2021 Yılı Boyunca İnternette En Çok Neler Arandı?

Başak Meral GÜNDÜZ / Dijital Pazarlama sektöründe çalışmalarını sürdüren Nadir GÜR, Türkiye'de yaşayan internet kullanıcıları tarafından 2021 yılı boyunca internette en çok hangi kavramların arandığı hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu.

2021 Yılı Boyunca İnternette En Çok Neler Arandı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nadir GÜR, 2022’nin bu ilk günlerinde yaşamımıza devam ederken öncelikle değerli okurlarımıza sağlıklı, huzurlu, bereketli ve mutlu bir yıl dileyerek sözlerime başlamak isterim. 2021 yılında yaşadığımız tüm olumsuzlukların geride kalması ümidiyle ve lafı da fazla dolandırmadan direk bu içerikteki konumuza giriş yapalım. Türkiye’de yaşayan vatandaşlar o malum ve büyük arama motorunda en çok sizce neyi aramışlar, aratmışlar veya aradıklarını bulabilmişler mi? Hemen birlikte inceleyelim.” diyerek geçtiğimiz yıl boyunca en çok şu anahtar sözcük gruplarının arandığı ifade etti.

1. ANAHTAR SÖZCÜK: “EBA”
Arama kategorisinde “EBA Giriş” anahtar sözcük grubuyla damgasını vuran lider. Sebebi malum, okullar kapalıydı. Tableti olan ve sağlıklı bir şekilde internete girebilen tüm öğrenciler, derslerinden geri kalmamak için geçtiğimiz yıl canhıraş EBA’ya giriş yaptılar. Bu öğrencilere kısıtlı imkanlarıyla evlerinde destek olmak için gecesini gündüzüne katan öğretmenleri de yabana atmamak gerek. Hepsinin Allah yardımcısı olsun.

2. ANAHTAR SÖZCÜK: “SQUİD GAME”
Gelelim ikinci anahtar sözcüğümüze: “Squid Game” Ücretli bir platformda yayınlanmasına nazaran ilginç ve farklı bir olay örgüsüne sahip olduğu için Türkiye’yi ekranlara kilitleyen bir Güney Kore dizisi. Bu da bize neyi gösteriyor? Tırnak içinde “Diziyi izlemeyenlere konuyu çok açıkça yazmamak gerek. Yoksa bize söylemediklerini bırakmazlar.” Çocukluk dönemimiz, en değerli dönemimiz. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin geleneklerimize her zaman sıkı sıkıya bağlı olmalıyız. İşim dijital pazarlama olmasına rağmen ben bile bunu söylüyorsam bir bildiğim var, demektir. Aşk, ihtiras, entrika, şehvet, aldatma ekseninde yirmi beş dakikalık senaryoyu iki buçuk saate yayan Türk dizilerinin de artık farklı bir ana fikir ekseninde senaryolaşması gerek, diye düşünüyorum. Bir Güney Kore dizisinin dünyaya mal olması, işini severek yapan, egolarından arınmış başarılı bir ekibin işidir. Bizim Dede Korkutlarımız, Keloğlanlarımız, Köroğlularımız, Hacivat ve Karagözlerimiz neden dünyaya mâl olmasın? 

3. ANAHTAR SÖZCÜK: “AÖL”
Konuyu saptırmadan üçüncü anahtar sözcüğe geçiş yapalım: “AÖL”, yani Açık Öğretim Lisesi. Malum korona denen hastalık illeti devam ederken, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kuzen senin Coğrafya dersi de iyiydi diyerek uzaktan uzaktan bilgisayar başında sınava kendisi değil de amcası oğlu / teyzesi kızını sokan veya birlikte sınava girenlerin yılıydı, bu yıl. 

4. ANAHTAR SÖZCÜK: “MESUT ÖZİL”
Dördüncü anahtar sözcüğümüz ise Mesut ÖZİL. Futboldan pek anlamam ama dediklerine göre Türk asıllı Alman vatandaşı Mesut ağabeyimiz, Fenerbahçe’de pek verimli bir yıl geçiremiyormuş. Fenerbahçe Spor Kulübüne transfer olduktan sonra bol bol aramışız, millet olarak OZIL Mesut’u. 

5. ANAHTAR SÖZCÜK: “ELMALI DAVASI”
Son sıradaki anahtar sözcüğümüz ise biraz olumsuzluk içeriyor, maalesef. “Elmalı Davası” anahtar sözcük grubu da bu yıl en çok merak edilen ve arananlarda beşinci sırayı kaptı. Daha birçok kategori ve anahtar sözcük var. Buraya onları da eklesek içeriğimiz sıkıcı olacak. Sonra okurlarımız tarafından eleştiri yağmuruna yakalanacağız. 

METAVERSE ESİNTİSİ DEVAM EDİYOR
Nadir GÜR, sözlerine şu şekilde devam etti: “2021 yılının son günlerindeki metaverse konulu içeriğimiz oldukça popülerdi ve eş, dost, hısım akraba, arkadaşlar sağ olsunlar; şahsi profillerinde paylaştılar, telefonla arayıp ne kadar güzel bir konu bulduğum için beni tebrik ettiler, eşine az rastlansa da okurlar haber sitemize yorumlar eklediler, vesaire. Metaverse içeriğinde gözden kaçırdığım ve dile getirmediğim çok önemli bir husus var. Metaverse, metavörs olmadan önce yani henüz Mark ZUCKERBERG, şirketinin adını Meta markasına çevirip evirmeden evvel, metaverse sanal evrenini düşünen ve Elazığlılar olarak gurur duyduğumuz, varlığıyla övündüğümüz kadim yerleşkemiz olan Harput’u bu sanal evrenin dünyadaki ilk şehri haline getiren Burak SOYLU’yu anmayı, geçen içerikte unutmuşuz. Buradan kendisine sevgi ve selamlarımızı gönderiyoruz. Bu konularda kendisi Elazığ’ı gerek ulusalda gerekse uluslararası arenada tanıtan ender şahsiyetlerdendir. Ayrıca hem değerli bir dostum hem de eski patronumdur. Metaverse ile ilgili arsa alım, satım, kiralama gibi konuları Burak SOYLU’ya gönül rahatlığıyla danışabilirsiniz. Çünkü ben çok anlamıyorum ve metavörste de henüz bir arsa sahibi olacak kadar varlıklı biri değilim. 

Metavörs demişken, sanal dünya demişken bırakın işimi yapabilmeyi,sade bir Abdullahpaşa Mahallesi sakini olarak hâlâ sağlıklı internet hizmeti alamama derdinden mustaribim. Konuyu Bilgi Teknolojileri Kurumuna (üç farklı tüketici şikâyeti ile) taşımış olsam da mahallemizin altyapı sorunu henüz hiçbir çözüme ulaşmış değil. 

Galiba bu durum, Elazığ kent merkezinin genelinde bir sorun olmaya başlıyor. Bu internet hizmeti biz, gariban abonelere verilemeyecekse neden her ay fatura ücreti ödeyelim, hadi onu da geçtim neden taahhütlü sözleşmelerimizin tek taraflı feshinde ücret ödemek zorunda kalalım? 

Değerli yetkili ve sorumlular tarafından bu olumsuz duruma çözüm bulunamıyorsa bu probleme neden olan kaynağın güzide ve alanında oldukça başarılı basın mensupları tarafından araştırılmasını rica ederek “Kendim için istiyorsam namerdim”.  Problemin neden kaynaklandığı hususunda sade bir vatandaş olarak benim de merakımın giderilebilmesi adına Elazığ halkına yetkililer tarafından bir açıklama yapılmasını temenni ediyorum”dedi.