Bir İlk Yaşanır mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP'nin başörtüsü çıkışına anayasa çağrısı ile cevap vererek CHP'yi çaresiz hale düşürdü. Kemal Kılıçdaroğlu'na bu fikri veren ismin ise Davutoğlu olduğu ortaya çıktı.

Bir İlk Yaşanır mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’nun kanun teklifi hamlesine; "Eğer samimiysen başörtüsü meselesini ülke gündeminden çıkartmak istiyorsan, gelin çözümü yasa değil anayasa düzeyinde sağlayalım. Adam gibi adamsan gel bunu böyle yapalım." diyerek ve karşı atağa geçerek Kılıçdaroğlu’nun çıkışını boşa çıkardı.

Erdoğan’ın bu teklifiyle CHP önce bir şok yaşadı, bunun etkisi geçince de önce fırsatçılık dendi ardından da Kılıçdaroğlu’na  şartlı destek vereceklerini açıkladı.

CHP Lideri, "Başörtülü kadınların hak ve özgürlüklerine kavuşması için önerdiğimiz bu kanuni zırhı sen destekle Erdoğan; eğer arkasında yine kurnaz bir ajanda çıkmazsa tabi ki Alevi vatandaşlarımız dahil, hak ve özgürlükler konusunda getireceğiniz öneriye her türlü desteği vermeye hazırız." dedi.

Başörtüsü üzerinde yaşanan tartışmada Davutoğlu’nun gazına gelen CHP,  Ak Partinin kalesine gol attığını zannederken, Erdoğan’ın yasa yetmez anayasa değişikliği yapalım çıkışıyla zor durumda kaldı.  

Erdoğan’ın siyasi dehasını; “Eğer arkasında yine kurnaz bir ajanda çıkmazsa” cümlesiyle kabul etmiş oldu.

Tüm bu tartışmalarla birlikte iki büyük parti en azından bir konuda anlaştılar. Ak Parti anayasa değişikliği teklifini hazırlamaya başladı. Yakın bir zamanda çalışma tamamlanır.

Bilindiği gibi Anayasa değişikliği,  Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebiliyor.  Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülüyor. Değiştirme teklifinin kabulü ise Meclisin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkün olabiliyor.

Ak Parti, MHP ve CHP’nin sandalye sayıları bu değişikliğe imkân veriyor. Bu tabloyla referanduma gitmeden bir değişiklik yaşanırsa hem başörtüsü hem de anayasadan kaynaklı problemler giderilmiş olur.

Bundan da öte belki de ilk kez iktidar ve muhalefetin desteğiyle bir anayasa değişikliği uzlaşma ile meclisten çıkmış olur.