3 T ile büyüyen çocukların gelişim problemleri artıyor

Başak MERAL GÜNDÜZ/Çocuk Gelişim Uzmanı ve İlk Adımlar Anaokulu kurucusu Asiye Arıkan, İlk Adımlar Çocuk Akademisinde ilk ve tek olarak uygulanan oyun terapisi ve dil gelişimi destek eğitim programları hakkında açıklamalarda bulundu.

3 T ile büyüyen çocukların gelişim problemleri artıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ÜÇ T İLE BÜYÜYEN (TELEVİZYON,TABLET, TELEFON)ÇOCUKLARIN GELİŞİM PROBLEMLERİ GİDEREK DAHA CİDDİ BOYUTLARA ULAŞMAKTADIR
ASİYE ARIKAN,”Bu zamana kadar yaptığımız çalışmalar sayesinde bir çok çocuk yaşam standartlarına gelişimine uygun olarak yaptığımız bu eğitimler sayesinde ulaşmıştır .Ülkemizde maalesef her 54 çocuktan biri otizm tanısı almaktadır . Peki Otizm nedir ;  Otizm, erken çocukluk döneminde ortaya çıkan, birçok ortamda sosyal ilişki ve iletişimde sorunlar, tekrarlayıcı hareketler ve ilgi alanında kısıtlılık ile kendini gösteren bir gelişimsel bozukluktur. Bu gelişen dünya yaşam koşulları iş hayatı yoğunluğu ailevi faktörler uyaran eksikliği ve 3 t ile büyüyen (televizyon tablet telefon ) çocukların gelişim problemleri giderek daha ciddi boyutlara ulaşmaktadır”dedi.

ATİPİK OTİZMİ DİĞER OTİZM TÜRLERİNDEN AYIRAN ÖZELLİK ERKEN TANI VE DOĞRU TEDAVİ YÖNTEMLERİDİR
ARIKAN,”Atipik otizmi diğer otizm türlerinden ayıran en önemli özellik, erken tanı ve doğru tedavi yöntemleri ile bireylerin yaşadığı konuşma ve iletişim bozukluklarının düzeltilebiliyor olmasıdır. Bizlere gelen Atipik otizm tanısı almış çocuklar,iletişim kurmada güçlük, gelişimde bozukluklar, konuşmalarda tekrarlama, sosyalleşmede sorun yaşama gibi belirtiler gösteriyor. Biz bu çocuklarımızda;dil gelişimi geriliği ve artükülasyon bozukluğu, kekemelik , davranış bozukluğu veya gelişim geriliği ,tanısı almış 2- 10 yaş arası çocuklar için yaptığımız çalışmalarda %95 ilk başarıya ulaşılmaktayız . Otizm spektrum bozukluğu erken yaşta teşhis edilir ve doğru eğitim verilirse hafif düzeyde olan çocuk iyileşirken ağır düzey çocuklarda sosyal yaşam becerilerini daha kolay kazanmaktadır . Bu alanda 12 yıldır yaptığım tüm çalışmalarda çok güzel sonuçlar almakta ve daha güzel başarılar elde etmek için tüm yeni yayınları ve çalışmaları takip etmekteyim”dedi.

GEÇ KONUŞAN VEYA ALICI DİLİ ZAYIF OLAN ÇOCUKLARA OTİZMLİ DEMEK DOĞRU DEĞİLDİR
Asiye ARIKAN, Ayrıca geç konuşan veya alıcı dili zayıf olan çocuklara otizmli demek de doğru değildir . Otizmin tanısı 12 aylıktan itibaren konabilir. Erken yaşta tanı konması, bir an önce eğitimin başlaması açısından önemlidir. Ülkemizde otizm tanısı koyabilecek uzmanlar çocuk ruh hastalıkları uzmanları, çocuk psikiyatristleri ve çocuk nörologlarıdır ve belirli testler sonrası konulur . Anne ve babalar çocuğun  tüm gelişim alanını bilmesi gerekiyor çünkü çocukta gelişimsel olarak problem gördüğü an mutlaka destek almalıdır. Öncelikle Bir uzmana başvurup gelişim testleri ile denver  veya agte  vb. testleri uygulatmalıdır. Bizlerde ilk adımlar çocuk akademisi ailesi olarak tüm çocukları topluma kazandırmak ve bu sorunları yaşayan ailelere rehberlik yapmaktayız . Unutmayalım ki Otizim bir gelişim bozukluğudur bir engel değildir özel gereksinimli çocukları dışlamadan akran eğitimi almaları için fırsat tanınmalıdır.  Dikkat edilmelidir ki,bu alanda uzman veya alan mezunu  olmayan kişilere çocukları teslim etmek onların bu konuda tamamen gözden çıkarılması demektir.Bireyin gelişimi bir bütündür ve bu çalışmaları yaparken planlı ve hazırlanan bir program dahilinde olmalıdır aile ve uzman birlikte çocuğun gereksinimlerine uygun hazırladığı program ile onu yaşamına ışık olabileceklerini ifade etti.