26'dan 31'e

Seçimlere 7 ay gibi bir süre kala anket şirketleri partilerin anlık oy oranlarını ölçerken, geçmişe yönelik oy değişkenliklerini de ölçüyor ve yayınlıyorlar.

26'dan 31'e
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni partilerin ortaya çıkışı ve konjonktürün değişmesi ile oy oranlarında da değişiklikler oluyor. Araştırma şirketi MAK'ın sahibi Mehmet Ali Kulat, Ak Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP'nin oy oranlarını paylaştı ve şunları söyledi:

"2022'de yaptığımız 8 araştırmanın 7'sinde Ak Parti'yi yüzde 30'un altında gördük. Hatta yüzde 26,5'a kadar indiği oldu. Son ankette konut projesi, EYT ve 3600 ek gösterge çalışmaları vesaire. Bunlar şu anda Ak Parti'nin oy oranını yüzde 31'e kadar çıkardı" 

Kulat, MHP'de toparlanma gözüktüğünü söylerken, "Bunda da hem ittifakın ortağı olmasının hem de Devlet Bahçeli'nin peş peşe mitinglerinin etkisi var. Bu seçmende bir moral ve motivasyon oluşturur. 6,5-7'de oy oranı gözüken MHP, belki önümüzdeki süreçte bu trend devam ederse daha yukarıya doğru çıkabileceğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Anketlerin işaret ettiği gerçek şu ki cumhur ittifakı partilerinde iyiye doğru bir gidiş ve yükseliş var. Bunun sebepleri hükümetin son aylarda attığı adımlar olabileceği gibi, ülkemizin bulunduğu stratejik durumu ve dünya ülkeleri arasındaki konumunun sürdürülmesinde  Millet ittifakı adayının başarısız olacağı.

Son yıllarda pandemi ve küresel krizinden sonra Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz yansımaları ile ciddi sorunlar yaşanan Avrupa ülkelerine nazaran Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın,  vizyoner ve etkin liderliği ile ülkemizin bu tür sorunlardan en az etkilenen ülke olmakla birlikte barışa sağladığı katkı sebebiyle tüm liderlerin gözdesi olmuştu.

Türkiye’nin böylesi bir konumda olması sürecini yönetme konusunda zihninde senaryo geliştiren seçmenler, bu sürecin ne Kılıçdaroğlu’nun ne İmamoğlu ne Mansur Yavaş ne de farklı bir isim tarafından başarıyla yürütüleceğine inanmıyorlar. Yeni ve özellikle genç seçmenlere göre Erdoğan dışında bu süreci başarıyla yönetecek millet ittifakı cenahında bir isim yok.

İşte bu tablo, ülkemizin milli çıkarlarının korunması adına duyarlı insanları Erdoğan’a yöneltiyor ve oy oranı yükseliyor.

Ancak bu yükselme bile seçim kazanmaya yetmiyor. Ak Parti’nin dış politika ve milli çıkarlar konusunda gösterdiği başarıyı, usulsüzlük, yolsuzluk, kamuda israf ve bazı partililerin yanlışlarını düzeltme konusunda göstermesi halinde seçimi kolaylıkla alabileceği ifade ediliyor.