219 Projeye 440 Milyon Destek

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) 2010 yılından bu yana Elazığ'ın kalkınmasına yönelik 219 projeye toplamda 440 milyon destek sağladı.

219 Projeye 440 Milyon Destek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan BAY/Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl illerini kapsayan TRB1 Bölgesinde faaliyet gösteren Fırat Kalkınma Ajansı kuruluşundan bu güne kadar Elazığ’da 219 projeye destek verdi. 219 projedeki toplam destek tutarı 2022 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 265 milyon TL, oluşturulan toplam proje bütçesi ise yaklaşık 440 milyon TL olarak gerçekleştirildi.

219 Projeye 440 Milyon Destek

DESTEKLER DEVAM EDİYOR 
Ajansın Elazığ’da yaptığı çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, 2010'dan bu yana teknik destek, fizibilite desteği, turizm ve sanayi altyapı geliştirme destek programları, cazibe merkezlerini destekleme programı, sosyal gelişmeyi destekleme programı gibi programlar vasıtasıyla KOBİ, gerçek kişi, kamu kurumları, kamu niteliğindeki meslek kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, sivil toplum örgütleri, tarım işletmelerinin projelerine destek verdiklerini söyledi. 

İlimizde kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin uyumlu çalıştıklarını ifade eden Yoğunlu, Sayın Valimizin önderliğinde, Elazığ Belediyemiz, Ticaret ve Sanayi Odamız, OSB’lerimiz, il özel idaremiz ve ilgili kuruluşlar ile ilimizin sosyal ve ekonomik gelişimine yönelik önemli proje ve çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.  

219 Projeye 440 Milyon Destek

BÖLGE İHRACATINI 1 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ.
FKA Genel Sekreteri Yoğunlu, Ajansın TRB1 Bölgesi’nde imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin kurumsal yapısının güçlendirilmesi ve stratejik yönetim yetkinliklerinin geliştirilmesi sağlanarak rekabet gücünün artırılması ile bölge ihracatının artırılması, illerimizin amacıyla sonuç odaklı çalışmalar yürütmekte olduğunun altını çizerek, şunları ifade etti:

“Elazığ ilimizde Kaynak Verimliliği, Ön Enerji Etüdü, Dış Ticarette Uzmanlaşma, Ar-Ge Merkezlerinin Geliştirilmesi ve Yurtdışı Pazar Zirveleri gibi projelerimizi hayata geçirdik. Bölgemizdeki gençlerimizin kariyerlerini gelecekte önde olacak sektörlerde planlamalarını sağlamak amacıyla online yazılım ve kodlama eğitimi verilerek bu alanda gelişimlerine katkı sağladık. Eğitim ve danışmanlık hizmetlerimizle bölgede dış ticarette uzmanlaşma sağlayarak ihracat yapan firma sayısını artırmayı ve bölge ihracatını 1 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz.”

219 Projeye 440 Milyon Destek

İHRACAT KAPASİTELERİ ARTIRILIYOR
Elazığ TSO’nun yararlanıcısı olduğu Elazığ Bölgesel Dış Ticaret Hızlandırma Merkezi projesinin çok önemli bir proje olduğunu dile getiren FKA Genel Sekreteri Yoğunlu, “Proje ile Elazığ TSO bünyesinde Dış Ticaret Hızlandırma Merkezi kurulacak. Merkezde, Elazığ ilimiz ve bölgesinde faaliyet gösteren firmalara dış ticaret alanında eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilerek ihracat yapma kapasiteleri artırılacaktır. Dış ticaret alanında deneyimi olmayan şirketlerin kurulacak olan merkez sayesinde Orta Doğu, Kafkasya, Asya ve Avrupa pazarlarında ticaret yapabilme imkânları artırılacaktır” diye konuştu.

“BÖLGEYE HİZMET VEREBİLECEK”
Ajansın desteğiyle Elazığ Belediyesinin yararlanıcısı olduğu projeyle Elazığ’a modern bir fuar merkezinin kazandırıldığını ifade eden Yoğunlu, “Elazığ’da uzun yıllardır teknik altyapısı olmayan açık alanlarda düzenlenen fuarlar ve uzun yıllardır ilimizde bir fuar merkezinin yapılması konusu ilin gündeminde buluyordu. Elazığ Belediyemize Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında sağladığımız destek ile ilimiz modern bir fuar alanına kavuşmuştur. Elazığ Belediyemiz ile birlikte yürüttüğümüz proje kapsamında kurulan fuar merkezimizin hizmete açılması ile birlikte ilimiz üretim ve ticaretine önemli katkılar sunacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

“24 BİN İSTİHDAM”
Elazığ’ın önemli bir tekstil merkezi haline geleceğinin altını çizen FKA Genel Sekreteri Yoğunlu, “Elazığ OSB’nin yararlanıcısı olduğu Elazığ OSB Tesktil-Endüstri Park Projemizle OSB’de 485 dekar alana sahip 5. Kısım 2. Etap Genişleme Alanı tekstil ve konfeksiyon sektörünün kümelenmesine yönelik Tekstil-Endüstri Park olarak tasarlandı. Proje kapsamında söz konusu alanın altyapı işleri yapılmaktadır. Tekstil-Endüstri Park altyapısı tamamlandıktan sonra yaklaşık 50 adet tekstil konfeksiyon üretim tesisinin kurulması planlanmaktadır. Kurulacak olan bu tesislerde önümüzdeki 5 yıl içerisinde 20.000 istihdam oluşturulmasını öngörüyoruz. Ayrıca yine OSB’nin yararlanıcısı olduğu Elazığ OSB Tekstil-Endüstri Park Prestij Yatırım Merkezi projemizle bölgemizde canlanan tekstil ve hazır giyim sanayinin kısa vadede yatırım yapmasını hedefliyoruz. Projemizle yaklaşık 3.000 istihdam sağlayacak 14 adet tekstil sektörüne yönelik üst yapı tesisi kurulacaktır. Projemiz 24 Ocak 2020 tarihinde ilimizde yaşanan 6,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında oluşan işsizlik sorununun çözümüne yönelik ilde atılan en önemli adım olarak öne çıkmaktadır.” dedi.

219 Projeye 440 Milyon Destek

DÖRT İLÇEYE TEKSTİLKENT
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Çalışan ve Üreten Gençler Programı (CUGEP) kapsamında Ajansa destekleriyle 4 ilçemize tekstilkentler kurulacağını ifade eden FKA Genel Sekreteri Yoğunlu, “Baskil, Karakoçan, Keban ve Kovancılar ilçelerinde ilçe belediyelerimizin yararlanıcı olduğu projeler ile yaklaşık bin kişilik istihdam oluşturulması amaçlanmaktadır. Tekstil ve konfeksiyon sektörüne yönelik üretim alanları oluşturmaya yönelik bahsettiğimiz tüm bu projelerin 2022 yılı içerisinde tamamlanarak hayata geçmesini ve önümüzdeki süreçte ilimizde toplam yaklaşık 24.000 istihdam oluşturulmasını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

“ELAZIĞ 2. İŞGEM KAMPÜSÜ GENİŞLETİLİYOR
Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı 2021 Yılı Uygulaması kapsamında desteklenen Fırat Girişim Merkezi Projesinin temel hedefinin, Elazığ İŞGEM 2. Kampüsünün hemen yanında toplam 10.500 m2 kapalı alana sahip 28 adet işlik inşa edilerek gıda ve mobilya sektörleri başta olmak üzere imalat sektöründeki girişimcilere tahsis edilmesi ve bu işliklerde yaklaşık 450 kişinin istihdamının sağlanması olduğuna dikkat çeken FKA Genel Sekreteri Yoğunlu, “ Toplam bütçesi 25,6 milyon lira olan ve Ajansımız tarafından 19,6 milyon lira hibe desteği sağlanan proje Elazığ İl Özel İdaresi tarafından yürütülecek olup Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası proje ortağı ve Elazığ Belediye Başkanlığı ise proje iştirakçisi olarak katkı sağlayacaktır. Elazığ ilinde istihdamın ve üretimin artırılmasına doğrudan katkı sağlayacak proje ile mevcut ve yeni girişimciler için 14 adet 300 m2’lik ve 14 adet te 450 m2’lik işlik ile modern altyapı inşa edilerek ilin girişimcilik ekosistemi geliştirilecektir. Fırat Girişim Merkezinde üretime hazır işlikleri kiralayarak burada üretime başlayan ve buradaki avantajlı imkânlarla gelişerek büyüyen işletmeler belirli bir süre sonra Organize Sanayi Bölgelerine taşınacaklardır. Elazığ ilinde istihdam ve üretimin belirli bir plan ve vizyon dahilinde artırılmasını amaçlayan projenin ilimize hayırlı olmasını temenni ederiz.” dedi.

“SOSYAL PROJELERE DESTEK VERİYORUZ”
Ekonomik gelişmenin yanında sosyal kalkınmanın da önemli olduğunu, buna yönelik Elazığ Belediyesi ile birlikte depremden sonra oluşan ve dezavantajlı kesimlere yönelik Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının  Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında, Sosyalhane ve Oyunculuk Atölyesi gibi iki önemli proje yürüttüklerini belirten FKA Genel Sekreteri Yoğunlu, “Sosyahane Projemizle Bizmişen TOKİ konutlarının olduğu bölgede mesleki eğitim, çocuk oyun alanı, kütüphane, kodlama atölyesi, seminer salonu ve yönetim birimi şeklinde sosyal dışlanmaya maruz kalan insanların ve deprem sonrası evini kaybeden ailelerin yararlanacağı bir alan oluşturulmasını amaçlamaktayız.” dedi.

“SOSYALHANE, HER YAŞ VE KESİME HİZMET VERECEK”
 Oluşturulacak tekstil atölyesinde 80 ev kadınına uygulamalı eğitim verilirken robotik kodlama atölyesinde 250 çocuğa kodlama eğitimi verileceğini ifade eden FKA Genel Sekreteri Yoğunlu, “Gençler için kütüphane, çalışma salonu ve sosyal mekânlar oluşturulacaktır. Ayrıca Yeni Nesil Medya Atölyesi projesi ile oyunculuk ve sahne arkası mesleklerde yetenekleri Elazığ Belediyesi ve Fırat Kalkınma Ajansı tarafından belirlenen 16-30 yaş arasında işsizlik ve yoksulluk sebebiyle sosyal dışlanmaya maruz kalmış gençlere, kameramanlık, senaryo yazma, kurgu/montaj, fotoğrafçılık, oyunculuk, tiyatro ve drone kullanımı konularında mesleki eğitimler verilerek gençlerin topluma ve istihdama kazandırılmaları sağlanacaktır. Proje kapsamında belirlenen 60 kişilik grup ile birlikte 1 youtube dizisi, 1 kamu spotu ve 1 belgesel oluşturulup yayımlanacaktır. Proje kapsamında oluşturulan atölyenin proje bittikten sonra da ilde sosyal dışlanmaya maruz kalan gençlerin sahne sanatları ve sahne arkası sektörlerde mesleki eğitim alacakları bir merkez olarak sürdürülebilir bir şekilde faaliyetlerine devam etmesi tasarlanmaktadır. ” şeklinde konuştu.