14 Mayıs'ta Sessiz Seçim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimin 14 Mayıs'ta yapılmasına ilişkin kararı imzaladı.  Erdoğan, örnek bir karara daha imza atarak milletvekili adaylarının depremzedelere yardım olarak AFAD'a yardım yapması şartını koştuklarını müziksiz ve sessiz bir seçim yapılmasını kararlaştırdıklarını bunu diğer partilere de teklif edeceklerini dile getirdi. Erdoğan'ın bu kararından günler öncesinde Gazetemiz Hakimiyet, 17 Şubat 2023 tarihli 'Hakimiyet'e Göre' köşesinde 'Sessiz Seçim' yazısı ile tüm siyasilere bu teklifi sunmuştu.

14 Mayıs'ta Sessiz Seçim
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasanın 116'ncı maddesinin verdiği yetkiyle, 18 Haziran 2023'te yapılması gereken seçimlerin 14 Mayıs'ta yenilenmesi kararını imzaladı. 

Erdoğan'ın imzasının ardından TBMM genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin yenilenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Bu gelişmenin ardından YSK, iki aylık seçim takvimini başlatacak.

CANLI YAYINDA İMZA

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kameralar karşısında seçim kararını imzalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Aziz milletim, değerli basın mensupları sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Biraz önce anayasamızın 116. maddesinin verdiği yetki ile 18 Haziran 2023 tarihinde yapılması gereken Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerinin 14 Mayıs'ta yenilenmesi kararını imzalamış bulunuyorum.

TÜRKİYE 2 AY SONRA SANDIĞA GİDİYOR

Resmi gazetede yayımlanacak bu kararın ardından YSK 2 aylık seçim takvimini başlatacaktır. Buna göre inşallah 2 ay sonra ilk pazar günü olan 14 Mayıs 2023 tarihinde milletimiz Cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek üzere sandık başına gidecektir.

ERDOĞAN:"18 HAZİRAN SAĞLIKLI BİR TARİH DEĞİLDİ”

Bilindiği gibi seçimlerin tarihinin 14 Mayıs olarak güncellenmesi kararımızı çok önceden yılbaşından hemen sonra kamuoyu ile paylaşmıştık. Bizi seçim tarihini yaklaşık bir ay öne çekme kararını almaya yönelten sebeplerin bazıları şunlardır; Her şeyden evvel 18 Haziran milyonlarca gencimizin geleceğini ilgilendiren üniversite sınav takvimi ile çakışan bir tarihti. Yine bu tarih yurt içinde ve yurt dışından yüzbinlerce vatandaşımızın hac farizasını ifa etmek üzere mübarek topraklara gittiği bir döneme denk geliyordu. İlk ve orta dereceli okulların seçim tarihinden hemen önce tatile girmesi sebebiyle her yıl olduğu gibi bu sene de milyonlarca vatandaşımız memleketine veya tatil beldelerine gitmek üzere yola çıkacaktı. Bunların başını çektiği sebeplerle 18 Haziran'ın milletimizin iradesini sandığa yansıtmasını teminde sağlıklı bir tarih olmadığını değerlendirdik.

14 Mayıs'ta Sessiz Seçim

"14 MAYIS KABUL GÖRDÜ"

Alternatif olarak da 14 Mayıs tarihini teklif ettik. Demokratik geçmişimiz bakımından anlamlı bir yıl dönümüne de tekabül eden bu tarihin milletimiz nezdinde hüsnü kabul gördüğünü biliyoruz. Ancak ülkemizin 6 Şubat'ta ardı ardına yaşadığı iki büyük deprem seçimle ve seçim tarihi ile ilgili tartışmaları gündemimizden çıkardı. Asrın felaketi olarak nitelenen bu deprem Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kilis, Adana ve Elazığ illerimizde yüreklerimizi yakan can ve mal kayıplarına yol açtı. Depremin ilk günlerindeki ağır kış şartları, hasar gören alt yapı ve 500 kilometreyi bulan yıkım alanının büyüklüğü işimizi hayli güçleştirmiş olsa da ya bir yol bularak ya bir yol açarak insanlarımızın yardımına koştuk. Bu 11 ilimizde yaşayan 14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkileyen geniş bir çevrede hissedilen depremde 47 binin üzerinde insanımız vefat ederken, 115 binden fazla insanımız da yaralı olarak kurtarıldı.

14 Mayıs'ta Sessiz Seçim

AFAD'A BAĞIŞ ŞARTI 

“Partimize adaylık başvurusu yapacak herkes önce, belirlenecek asgari tutarı AFAD'ın deprem yardım hesaplarına bağış olarak yatıracaktır. Türkiye, 6 Şubat depremlerinin yol açtığı yıkıntıları kaldırmadan, ekonomik, sosyal ve psikolojik kayıplarını telafi etmeden geleceğine güvenle bakamaz. 14 Mayıs süreci, kısır siyasi çekişmelerin, yalan, iftira kampanyalarının mecrası haline dönüştürülürse, 85 milyon insanımız önünde vebale gireriz.”

"SESSİZ-SAKİN-MÜZİKSİZ SEÇİM”

Türkiye için hemen şimdi, diyerek 14 Mayıs'ı, 6 Şubat yıkımının izlerini silecek hayırlı bir yarışa dönüştürmek istiyoruz. Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olarak bizimle yarışacak ve TBMM'de temsil için mücadele edecek herkesten bu samimi çağrımıza destek bekliyoruz. Bu seçimde Cumhur İttifakı olarak hazırladığımız tüm müzikleri yasaklıyoruz. Müziksiz bir kampanya olacak, ruberu görüşmelerle kampanyamızı sürdüreceğiz."

HAKİMİYET HAFTALAR ÖNCESİNDEN TEKLİF ETMİŞTİ

Ülkemiz ve şehrimiz ile ilgili konularda ortaya koyduğu görüş ve önerileriyle yerel gazete olmanın sınırlarını zorlayan ve birçok ulusal gazeteden  daha önce uyarı ve tekliflerini sunan Hakimiyet Gazetesi, asrın felaketi olarak ifade edilen 6 Şubat depremlerinin adından yapılacak seçimlerin, müziksiz, afişsiz ve sessiz olması ile ilgili 17 şubat 2023 tarihli “Sessiz Seçim” başlıklı yazıda https://www.elazighakimiyethaber.com/sessiz-secim/81505/ şu önerilerde bulunmuştu. 

“Bugün seçim konuşmak zamanı değil çünkü ülke yaralarını sarmakla meşgul.  Devletimiz büyük ve kısa süre içerisinde birçok problemi sona erdirecek ve bir yıl sonra da konutları hak sahiplerine verecek.

Seçim döneminde cadde ve sokaklara afiş, pankart ve döviz asılması, sesli yayın araçlarıyla propaganda ve miting yapılması yasak olsun. Seçimlerle ilgili propaganda süreçleri basın-yayın ve sosyal medya üzerinden yürütülsün. Partiler de propaganda faaliyetleri için ayırdıkları bütçeyi depremzedelere bağışlasınlar.
Vatandaşların siyasi partilerden beklediği bu. Seçimler bu formatta yapılırsa hem depremde yakınlarını kaybedenlere saygı, hem israfın önüne geçilir hem de depremzedelere kakı sağlanır.

Bu teklifimizi tüm siyasi parti liderlerine yapıyor ve birinin buna öncülük ve önderlik yaparak sessiz ve gürültüsüz bir seçim bekliyoruz.”

14 Mayıs'ta Sessiz Seçim

ERDOĞAN’DAN DUYARLILIK 

Hakimiyet Gazetesi olarak depremin  10. Gününde yaptığımız bu çağrının, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim kararını duyurduğu açıklamada özel bir yer tutması vatandaşlar tarafından da memnuniyetle karşılandı.

PROPAGANDA,  BASIN-YAYIN VE SOSYAL MEDYADA YOĞUNLAŞACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ak parti için aldığı ve diğer partilere de teklif edeceği sessiz seçim sonrası, seçim propaganda süreçlerinin daha çok basın-yayın kuruluşları ile sosyal medyada yoğunlaşması bekleniyor.