Bir DSİ Klasiği

Günışığı Gazetesi'nden Gülçin Turgut arkadaşımız, özel bir habere imza atıp, 'Tonlarca Su Boşa Akıyor' manşetiyle Elazığ Cip Köyü'nde su hattında meydana gelen arıza sebebiyle tam 2 yıldır tonlarca suyun boşa aktığını kamuoyuna duyurmuştu.

Bir DSİ Klasiği
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Söz konusu su olunca ve kurak mevsimler yaşadığımız bu dönemde bir litre suyun bile önemi çok iyi bilinince doğal olarak siyasilerimiz de bu konuyu ilgili kurumdan sormuş ve DSİ 9. Bölge Müdürlüğü de konu ile ilgili açıklama yapma gereği duymuştu.

İlimiz Ak Parti milletvekillerinin de yayınladığı bu açıklama bile kendi içinde çelişkiler ve ihmal zincirleri ile dolu. Cip sulama tesisinin 1968 yılında inşa edilmesinden başlanılıp gereksiz teknik teferruatların verildiği açıklamanın bir bölümünde aynen şu ifadelere yer verilmiş: “Habere konu olan iş için acil olarak Cip Sulama Birliği ile görüşülerek kanalda su kesintisi yapılmış ve bölgeye müdahale edilmesi talimatıyla sorunun çözümü sağlanmıştır.”

Açıklamanın genel havasından da çok net görülen ilgisizlik ve duyarsızlık bu paragrafta adeta tavan yapıyor. DSİ 9. Bölge Müdürlüğü bu paragrafla bu sorun ve boşa giden sudan haberdar olmadıklarını, yapılan bu haber dolayısıyla bilgi sahibi olduklarını itiraf ediyorlar. En acı itiraf da sorunun çözümüyle ilgili. Çözümleri ise şu:  “Boşa giden sudan söz konusu Günışığı Gazetesinin haberiyle bilgi sahibi olduk, anında suyu kestik ve bölgeye müdahale edilmesi talimatıyla sorunun çözümünü sağladık ve çözdük”

Hakimiyet olarak DSİ 9. Bölge Müdürlüğünün bu şehirde hizmet binası ve lojman yapmakla gündeme hep geldiğini ve hizmet noktasında başarısızlıkları nedeniyle her zaman tartışıldığını hep söyledik. 

Koskoca bir kurum açıklama yaparken bile sorunun yaşandığı alana gidip problemi bizzat görme yerine talimatla sorun çözüyor. Bölge müdürü, müdür yardımcısına, müdür yardımcısı ilgili şube müdürüne, şube müdürü ilgili şefe, şef bölgeden sorumlu şefe, bölgeden sorumlu şef de Cip’ten sorumlu şefe, şef de telefonla görevli birkaç işçiye konuyu talimatla iletiyor,  sorun sözde ve lafta çözülüyor. Bu mantık böyle işliyor ve hizmet böyle yürütülüyor ne yazık ki. En önemlisi ise 2 yıldır boşa akıp giden tonlarca su için şimdi harekete geçiliyor… 

Siz, geçtiğimiz kurban bayramında siyasilerin iteklemesi ile Cip sulama barajından bölgeye su verdiğinizi gururla açıklayacaksınız, lakin verdiğiniz suyun önemli bir bölümünün arızaların giderilmemesi sebebiyle boşa gittiğini ancak bir haber yapılınca duyacak ve bunu gidermek için de tarımın en çok suya ihtiyaç duyduğu bir dönemde suyu kesip, tadilat ve tamirat yapacaksınız. Koskoca bir kurum nasıl olur böyle duyarsızlaşır, nasıl su gibi hassas bir konu karşısında takipçi ve etkin bir yönetim sergileyemez anlaşılması zor. Böylesine önemli bir eksiklik her tarafından dökülen ve kendi çaresizliklerini açık ettikleri bir açıklama ile giderilmez. Konu önemlidir ve ihmalin hesabı sorulmalıdır.