Azerbaycan Parkı'nda Nevruz Bayramı

Baharın başlangıcını temsil eden Nevruz Bayramı dolayısıyla Azerbaycan Parkı'ında program düzenlendi.

Azerbaycan Parkı'nda Nevruz Bayramı

Türk dünyasının ve Avrasya halklarının ortak bayramı sayılan Nevruz Bayramı dolayısıyla Elazığ Belediyesi ve Fırat Üniversitesinin katkılarıyla, Elazığ Kent Konseyi, FÜ Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Manas Yayıncılık tarafından program düzenlendi.

Azerbaycan Şehitler Abidesi’nin de içerisinde bulunduğu Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan Azerbaycan Parkı’nda 23 Mart Çarşamba günü saat 12.00’da gerçekleştirilen programa, Fırat Üniversitesi öğretim üyeleri,  Elazığ’ın kültür, sanat ve edebiyat hayatında yer etmiş önemli isimler, Fırat Üniversitesi öğrencileri ve mahalle sakinleri olmak üzere; Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Kent Konseyi Başkanı Av. Rüstem Kadri Septioğlu, Fırat Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Buran, Prof. Dr. Ercan Alkaya, Doç. Dr. Süleyman Kaan Yalçın, Dr. M. Naci Onur; Azerbaycan Ali Attestasiya Komisyonu Akreditasyon Şubesi Müdürü Prof. Dr. Asif Rüstemli, Manas Yayıncılık Genel Koordinatörü Şener Bulut, Elazığ’ın kültür ve sanat hayatının önemli isimlerinden Naci Sönmez, Nihat Kazazoğlu, Doğan Sever, Yalçın Turhan, Osman Bulut, Nihat Oğuz; ayrıca Elazığlı şair ve yazarlar Bedrettin Keleştimur, R. Mithat Yılmaz, Günerkan Aydoğmuş, Gazi Özcan, Muammer Aksoy, M. Faik Güngör, İlhami Bulut, Dursun Elmas, İlhami Bulut, Murat Bilgin,  Mehmet Şükrü Baş, Mahir Gürbüz, Zekeriyya Bican, Hüseyin Göçeri, Muhlis Tunç ve M. Dursun Aksoy katıldı.

Programda, bir millet iki devlet vurgusuna atıfta bulunularak Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin tarihi kökleri, bu kardeşliğin nasıl inkişaf ettiği ve geliştiği, Elazığ’da yapılan ilmi ve kültürel çalışmaların Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine yapmış olduğu katkılar, 1933-1952 yıllarında Elazığ’da yaşayan Azerbaycanlı şair Elmas Yıldırım’ın iki kardeş ülke arasında kurmuş olduğu gönül köprüsü ve Türk dünyasını buluşturan Nevruz Bayramı coşkusu konuşuldu. Programda söz alan konuşmacılar, Elazığ’da Azerbaycan-Türkiye Üniversitesinin kurulması isteğini dile getirdiler.

Gazeteci-yazar Bedrettin Keleştimur’un sunumunu yaptığı programın açılış konuşmasında Elazığ Belediyesi Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Türkiye ile Azerbaycan’ın iki ayrı devlet olsa da tek millet olduğuna vurgu yaparak “Tarihi süreç içerisinde Çanakkale Savaşı sırasında Anadolu’ya gelen Azerbaycanlı kardeşlerimiz olduğu gibi Rusların ve Ermenilerin yaptığı zulmün durdurulmasında Nuri Paşa’nın önderlik ettiği Kafkas İslam Ordusu vasıtasıyla da Azerbaycan’ı işgalden kurtarmak isteyen binlerce Anadolu Türk’ü yer almıştır” dedi. 

Başkan Yardımcısı Bilginoğlu, 3 Şubat 2012 tarihinde Elazığ Belediyesi tarafından inşa edilen Azerbaycan Parkı’nda, Azerbaycan’ın 20. bağımsızlık yılına ithafen dikilmiş bir Azerbaycan Şehitler Abidesi’nin bulunduğunu ve bu abidenin de kardeşliğimizin en güzel ispatı olduğunu ifade etti. 

Elazığ halkının Nevruz Bayramını kutlayan Bilginoğlu, Elazığ’da Azerbaycan-Türkiye Üniversitesinin kurulması isteğinin ciddi anlamda bir karşılık bulduğunu ve Elazığ Belediyesi olarak ellerinden gelen desteği vereceklerini de sözlerine ekledi.
Programa onur konuğu olarak katılan Azerbaycan Ali Attestasiya Komisyonu Akreditasyon Şubesi Müdürü Prof. Dr. Asif Rüstemli ise Elazığ’da gerçekleştirilen Azerbaycan ile ilgili faaliyetlerde yer aldığını ve bu sebeple Elazığ’da bulunmaktan son derece mutlu olduğunu ifade ederek Azerbaycan'ın en zor günlerinde Kafkas İslam Ordusu’nun 12 bin kişilik bir ordu ile yardıma geldiğini, bunun Azerbaycan için asla unutulmayacak bir hissiyat olduğunu ve Azerbaycan’da savaşan tüm Türk askerlerine minnet borçlarının olduğunu, Azerbaycan’ın işgalden kurtarılması için Kafkas İslam Ordusu’nda savaşan ve Bakü’de şehit düşen Yedek subay Şevki Efendi ve Timuroğlu er Hasan isminde iki Elazığlı askerin de bulunduğunu söyleyerek onları rahmetle ve minnetle andığını belirtti. Azerbaycan-Türkiye Üniversitesinin en çok Elazığ’a yakışacağını belirten Rüstemli, Elazığ’ın tüm kurum ve kuruluşları ile Elâzığ halkının bu konuya dört elle sarıldıklarını ve bunu başaracaklarına inancının tam olduğunu ifade etti. 

Fırat Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Buran, Nevruz Bayramı’nın, Avrasya coğrafyasının ortak bayramı olduğunu ve bütün Türk dünyasında coşkuyla kutlandığını ifade etti. 

Fırat Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ercan Alkaya ise Azerbaycan-Türkiye dostluğunun önemine işaret ederek bu kardeşliğin kültürel ve edebi anlamda geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Fırat Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi ve TÖMER Müdürü Doç. Dr. Süleyman Kaan Yalçın ise Azerbaycan ile Türkiye kardeşliğinin çok kıymetli olduğunu ve Azerbaycan-Türkiye Üniversitesinin kurulacağı en uygun yerin Elazığ olması gerektiğini ifade etti.

Emekli Öğretim Üyesi Dr. M. Naci Onur da tarihte çok çetin zamanlar geçiren Azerbaycan’ın 1991 yılında bağımsızlığına kavuşmasının Türkiye’de büyük bir sevinç ve coşkuyla karşılandığını söyledi. 

Elazığ Kent Konseyi Başkanı Rüstem Kadri Septioğlu ise Elazığlılar olarak Azerbaycan ile bir olunduğunu, Azerbaycan kardeşliğini daim kılacak her türlü faaliyetin Elazığ’da yapıldığını ve bu faaliyetlerin Azerbaycan’da da karşılık bulduğunu açıkladı ve önümüzdeki yıllarda da bu faaliyetlerin devam edeceğini sözlerine ekledi.

Programın son bölümünde de Elazığ’ın kıymetli sanatçısı Yalçın Turhan, Türkiye ile Azerbaycan’ın ortak değeri olan büyük şair Fuzuli’nin ” Nevruz” gazelini okudu. Azerbaycan Parkı’da gerçekleştirilen bu güzel etkinlikte konuklara Azerbaycan’ın geleneksel tatlısı “şekerbura”  ikram edildi.