Başkan Ortaç: Bayram Fiyatları Etkilemeyecek

Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi gündemi Hakimiyet Gazetesi'ne değerlendirdi.

Başkan Ortaç: Bayram Fiyatları Etkilemeyecek

Başkan Ortaç, genel olarak kurbanlık ve et fiyatlarında son 3 yılda bir artış olduğunu ancak bu yıl geçen yıla oranla bir düşüş kaydettiklerini belirterek Kurban Bayramı nedeniyle et ve süt ürünlerinde artış olacağı algısının yanlış olduğunu söyledi.

DÜŞÜŞ OLSA DA BÜTÇELER ZORLANIYOR

Fiyatlar konusunda bilgi veren Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ortaç, “Kurban satışları bizim ön görülerimize göre saha çalışmalarımıza göre bu yıl geçen yıla nazaran yaklaşıl olarak yüzde 20-30luk bir düşüş var. Et fiyatlarında yaklaşık bir buçuk iki yıldır bir artış var. İnsanların bütçelerini zorluyor.” Değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Ortaç: Bayram Fiyatları Etkilemeyecek

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ETKİLENİR Mİ?

Kurban Bayramı’nda kesimi yapılacak hayvanların et ve süt fiyatlarına etki edip etmeyeceğini sorduğumuz Başkan Halef Ortaç, şu bilgileri verdi: “Genellikle erkek hayvanlar kesime gidiyor. Süt fiyatlarına pek etkisi olmuyor durumun ama piyasaya etkisi oluyor. Et fiyatlarındaki artışın sebeplerinden biride süt fiyatının gerçek fiyatından satılmaması. Ülkemizde son zamanlarda ciddi bir hayvan kesimi yapıldı. Ette bir talep oldu arzda azalma olunca et fiyatları yükseldi. Planlı bir üretim olması lazım insanları hayvancılığa daha çok özendirmemiz lazım. Sadece bayramdan dolayı da bunların gündeme gelmesi doğru değil bence. Kendi kendimize durumda olmamız gerekirken, Hayvancılıkta dışa bağlı duruma geldik. Hayvancılıkta uğraşan insanların yaş ortalaması baya bir yüksek. Gençler artık heves etmiyor bu işe, gençleri özendirmememiz lazım bu işe.”

Başkan Ortaç: Bayram Fiyatları Etkilemeyecek

BAYRAM FİYATLARI ETKİLEMEYECEK

Başkan Ortaç, son olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Kurban vazifesini yerine getirmek için kurban olacak hayvanların bazı kriterleri var. Bu hayvanların iki yaşını doldurmuş, üç bayram görmüş, alt iki dişini düşürmüş olması gerekiyor. Bu hayvanlar genellikle  yerli ırklardan oluşur kırmızı cins dediğimiz hayvanlar. Kurban dolaylısıyla hayvan fiyatlarında hareketlilik olmuştur. Ama son bir iki hafta içerisinde et fiyatlarında düşüş oldu. Vatandaş kurban kesemiyor algısı güzel bir şey değil  üreticide para kazanması gerekir ki bu işi yapabilsin. Ben şunu söylüyorum kurbandan sonra da et fiyatlarında bir artış beklemiyorum, sütü de çok etkileyecek çok bir şey yaşanmaz. Kurban bayramının ülkemize tüm İslam  alemine hayırlar getirmesini diliyorum.”