Bahçeli'den Masaya Çağrı

6'lı masa adayını açıklayamadığı gibi, masada bulunan genel başkanların aykırı açıklamalarıyla sorunlar yaşıyor. Özellikle çoklu yönetim, Davutoğlu'nun 'kriz çıkar seçime gideriz' beyanları özellikle bu kesimde sorunların yaşanmasını getirmişti.

TAKİP ET

Masanın bu dağınıklığına MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den sürpriz bir çağrı geldi.

Bahçeli, "Anlaşılan bu yükün altından kalkamayacaksınız. Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda hep birlikte Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan etrafında tek yumruk olalım. Onu sahiplenelim, yeni bir sayfa açalım" diyerek masanın ülkeye kaostan başka bir şey getirmeyeceği sinyalini verdi.

Bahçelinin 6'lı masayı tasvir ettiği “Altılı masa darmadağındır. Her bir parti kendi çıkarının, ikbalinin, kendi gizli gündeminin peşine düşmüştür. Yüzde 50'yi aşan bir oy alan cumhurbaşkanıyla, yüzde sıfır bilmem kaç oy oranına haiz bir partinin eşit sorumluluğa ve stratejik konularda aynı imza yetkisine sahip olacağını ifade etmek demokrasiyi ve millet iradesini hiçe saymaktır.” cümleleri önemli ve krizin kaynağı sanırız bu.

Masa üyeleri partilerin hiç birinin gündeminde Türkiye ve halkın çıkarları yok gibi. Hiç biri ülkenin sorunlarının çözümüne dair bir proje ortaya koyamadığı gibi başlatılan ve devam eden projeleri yürütme konusunda bile bir birikim, donanım ve irade ortaya koyacak heyecan ve ruhtan yoksunlar.

Birleştikleri iki nokta var. Birincisi Erdoğan'ı hükümetten indirmek, ikincisi bu iktidardan neler koparabiliriz, iktidarın nimetlerini partimizin sıçraması için nasıl kullanabiliriz?

Bunun en somut örneği geçtiğimiz gün basına yansıyan ve bizlerin de bu köşelerde yazdığımız bakanlık paylaşımları.

Milli Savunma Bakanlığı'nı hiçbir parti almak istemezken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nı HDP dahil tüm partilerin ısrarla istemeleri.

Bu bakanlığı talep etmelerinin sebebi “biz bu bakanlığı en iyi yaparız” anlayışı değil, bu bakanlığın TOKİ dahil birçok kurumu bünyesinde bulundurması ve ülkenin en büyük ve dev ihalelerinin bu bakanlık tarafından yapılıyor olması.

Dahasını söylemeye gerek yok. Zaten herkes anladı bu bakanlığın neden tüm partiler tarafından ısrarla talep edildiğini.

6'lı masanın tümü Bahçeli'nin bu çağrısına icabet etmesi gibi bir beklentimiz yok. Ancak masanın duyarlı partilerinin bu çağrıyı önyargısız, amasız ve fakatsız bir saat düşünmelerini tavsiye ediyoruz.

Bakmadan Geçme