Batan Tekne mi Şehir mi?

İlimizde turizmin geliştirilmesi ve tanıtılması amacıyla onlarca toplantı yapılıp önemli miktarda paralar harcanarak çekilen videolara rağmen kanyonlar için alınan tur teknesinin ilgisizlikten ve bakımsızlıktan ikinci kez batması, şehir yöneticilerinin bu konuya ne kadar duyarlılık gösterdiğini ortaya koydu.

Batan Tekne mi Şehir mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizin zengin turizm potansiyelinin ve güzelliklerinin değerlendirilerek sektöre kazandırılması amacıyla başlatılan çalışmalar sonuca ulaşmadığı gibi, mevcut değerleri korumak ve sahip çıkmak anlamında da tam bir ilgisizlik yaşanıyor.

Geçtiğimiz yıllarda keşfedilen ve turizme kazandırmak amacıyla ülke çapında tanınan sanatçı ve sosyal medya fenomenlerinin davet edilip tekne turu yaptırılan Karaleylek ve Saklıkapı kanyonları, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün FKA desteğiyle ciddi paralar harcayarak çekip yayınladığı kısa tanıtım filmleriyle tüm  dünyaya tanıtılmıştı.

Batan Tekne mi Şehir mi?

KANYONLARIN HALA  YOLU YOK
Valilik sosyal medya hesaplarında ve basın yayın organlarında yayınlanan kanyonlara ait görsel şov içeren videoları, izleyen tur kafileleri bu bölgeyi görmek istemiş, belli bir noktaya kadar giden tur otobüsü yol olmadığı için kafileyi kanyonlara ulaştıramamıştı.

Batan Tekne mi Şehir mi?

Bu durumu gören duyarlı bir köy sakini, bu güzelliği görmek için büyükşehirlerden gelmiş kafilenin kanyonları görmesi amacıyla kendine ait traktörle kafileyi kanyonlara götürmüş, bu görüntü sosyal medyada yayınlanınca Elazığ Valiliği   açıklama  yapmış hatta daha da ileri giderek olayın geçtiği noktanın Elazığ sınırları içerisinde değil Malatya ili Arguvan ilçe sınırlarında olduğunu ifade etmişti. Bununla da kalınmamış jandarma da kafileyi traktörüyle taşıyan vatandaşa ceza kesmiş, kesilen makbuzda olay yeri olarak da Elazığ yazılarak valiliğin açıklaması resmi olarak çürütülmüştü.

Batan Tekne mi Şehir mi?

BİRİNCİ BATMA VAKASI
2021 yılının ekim ayında Karaleylek ve Saklıkapı kanyonlarını görmek için Dünya Gıda Günü Kapsamında Elazığ’da düzenlenen etkinliklere katılmak üzere şehrimize gelen bilim insanları ve beraberlerindeki misafirler,  kanyonları gezmek için tekne turuna çıkmıştı. 

Teknenin arıza vermesi sonucu tekneyi kıyıya çeken kaptan yolcuları son anda tekneden tahliye etmiş,  tahliyesinin ardından su alan tekne batmıştı.

Batan Tekne mi Şehir mi?

VE İKİNCİ BATIŞ
Elazığ Valiliği tarafından, Karaleylek ve Saklıkapı kanyonlarının gezilmesi için satın alınan tekne sahipsizlik ve bakımsızlıktan dolayı üzerinden bir yıl dahi geçmeden ikinci kez battı.
 Elazığ’da şehrin tanıtımı için toplantılar düzenlenirken en önemli turizm merkezlerinden biri olan Karaleylek ve Saklıkapı kanyonlarına gezmek için alınan teknenin bakımsızlıktan dolayı yeniden batması yapılan toplantıların sonuçlarının sorgulanmasına neden oldu.

Batan Tekne mi Şehir mi?

BU İLGİSİZLİK NEDEN?
2019 yılında 350 bin TL bedelle alınan ve kanyon bölgesinde tur gezileri düzenlenmesi planlanan teknenin aradan geçen 3 yıl boyunca ciddi bir bakımının yapılamaması, tekneyi kullanacak bir kaptan ve personellerin bulunmaması sonucu milli servet harcanarak alınan  tekne kaderine terk edilmişti. 

TOKİ’YE ASFALT SATAN ÖZEL İDARE KANYONLARIN YOLUNA KUM BİLE DÖKEMEDİ
Turizm temalı onlarca toplantı yapılırken, kanyonlara giden yolun hala yapılamamış olması, geçen üç yıl içerisinde Hakimiyet Gazetesi’nin ısrarlı yayınları sonucu sadece yön tabelaları dikilmişti.

Geçen süre içerisinde kendi asli görev ve sorumluluk alanında olmasına rağmen kanyonlara giden yola kum dahi dökmeyen Elazığ İl Özel İdaresi,  TOKİ’ye asfalt satışı yapmak gibi çok tartışmalı bir karara imza atmıştı.

TURİZM, DEĞİŞEN VALİLERE KURBAN MI EDİLİYOR?
İlimizin zengin turizm potansiyellerinin harekete geçirilmesi amacıyla başlatılan çalışmaların değişen valiyle birlikte kesintiye uğraması, her gelen valinin bir önceki valinin başlattığı projeleri devam ettirmemesi sonucu hem yapılan yatırımlar çöpe gidiyor hem de turizmde öne çıkma hayallerimiz erteleniyor.

Batan Tekne mi Şehir mi?

VALİ TORAMAN, NİSAN AYINDA ZİYARET ETMİŞTİ
Elazığ Valisi Ömer Toraman, Nisan ayında Saklıkapı ve Karaleylek Kanyonları'nda incelemelerde bulunmuş ve ilgili kurum müdürlerinden bilgi almıştı.

Vali Toraman’ın nisan ayı başında kanyonları ziyareti ve sorunları bizzat yerinde görmesi, başta yol ve konaklama tesisi, seyir tepesi yapımı ile tekne turlarının başlatılması yönünde eksikliklerin giderilmesi yönünde bir beklenti oluşturmuş ancak herhangi bir çalışma başlatılmamıştı.

ŞEHRİN KIRMIZI KİTABI HALA YOK
İlimizin başta turizm olmak üzere, sanayi, yatırımlar, eğitim, sağlık, şehirleşme, kültür-sanat gibi konularda validen valiye değişkenlik göstermeyen yakın-orta-uzun vadeli projeleri ihtiva eden projeksiyonların yer aldığı kırmızı kitabının hala oluşturulup hayata geçirilememesinin bedelini tüm şehrin ödediğine dikkat çeken uzmanlar, bu konuda kamu kurumları ile ETSO, Ticaret Borsası, ekonomi ve turizm temalı kurulan dernekler, STK platformu, Kent Konseyi ve medyaya önemli görevler düştüğüne dikkat çekiyorlar.