300 Koyun Destek Verileceğine Denetimler Artırılsın

Tamer ÖREN - Şavak tulum peynirinin sahte ve hileli peynirlerin tehdidi altında olduğunu  belirten Şavakder Başkanı Naim DOĞAN '  Sağlığı  ciddi derecede tehdit eden bu tür peynirlerin satışına müsaade edilmemeli, üreticiye 300 koyun destek verileceğine  denetimler arttırmalı!' dedi.

300 Koyun Destek Verileceğine Denetimler Artırılsın
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şavaklılar Derneği Başkanı Naim DOĞAN bir basın açıklaması yaparak son yıllarda tezgahlarda  aleni bir şekilde satılan  sahte ve hileli peynirler konusunda  vatandaşları uyardı. Şavaklıların geçimini ağırlıklı olarak hayvancılık ve peynir üretimi ile sağladığını hatırlatan DOĞAN “Halkımızın yaylalarda kendine özgü doğal  bitkileri ile belenen koyun sütünden özenle bin bir türlü zahmetle ürettiği Elazığ’da  şavak tulum peyniri  Erzincan’da ise Erzincan tulum olarak bilinen peynirimiz sahte ve hileli peynirlerin tehdidi altındadır.  Maalesef bitkisel yağ, nişasta, kemik unu ve iade peynirler karıştırılarak süt kullanmadan elde edilen karışım piyasada yağlı tulum peyniri olarak satılıyor” diye ifade etti.

Maliyeti 20 lira olan bir ürün 15 liraya nasıl satılır?

10 kg sütten bir kg hakiki şavak tulum peyniri imal edildiğini hatırlatan  DOĞAN “İnsan emeğini ve sağlığını hiçe sayan gözünü para hırsı bürümüş emek hırsızları süt kullanmadan çeşitli karışımları  tulum peyniri diye piyasaya sürmektedir. Daha önce lokal düzeyde ambalajsız ve açık alanda satılan bu tür peynirler bütün ülkeye yayılmıştır.  Eskiden tezgah altlarından korka korka satılan bu hileli peynirler bazı market ve peynircilerin tezgahlarında açık bir şekilde satılmaktadır. Tüketicimiz 15 liraya tulum peyniri mi olur? Diye sorgulamadan ucuz olması sebebiyle sağlığını tehlikeye atarak bu hileli ürünleri satın almaktadır. Gerçek üreticiler bu tür emek hırsızlarına karşı var olabilme savaşı verirken tüketicilerimiz bu emek hırsızları tarafından  hem aldatılıyor hem de sağlık sorunlarıyla baş başa bıraktırılıyor” diye konuştu.

Son bir yılda 200 bin küçükbaş hayvan satıldı

Şavak tulum peynirinin yıllık 4 bin ton üretimi ve 6 bin kişiye istihdam sağlamasıyla Elazığ ekonomisine ciddi bir girdi sağladığına dikkat çeken   Naim DOĞAN “Şavak tulum peynirinin değeri ve kalitesi sahte peynirler nedeniyle hiçe sayılmaktadır. Böyle giderse bu tür peynirler hakiki peynire geçit vermeyecek alın terinin karşılığını alamayan üretici ‘emek ucuz, ekmek pahalı’ bu işi bırakacaktır. Nitekim son bir yılda Elazığ ve Erzincan’da 200 bin küçükbaş hayvan satılmış üretici işini bırakmak zorunda kalmıştır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üreticilere 300 koyun verme projesi yerine denetimlerini arttırmalı  Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl müdürlükleri emek hırsızlarına geçit vermemelidir. Dernek olarak bu tür emek hırsızlarının takipçisi olacağımızı, devlet büyüklerimizin  de üreticilerin çektiği çileye kayıtsız kalmayacağını ümit etmekteyiz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.