşımız yok.

KONTEYNER TALEBİ KARŞILANACAK
Hasar noktasında içerisinde oturulan konutlarla bir deprem kaydı ve ihbarının olmadığını ifade eden Elazığ Valisi Erkaya Yırık, şunları söyledi: “Bununla birlikte 24 Ocak depremi sonrasında etkilenmiş binalarda oturan vatandaşlarımız varsa özellikle kırsal kesimlerde olan vatandaşlarımıza talepleri halinde konteyner desteği vereceğiz. Şu anda Kavaktepe ailemizde 4 aileden talep geldi ve biz de onlara yardımcı olduk.”

SAHADAKİ İNCELEMELER DEVAM EDECEK
24 Ocak 2020’de Elazığ’ımızın Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğünde bir deprem yaşadığını, bu deprem neticesinde binlerce binamızın zarar gördüğünü belirten Elazığ Valisi Erkaya Yırık şunları ifade etti: “O tarihten itibaren sayın cumhurbaşkanımızın talimatları ile İçişleri Bakanımız, Sağlık Bakanımız ve Çevre ve Şehircilik bakanımız ilimize gelmek sureti ile çalışmalarını yürüttüler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız TOKİ marifeti ile 19 bin 500 konutu ilimizde planladı ve inşaatına başladı. 12 aydır yürütülen bu çalışmalar arttık belli bir noktaya geldi. Sayın bakanımızın da zaman zaman belirttiği gibi 8 bine yakın konutun kısa süre içinde vatandaşlarımıza teslimatını planlıyoruz. Tamamlanan  konutlarımızı kuraları çekilmek sureti ile teslimatları yapılıyor. Sayın vekilimizin yaptığı açıklama neticesinde elbette ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız deprem nedeni ile ağır hasarlı olan, orta hasarlı olan az hasarlı olan binalarla ilgili zaten sürekli sahada tespit çalışmalarını yürütüyorlar, yürütmeye devam ediyorlar. Bundan sonra da çalışmalar olacak. Yarından itibaren vatandaşlarımızın talebi halinde yerinde inceleme yapılacak.”

 VATANDAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ
Yaşanan depremden sonra merkez üssü Kavaktepe Köyü’nde de  ciddi bir olumsuzluk görmediklerini ifade eden Elazığ Valisi Erkaya Yırık, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Bu tabloya rağmen vatandaşlarımızın talebi halinde her türlü desteği ve katkıyı sunma imkân ve kudretimiz var. Devletimiz her zaman vatandaşlarımızın yanında. Bu deprem hamdolsun olumsuz bir sonuca neden olmadı.”

KALACAK YER SIKINTISI YOK
Vatandaşların barınma noktasında mağdur olmamaları adına her türlü önlemi aldıklarını belirten Vali Erkaya Yırık, şunları söyledi:
“Halkımız bu noktada ihtiyaç duyarlarsa evime gidecek değilim derlerse, vatandaşlarımızın kalabileceği yerleri biz temin ettik. Kurum misafirhaneleri, sosyal tesisleri, vatandaşlarımıza açıyoruz. Daha önceki yıllarda da sıkıntı yaşanmadı ve olumsuz sonuç yok. Devletimizin her türlü imkânı vatandaşlarımızın hizmetine seferber edilmiş durumda”

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: “DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARINI HIZLANDIRACAĞIZ”
Depremin merkez üssü kavaktepe Köyü’ne gelerek incelemelerde bulunan ve halkın sorunlarını dinleyen Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elâzığ olarak fay hattı üzerinde bulunduğumuz için depreme hazırlıklı olunması gereken bir il olduklarını,  Ocak ayında yaşadığımız deprem öncesinde Elazığ Belediyesi olarak  Karşıyaka lojmanları  örnekliğinde de  görüldüğü gibi eski yapı stokunun yenilenmesi noktasında beyanlarımız ile birlikte harekete geçerek çalışmalarını  başlattıklarını ifade etti.
24 ocak depreminin hemen ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile  Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un ilimize gelerek hasar tespit çalışmasını yaptıklarını ve neticesinde 19 bin konutun yapımına başlandığını ifade eden Başkan Şerifoğulları şunları söyledi:
“Bildiğiniz gibi konutlarımızın bir bölümünün  teslimatı  yapılıyor ve bugünden itibaren tekrar hasarlı binaların hasar tespiti yapılacak ve önümüze çıkan tablo ile bakanlıklarımızla görüşüp bu binaların yenilenmesi için görüşmelerimizi başlatacağız. Deprem olduktan sonraki süreçte kriz merkezinde Valiliğimiz, bizler, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüz, AFAD İl Müdürlüğümüz, ilgili müdürlüklerimiz ile kısa bir toplantı yaptık. Hasar tespiti yapılacak ve yapılınca ağır hasara dönüşen binaların olması söz konusu. Bu süreçte eski yapı stokumuzun yenilenmesi gerek bizim de görüşümüz bu yönde ve bununla ilgili etkin çalışmalar yaparak çözüme ulaşacağız”

YILDIRIM: “SORUNU BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ”
Yaşanan depremde ciddi bir problem olmamasının sevindirici olduğunu ifade eden AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım ise şunları söyledi:
“Hamolsun önemli bir kaybımız yok. Gerek can kaybı olsun gerek maddi kayıp olsun. Panikleme ile ufak tefek yaralanmalar var. Buna da şükür Allah beterinden saklasın. En ufak bir sıkıntısı sorunu olan vatandaşlarımızla beraber sorunu çözeceğiz, hemşerilerimize çok geçmiş olsun”

TEK GÜNDEM ORTA HASARLI BİNALAR
Önce 24 Ocak depreminde yıkılmada bile 199 öncesi yapılan ve yapı tekniği açısından eski deprem yönetmeliğine göre inşa edildiği için oldukça yorgun ve tehlike arz eden orta hasarlı binaların dönüştürülmesinin önemini Hâkimiyet Gazetesi olarak sürekli gündemde tutuyor ve problemin çözümüne dair yetkililerin çalışma yapmaları gerektiğini ifade ediyorduk.
Pazar günü yaşanan deprem ve Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğlulları’nın Kavaktepe Köyü’ndeki incelemeleri sırasında ifade ettiği “Bu süreçte eski yapı stokumuzun yenilenmesi gerek. Bizim de görüşümüz bu yönde ve bununla ilgili etkin çalışmalar yaparak çözüme ulaşacağız” cümlesi de gösteriyor ki bugünden sonra siyasilerimiz ile il yöneticilerimizin tek gündemi orta hasarlı binaların dönüşümü olmalı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI ÇÖZÜM DEĞİL
Türkiye’nin her bir il ve ilçesinde uygulanan ve eski binaların dönüşümüne kapı aralayan Kentsel Dönüşüm Kredisi’nde limit 125 bin liradan 200 bin liraya çıkartılma çalışmalarının da vatandaş tarafından bir karşılığı olmadığını ifade eden uzmanlar, uygulanan faiz oranı ile vatandaşa verilen 200 bin TL kredinin 120 ay vade ile geri dönüşünün 450 bin TL’yi bulduğunu ifade ediyorlar.

HAZİNE DESTEĞİ ARTIRILMALI
Kentsel Dönüşüm kapsamında halkımıza bankalar tarafından verilen kredinin sadece binde 4 oranının hazine tarafından desteklediğini, bu oranın ciddi bir destek olmadığını ifade eden uzmanlar, tüm ülkede bu oran uygulansa bile Elazığ gibi deprem yaşayan illerde bu oranın binde 20’ye çıkartılması halinde hızlı bir dönüşüm yaşanacağını ifade ediyorlar.