Övür, Övgüde Uçmuş!

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için artık geri sayım başlarken anket şirketleri tarafından yapılan araştırmalar da zaman zaman kamuoyuyla paylaşılıyor.

TAKİP ET

Bazı anket firmaları, yakın olduğu ittifakı önde çıkartırken bağımsız şirketlerin ortak buluşma noktaları ise iki ittifak arasında kıyasıya bir yarışın olduğu yönünde.

Hem anket sonuçları hem de halkın arasında gezildiğinde de görülecek sonuç şudur ki iki ittifak için de seçim çantada keklik değil. Zira yarış çok ciddi. Rakamlar birbirlerine yakın. Kıl payı kazanmak gibi kıl payı kaybetmek gibi bir balıksırtı durum yaşanıyor.

Bu gerçeğe rağmen iktidara yakın bazı gazetecilerin insanın aklıyla alay edercesine verdiği rakamları anlamak mümkün olmadığı gibi bunların gazeteci olmalarına şaşırıyor insan.

Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, söz konusu anket sonuçlarını köşe yazısında şunları yazmış.

“Yirmi yıllık iktidarına rağmen iç siyasette de en etkili isim Erdoğan. Hâlâ açık ara farkla Türkiye'nin en sevilen, en başarılı ve en çok güven veren siyasetçisi.

Geçen yılın son ayında Optimar Araştırma'nın yaptığı ankete göre, "Bugün cumhurbaşkanlığı seçimi olsa kime oy verirsiniz?" sorusuna verilen cevaplar da bunu gösteriyor:

Erdoğan yüzde 43.7, Kılıçdaroğlu yüzde 12.4... Aradaki fark 30 puandan fazla... Kılıçdaroğlu'nu bir veya iki puan farkla Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu ve Meral Akşener izliyor.”

Sabah yazarı Mahmut Övür'ün bir anket şirketine dayanarak verdiği rakamlar ne kadar inandırıcı olabilir. Hele hele yüzde 30'luk bir fark, hangi rüyanın ve hayalin eseri. Bırakın fanatik bir Ak Partiliyi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ak Parti kurmayları bile inanmaz bu rakamları ve asla gerçekçi bulmaz. Hatta “Bu anketi Ak Parti Genel Merkezi'nde mi yapmışlar?” diye dalgalarını geçerler.

Ya Mahmut Övür bu ülkede yaşayıp sokağa çıkmıyor ya da diğer vatandaşlar ve diğer anket şirketleri farklı bir gezegende yaşıyor.

Gönlünüzden Erdoğan'ın seçimi kazanması görüşü geçebilir. Bunun için çalışma yapmak ve safınızı net olarak ortaya koymanızda da hiçbir sorun yok. Bizler de Erdoğan'ın kazanmasını ve ülkenin kalkınma hikayesinin devam etmesini ve Cumhuriyetin ikinci yüzyılının Türkiye'nin yüzyılı olmasını isteriz. Lakin bu temennilerle birlikte halkın bakışı, desteği ve bunun sandığa yansıması da önemli.

Ciddi bir rekabetin yaşandığı 2023 seçimlerinde Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında 30 puanlık bir farkın olduğunu söylemek, başta Erdoğan olmak üzere cumhur ittifakına en büyük haksızlık ve kötülüktür. Birileri bu afaki ve absürt rakamları dile getirme gafletinde bulunan yazarları dikkate alır ve “nasıl olsa kazanıyoruz rehavetine” kapılır da doğum günü partileri ve şölenlerde vaktini geçirse, seçim akşamı sonuçlar açıklandığında biz bile kurtaramayız Mahmut Övür gibi övgüde uçan-kaçan yazarları.

Tamam, anladık ve biliyoruz. Ak Parti'nin tüm bakanlıklarının nimetlerinden faydalanmanın “tamamen duygusal” bir karşılığı ve diyeti olsun diye kendinizin dahi inanmadığı bu yazıları yazıyorsunuz ama bir de halka karışın, onlarla konuşun. Hatta sokağa çıkma zamanınız ve cesaretiniz yoksa çıktığınız kanalların stüdyosunda çalışan teknik ekip ve kameramanlara sorun kime oy vereceklerini, sonra yazın bu yazılarınızı. Soy ismiyle müsemma olmanın hakkını vermenizi da anlarız ama yüzde farkı, bırakın sokağa kendi evinizde bile izahta zorlanırsınız sayın Övür!..

Bakmadan Geçme