11. İlde Kafalar Karışık

Kahramanmaraş depremlerinin ardından şehirde çok sayıda yapı zarar gördü. Elazığ'ın afet bölgesi ilan edilmesi müjdeli bir haber olurken bu uygulamanın şehre ve hemşerilerimize ne kazandıracağı konusunda yetkililerin açıklama yapmaması hem bilgi kirliliğine hem de kafa karışıklığına yol açıyor 

11. İlde Kafalar Karışık
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/24 Ocak depremini yaşamış ve tüm acıları aynı tazelikte koruyan bir il olarak bizler zor zamanları yaşamış bir kentiz. Dolayısıyla Kahramanmaraş depreminin ardında aldığı hasar şehrin hem ticari hem de sosyal yaşamına ciddi zarar vermişti. Elazığ Valiliği tarafından yapılan  başvuru sonucunda  Elazığ'da afet bölgesi kapsamında 11. il olarak alındı. İlimizin 5 milletvekili ve ETSO tarafından ayrı ayrı yapılan açıklamalarda Elazığ'ın ''Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi'' ilan edildiği duyurulmuştu. 

11. İlde Kafalar Karışık

MÜCBİR SEBEP İLAN EDİLDİ 

Hazine ve Maliye Bakanlığından, deprem bölgesinde bulunan mükellefler için 31 Temmuz 2023'e kadar mücbir sebep hali ilan edildiği duyurulmuştu. Bakanlıkça, mücbir sebep süresince, verilmesi gereken vergi beyanname ve bildirimlerinin verilme süreleri de uzatıldı. Bu gelişmenin ardından ''Mücbir sebep ne demek? Mücbir sebep hali ne anlama geliyor?'' soruları sıklıkla sorulmaya başlandı. 

NET BİR AÇIKLAMA BEKLENİYOR 

Elazığ'ın hem ''Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi'' hem de mücbir sebep hali ilan edilmesinin ardından vatandaşlar, çiftçiler, üreticiler ve esnaflar hangi haklardan yararlanacağı konusunda net bir bilgi alamazken, esnaf odaları da bu konuda net bir açıklama bekliyor. 

BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR 

Hem sosyal medya da hem de halk arasında  Elazığ'ın hem ''Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi'' hem de mücbir sebep hali ilan edilmesi konusunda çeşitli söylemler ve bilgi kirliliği yaşanıyor. Bu nedenle Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası Başkanı Mitat Ulaş,Hakimiyet Gazetesine önemli açıklamalarda bulundu.

11. İlde Kafalar Karışık

ULAŞ: “HABERLERE BAKIYORUZ, ANLATILANLARA BAKIYORUZ, SÖYLENDİĞİ GİBİ DEĞİL”

Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası Başkanı Mitat Ulaş,yaptığı açıklamada,“Elazığ Afet Bölgesine alınmasından dolayı vergi,banka kredileri siliniyor. Yani devletin kamu giderleri yok. Bunun yanında özel kuruluşlar üzerinde olan giderleri de devletin müdahalesi ile oluyor. Ama haberlere bakıyoruz,anlatılanlara bakıyoruz,  söylendiği gibi değil. SSK,vergi ve bağkur primleri normalde erteleniyor.Şimdi afet bölgesi ilan edildiği zaman bunların silinmesi lazım.”dedi.

BORÇLARIN SİLİNMESİ DAHA İYİ OLUR 

Yaşanan süreç ile ilgili resmi makamlardan herhangi bir bilgilendirmenin yapılmadığını ifade eden Başkan Ulaş,“Ama ertelenme söz konusuymuş Ertelenme de iyi olur.Önümüzdeki o altı aylık süreden sonra faiz uygulanmadan yatırılacak. Ama  ertelenmesinden ziyade, silinmesi daha iyi olur.Elazığ’ın da durumu hoş değil. 3 ay diyorlarmış,1 ay diyorlarmış,Net bir açıklama yok. Esnaf odası olarak da bizlerin bir bilgisi yok. Herhangi bir bilgilendirme gelmedi. Ne federasyondan nede konfederasyondan,ayrıca bakanlığımızdan bile net bir bilgilendirme gelmedi.”dedi.

11. İlde Kafalar Karışık

ELAZIĞ’DA KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ VAR 

Başkan Ulaş,“Yöneticiler ve odalar olarak biz bu sürecin nasıl olduğunu bilmiyorsak esnafımız nasıl bilecek? Koordinasyon eksikliği var. Bilgi kirliliği var. Hükümetten ziyade ilimizin yetkililerinin meslek odalarını bilgilendirmesi gerekiyor. Genelge gelmesi lazım. Kaç gündür her yere soruyorum ama kimsenin bilgisi yok.Şehir de kaç tane esnafın iş yerinin yıkılacağını bile bilmiyoruz. Esnafa nasıl bir destek verilecek. Kimi diyor 10 bin lira kimi diyor 13-15 bin lira verilecek. Esnaflarımız da ne olacağını bilmiyor.”dedi.

AFET BÖLGESİNİN İÇERİĞİ NEDİR?
Afet Bölgesi konusunda yetkililerin net bir açıklama yapması gerektiğini ifade eden Başkan Ulaş,“Esnaf Odalarımız da kendi derdine düşmüş. Odaların hepsi taşındı.3-5 oda yerinde durdu. Şehirdeki yetkililerin kaç esnafın iş yeri ağır hasarlı,kaç esnaf zarar görmüş bunları açıklaması gerekiyor. Afet bölgesi konusunda da net bir açıklamanın yapılması ve  ilgili yerlere bildirilmesi gerekiyor. Afet bölgesinin içeriği nedir, kime bir faydası var. Bu konuların açıklığa kavuşması gerekiyor.”dedi.