Baraj Tehlikesi

Türkiye 2023 yılının Haziran ayında yapılması planlanan seçimlere kilitlendi. Partiler çalışmalarına son sürat devam ederken anket şirketleri de yaptıkları araştırmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor. Son olarak MAK Danışmanlık 30'u büyükşehir statüsündeki iller olmak üzere 64 ili kapsayan ve çoklu tarama modelinin kullanıldığı araştırmanın sonuçlarını yayınladı.

Baraj Tehlikesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Anket sonuçlarına göre AK Parti yüzde 33.5 ile birinci sırayı aldı. AK Parti'yi yüzde 25.3 ile CHP takip ederken, İYİ Parti 16.2, HDP 7.8, MHP de 6.8 oranında oy aldı.

MAK'ın anketinde oyu dikkat çeken bir diğer parti ise DEVA Partisi oldu. Ali Babacan liderliğindeki parti yüzde 2.5 ile MHP'nin hemen arkasından geldi.  Fatih Erbakan’ın Genel Başkanı olduğu Yeniden Refah Partisi 1.3 oy alırken, Saadet Partisi 0.6’da kaldı. Ümit Özdağ liderliğindeki Zafer Partisi yüzde 1.2 alırken, Muharrem İnce'nin genel başkanlığını yaptığı Memleket Partisi'nin ise yüzde 0.2'de kaldığı görüldü.

Anketler Ak Parti ve CHP’nin stabil kaldığını buna karşın İyi Parti’nin oyunu artırmaya devam ettiğini gösteriyor. İyi Parti’nin daha çok MHP’den oy aldığı da bu partinin oylarının düşmesiyle izah ediliyor.

HDP’nin oy kaybı yaşaması ise Türkiye Partisi olma yolunda bir gayret sarf etmeyip Kandilden talimat almasıyla izah ediliyor. Özellikle muhafazakâr Kürt seçmeni, HDP’nin terörle arasına mesafe koyamaması ve partinin LGBT  ile cinsiyetçi söyleminden rahatsız. 

Bu seçmen kitlesinin YRP, Gelecek ve Deva Partisine bir yönelimi dikkat çekerken HÜDAPAR’a giden  seçmenlerin oranı da az değil.

Bu tablo da gösteriyor ki seçimler oldukça zor geçecek ve bazı partiler yüzde 7’lik barajın kıyılarında ve riskli alanlarda seyrediyorlar.