BİNGÖL: 7 – ELAZIĞ: 4

İLİMİZDE FAALİYET GÖSTEREN NOTER SAYILARININ AZ OLMASI, PANDEMİ DÖNEMİNİN FİZİKİ MESAFE KURALININ UYGULANMASINA İMKAN TANIMAYACAK ŞEKİLDE MEVCUTLARIN FİZİKİ MEKANLARININ ELVERİŞSİZ VE DAR OLMASI, AYRICA İŞLEMLERİNDE ÇOK ZAMAN ALMASI VATANDAŞLARIN TEPKİSİNE YOL AÇIYOR

BİNGÖL: 7 – ELAZIĞ: 4
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son yıllarda gerek hukuki davalarda gerek ticari faaliyetlerde gerekse emniyetten alınarak tamamen noterlere verilen araç alım satım işlemlerinde vatandaşın sıklıkla gitmek zorunda kaldığı noterlerin sayıca az, pandemi döneminin  fiziki mesafe kuralının uygulanamayacağı şekilde mekânlarının dar olması tepkilere sebep oluyor.

GÖREVLERİ ÇOK

Hukukçu tüzel kimliği ile birlikte, bağımsız olarak onaylama, denetleme ve belgelendirme yapan kurumlar olan noterlikler; evrak, devir/teslim veya velayet gibi çeşitli işlemlerimiz için gittiğimiz ve resmi onay aldığımız yerlerdir. Noter ise, bireylerin haklarını güvenceye almak ve bu yolla anlaşmazlıkların önlenmesini veya hakça çözülmesini sağlamak için hukuk belgelerini düzenleyen ve onaylayan makam olarak noterlerin görevleri oldukça fazla.

BİNGÖL’DE 7, ELAZIĞ’DA 4

İlimizde 24 Ocak tarihinde  yaşanan deprem sonrası alım satımları artan gayrimenkul ile son yıllarda artan ikinci el araç satışları, diğer ticari ve hukuki işlemlerde gerekli olan evrak ve resmi işlemlerin yapıldığı noter sayısının ilimiz ihtiyaçlarına cevap vermediği özellikle esnaflarımız tarafından sıklıkla ifade ediliyor.

Vatandaşların bu taleplerini en büyük gerekçesi ise merkez nüfusu 164.835 olan Bingöl ilimizde 7 noter olmasına karşın, merkez nüfusu 439. 687 olan Elazığ’da sadece 4 noter olması.

Üç katı kadar daha fazla nüfusa sahip Elazığ’da dört adet noter olmasına karşın Bingöl’de yedi noterin olmasına bir anlam veremediklerini belirten vatandaşlar, bu konuda yetkililerden ilgi bekliyorlar.

5. NOTER MÜJDESİ HAYATA GEÇMEDİ

25 Ağustos 2020 tarihinde ilimiz siyasileri ve ETSO tarafından yapılan açıklamada ilimizde 5. Noterin açılma kararı verildiği ve yer arama çalışmalarına başlandığı ifade edilmesine rağmen aradan 3 ay geçmesine rağmen 5. Noterin açılamamış olması da tepkilere sebep oluyor.

 

TEŞEKKÜR EDİLMİŞTİ

Bilindiği gibi, Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan,  Elazığ TSO’nun 5. Noter talebini olumlu karşılayan Adalet Bakanlığına ve konuyu takip eden Elazığ Milletvekili Metin Bulut’a teşekkür etmişti.

Arslan açıklamasında, “Üyelerimizin talebi doğrultusunda Adalet Bakanlığı’na yapmış olduğumuz müracaat ve konunun takip edilerek sonuçlandırılması için TOBB ve İlimiz Milletvekili Sayın Metin Bulut’a vermiş olduğumuz bilgiler neticesinde girişimimiz Adalet Bakanlığınca olumlu karşılanmıştır. Sürece katkı sağlayan Sayın Vekilimiz başta olmak üzere, TOBB Yönetim Kurulumuza ve ilimiz iş dünyasının talebine sessiz kalmayarak onay veren Adalet Bakanlığımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yeni noterliğin ilimize ve iş dünyamıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerine yer vermişti.

 

BULUT’TAN MÜJDE

Aynı tarihte ilimiz Ak Parti Milletvekili Metin Bulut da sosyal medya hesabından Elazığ halkına müjdeyi şu cümlelerle vermişti:

“Elazığ Ticaret ve Sanayi Odamızın Elazığ’a 5. Noter açılması talebi Bakanlıkça uygun görülmüş olup yer tespit çalışmaları devam etmektedir. Hayırlı olsun.”

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ

İlimizde özellikle Sanayi Sitesi ile Oto Galericiler Sitesi’nde acilen noterlik kurumuna ihtiyaç duyulduğunu, mevcut noterlerin ise fiziki şartlarının çok kötü ve mekânlarının çok dar olduğunu ifade eden çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, bu sorunların giderilmesi konusunda yetkililere sık sık çağrıda bulunuyorlar.

DOĞUDA İHTİYAÇ VAR

İlimiz sanayi sitesi ile OSB ve birçok ticari müessesenin bulunduğu şehrin doğusu ile oto galericiler sitesinde bir notere acilen ihtiyaç duyulduğunu belirten vatandaşlar, kurulacak olan 5. Noter için 3 ay gibi uzun bir süre içerisinde yer bulunamamış olmasının çok inandırıcı bulunmadığını ifade ediyorlar.

Sanayi Sitesi çevresi ile Kırklar, Salıbaba, Sanayi, Doğukent mahallesi sınırları içerisinde çok sayıda elverişli bina ve mekânın bulunduğunu ifade eden vatandaşlar, bu konuda ciddi bir araştırma yapıldığına inanmadıklarını ifade ediyorlar.

Oto Galericiler Sitesi’nde, kullanılmayan sosyal alanların noterlik müessesine kiraya verilebileceğini ifade vatandaşlar, bu konudaki mağduriyetin giderilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

MALATYA’DAN BİNGÖL’E

Geçmişte birçok konuda Malatya iliyle mukayese yapıldığını, Malatya iline verilen imkân ve devlet desteklerini konuştuklarını ifade eden vatandaşlar, bugünden sonra Malatya ile aramızdaki farkın kapatılmasının mümkün olmadığını ve Bingöl ile mukayese edilir hale geldiklerini belirtiyorlar.

Noter sayılarındaki gerçeklikten yola çıkarak Bingöl ilinin de birçok alanda Elazığ’ı geçtiğini ifade eden vatandaşlar, bu konuda yöneticilerin ve siyasilerin daha aktif olmaları gerektiğini belirtiyorlar.