YANLIŞ ANTİBİYOTİK KULLANAN ÜLKELERİN BAŞINDAYIZ

Erol KARA/Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon hastalıkları Ana Bilim dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ayhan Akbulut, Dünya da en çok yanlış Antibiyotik kullanan ülkelerin başında Türkiye'nin olduğunu söyledi.

TAKİP ET
Akbulut,' İlaç kullanmak öyle çokta güzel bir şey değil. Gerektiği anda kullanmak gerekir. İhtiyaç olmadıkça kesinlikle Antibiyotik kullanmamalı ve Doktor dan da istenmemeli. Hatta Benim ihtiyacım var mı ? diye sormak lazım Doktora.' diye konuştu.

 

Her ateşte Anti bakteriyel ve Antibiyotik kullanılmaması gerektiğini hatırlatan Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon hastalıkları Ana Bilim dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ayhan Akbulut, Kulaktan dolma anti bakteriyel kullanmamak lazım başkasına iyi geldi diye Antibiyotik kullanmamak lazım. Antibiyotiği uygun dozda uygun mikroba, uygun sıklıkta, ve uygun hastada kullanmamak gerekir diye konuştu.

 

YANLIŞ ANTİBİYOTİK KULLANAN ÜLKEYİZ

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon hastalıkları Ana Bilim dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ayhan Akbulut,' Toplum içinde en çok kullanılan Anti bakteriyel ilaçlar yanlış kullanılıyor. Doktor Anti bakteriyel ilaç verildiği zaman kullanılması gerekir aksi halde kullanılmaması gerekir. Dünya da en çok yanlış Antibiyotik kullanan ülkeyiz. Özellikle Kış aylarında Soğuk algınlığını yapan virüs dür. Soğuk algınlığında Antibiyotiğin faydası olmaz zararı olur. Biz kesinlikle Antibiyotiği kendimiz kullanmayacağız. Hele, hele komşudan sağdan soldan Antibiyotik alarak kullanılmamalı. Ateş çıktığında Antibiyotik almak yanlıştır.  Hastalığı yapan mikropsa o da bakteri ise o zaman Antibiyotik veririz.' dedi.

İHTİYAÇ OLMADIKÇA İLAÇ KULLANMAYINIZ

 

Prof.Dr. Ayhan Akbulut,'Yanlış antibiyotik alırsak bu direnç geliştiriyor, faydalı mikroplar ölüyor, çevreye direnci yayıyoruz birde vücudumuza gereksiz dışardan madde alıyoruz.  Fazla antibiyotik ve gereksiz antibiyotik kullanımı ile Karaciğere fazla yüklenirseniz zorlanmaya başlar. Kanda birikir hücrelere zarar verir. İlaç kullanmak öyle çokta güzel bir şey değil. Gerektiği anda kullanmak gerekir. İhtiyaç olmadıkça kesinlikle Antibiyotik kullanmamalı ve Doktor dan da istenmemeli. Hatta Benim ihtiyacım var mı ? diye sormak lazım Doktora. Zaten 10 yıldan beri Antibiyotik keşfi yok. Gerektiği halde biz Antibiyotiği uzun sürre kullanmazsak o mikroplar o antibiyotiğe duyarlı halle geliyor. Biz ne kadar az Antibiyotik veya anti bakteriyel kullanırsak o kadar daha iyi.'

 

ÇOCUKLAR HASTANEYE GETİRİLMEMELİ

Prof.Dr. Ayhan Akbulut,' Hastaneye bir iki yaşlarında çocuklar getiriliyor bu uygulama çok yanlış. Hastanedeki mikroplar büyükleri belki hasta etmez ama 2-10 Yaş arasındaki çocukları hasta eder. Çünkü o çocukların bağışıklık sistemi tam gelişmemiş. 2-10 yaş gurubu arasında çocuklar erişkin bağışıklığına yaklaşıyor.  O yüzden biz hastaneye çocukların getirilmesini istemiyoruz.'

 

 

 

GRİP AŞISI KORUR

 

Grip aşısını özellikli astım hastası, Kanser hastaları, 65 Yaş üstü, çok sigara içenler, şeker hastası, Kalp yetmezliği olanların yaptırmalı gerektiğine dikkat çeken Akbulut, Eğer Girip aşısını yaparsak büyük oranda korunabiliriz dedi. Akbulut,' Bağışıklık sistemi yavaşlamış çocuklara mutlaka yapılmalı. Grip aşısını, aşı kılavuzları ABD ve Türkiye de Grip aşısı yapılabilir diyor. Grip aşısının zamanı Kasım ayıdır. Grip salgınları eskiden Kasımda başlardı şimdi Aralıkta başlıyor. Onun için Kasım ayı en uygun aydır aşı için. Antibiyotiği kullanmadan korunmamız lazım. El yıkama çok önemli. Çünkü dışarda her yere elimizi sürüyoruz. Eve girildiğinde hemen ellerin yıkanması gerekir. Çünkü el yıkama  % 90 oranında mikropları öldürüyor. Özellikle sıvı sabun kullanımı daha etkili olacağından sıvı sabun kullanımını öneriyoruz. Ellerin yıkadıktan sonra kurulanmalı çünkü mikroplar nemli yerlerde yaşar kuru yerde yaşayamaz. Haftada iki kez banyo yapılmalı eğer yapılmıyorsa haftada iki kez alt bölge iyice temizlenmeli.' dedi.

 

MİKROBA UYGUN ANTİBİYOTİK KULLANMALI

 

Prof.Dr. Ayhan Akbulut,'Her hastalık bakterilerle olmuyor. Her hastalığa bakteri al kullanmak gerekmiyor. Her ateşte Anti bakteriyel ve Antibiyotik kullanmak gerekmiyor. Kulaktan dolma anti bakteriyel kullanmamak lazım başkasına iyi geldi diye Antibiyotik kullanmamak lazım. Antibiyotiği uygun dozda uygun mikroba, uygun sıklıkta, ve uygun hastada kullanmamak gerekir. ' dedi.

 

Bakmadan Geçme