Anket Yetmez

14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için geri sayım devam ederken anket şirketleri de yaptıkları araştırmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor.

Anket Yetmez
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son olarak ASAL Araştırma Şirketi, 2 bin 520 kişiyle telefon yöntemiyle yapılan araştırmada vatandaşlara "Cumhurbaşkanlığı seçiminde son tura Recep Tayyip Erdoğan ile Mansur Yavaş kalsa oyunuzu kime verirsiniz?" sorusu da soruldu. Ankete katılanlar yüzde 51.5 ile Erdoğan, yüzde 48.5 ile Mansur Yavaş yanıtını vermiş.

Bugünden sonra benzer anketleri sıklıkla göreceğiz. Bunların bazıları millet ittifakı adayına şans verirken birçoğu da Erdoğan’ı şanslı görecek.

En büyük anket sandıktır. Sandığa yansıyacak oyları belirleyecek etkenler ise ekonomi, hayat pahalılığı yanında ülkenin gelecek hedefleri  ve umutlarıdır.

İnsanlar oy verirken protest mantığı  ile değil akılla  verirler. Patates soğan fiyatlarına bakarak ülkenin geleceğini kimse karanlığa mahkum etmez. 

Seçmenler oy vermeyeceği partiye oy vermeme gerekçeleri yanında, oy vereceği partiye neden oy vermesi gerektiğine dair çetele yapar ve sonrasında kararını verir. Elbette oyunu gündemin rüzgârına kapılarak veren  kişiler  vardır ama bunların seçim sonucunu belirlemede çok önemli bir etkisi yoktur.

Beş yıllığına ülkenin emanet edileceği parti ve zihniyetler, halkıyla ve değerleriyle barışık değilse, her birinin hedefi makamlara gelip intikam duygusunu tatmin etmekse o ülke kaostan ve yokluktan başka bir şey göremez. İktidarların da çok hatası olabilir. Çok yanlışa bulaşmış olabilirler. Bunun düzeltilmesine yönelik adım atmak da iktidara düşer. Halk ikna olunca elbette istikrarı tercih eder.