Cemil TURGUT

TEŞEKKÜRLER  GÜRSEL EROL

Cemil TURGUT

Bir dakika hemen kızmayın. Yazının  başlığı siyasi içerikli değil. Yazıyı sonuna kadar okursanız daha net anlayacaksınız.

Elazığlılar olarak hep ; “Elazığ’ın sahibi yok, Elazığ hak ettiği yerde değil, Elazığ’a  hiçbir zaman gereken değer verilmiyor, milletvekilleri ve diğer siyasiler hep kendilerini düşünüyorlar Elazığ umurlarında değil, sadece seçimden seçime Elazığlılardan oy istemek için geliyorlar ondan sonra Elazığ’ı unutuyorlar” diye şikayet etmiyor muyuz? Tabi ki de ediyoruz.

El hak şikayet etmede de sonuna kadar haklıyız. Turizmden, kültür ve sanattan, doğu ile batı arasında köprü olarak coğrafik konumundan dolayı Elazığ’ın büyük şehirler kadar olmasa da oldukça popüler olması lazım. Fakat gelin görün ki, diğer illerde yaşayan insanlara “Elazığ’ın nerede olduğunu biliyor musunuz ya da Elazığ’ın neyi meşhur” gibi sorulara Amerikalıların “ Türkiye’yi duydunuz mu ya da Türkiye coğrafik olarak nerede sorularına “ “hayır duymadım ya da “duydum Afrika’da” diye cevap vermelerine benziyor.

Düşünebiliyor musunuz ilinizde; dünyaca ünlü Pisa Kulesinin eğiminden daha fazla eğimli Ulu camii minaresi olacak, tarihi milattan önce dört binli yıllara kadar gidecek bir kalesi ve birçok tarihi bölgesi olan, şehrin üstünde bütün görkem ve ihtişamıyla, “insanlık tarihinin bir kısmı bendedir” vakarıyla dik duran bir Harput şehri olacak ve iliniz hala gereken değeri bulamayacak. Sivrice, Palu, Keban gibi her biri adeta birer Saklıkent güzelliğinde olan birçok coğrafi bölgesi bulunan iliniz gereken değeri bulamayacak. Misafirperverliği, komşuluk ilişkileri, yardımseverliği ve insani ilişkileri gibi kültürü ve sosyal dokusu dillere destan olan iliniz gereken değeri bulamayacak. Kerkük  ve Urfa’yı bir hilal gibi tamamlayan Harput’un; dinledikçe, sözlerini anladıkça  ruhu okşayan musıkisi gibi kendine özgü müzik tarzı olan iliniz gereken değeri bulamayacak.

Komşularımız ya bir meyve adıyla (ki oda aslında şirin ilçemiz Baskil’e ait) ya da küçük bir takım turistik vasıflarla ilimizden daha popüler durumdalar. Yazarı, çizeri, şairi, gazetecisi sanatçısı, siyasetçisi bol olan bir ile sahibiz ama popülaritemiz neredeyse küçük bir il kadar yok.

Şimdi bu değerlendirmelerden sonra sadede gelebiliriz. Bildiğiniz gibi ülkemizde 24 Haziran tarihinde genel seçimler oldu. Önceki yazımızda “bu seçimlerin birçok ilki oldu” demiştik. Bir ilk vardı ki üzerinde konuşulması, siyasi mülahazalar yapılması gereken bir ilkti. Kırk bir (41) yıl sonra cumhuriyet halk Partisi ilimizden bir milletvekili çıkarmıştı. “Şu partinin katkısıyla çıkardı, bu partinin katkısıyla çıkardı” tartışmalarını bir kenara bırakalım. Gerçek olan CHP’nin  ilimizden bir milletvekili çıkarmasıdır.

İşte bu gerçek “her şeyde bir hayır vardır” ilkesinden baktığımızda ilimize, yukarıda bahsettiğimiz hususta oldukça katkı sağladı. CHP milletvekili Gürsel Erol seçimden hemen sonra partisinin yönetimini istifaya davet ederek birden bire ülke gündemine oturdu. Gürsel Erol’un “seçilmeyecek bölgeden aday yapılmasından dolayı bir iç hesaplaşmaya gitti” gibi niyet okumaları bir kenara bırakarak, ilimizin adının medyada bu kadar sık anılmasını Gürsel Erol’a borçlu olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. Malum olduğu üzere medya, Gürsel Erol’un hem kendi başkaldırışını hem de partisi tarafından kesin ihraç ile disiplin kuruluna sevkini günlerdir ilk sıralarda haber yapıyor.

Denebilir ki ilimiz bu şekilde haber yapılmayalı çok uzun yıllar oldu.  Peki ilimizin tanıtımına bu kadar katkı sağlayan Gürsel Erol’a değil de binaen aleyh ya kime teşekkür edecektim. Son otuz-kırk yıldır sadece adı milletvekili ya da il başkanı olanlar ilimize ne katkı sağladılar acaba. Hadi ben söylemeyeyim de siz söyleyin.  Alacağı milletvekili maaşının tamamının yarısını öğrencilere burs, diğer yarısını Elazığ spora yardım edeceğini söyleyen Gürsel Erol’dan başka bir milletvekili duydunuz mu?  Megavatı bir milyon dolar olan güneş enerjilerini(GES) , siyasi nüfuzunu kullanarak alan eski yeni milletvekili ya da milletvekili adaylarından  eski yeni il başkanlarından  burs ya da Elazığ spora yardım duydunuz mu?

Bırakın canım yardım gizli yapılır gibi beylik lafları. Bir defa da Gürsel Erol gibi  açık açık ifade etsinler görelim, sonra gizli yapsınlar.

Yani demem o ki bu seçim, siyaset tartışmaları bağlamında da olsa ilimizin tanıtımında önemli katkı sağlamamıştır. Buradan acizane Gürsel Erol’a muhalefet milletvekili de  olsa (ki şahsen her ilde bir muhalefet milletvekili olsa o ile daha iyi hizmet gider kanaatinde olduğumu da ifade etmeliyim)  ilimize hizmet etmesinin hem ilimize hem de kendisine birçok artısının olacağını düşünüyorum. İlimize nice hizmetlerin yapılması dileğiyle…

Yazarın Diğer Yazıları