POŞETLER BARKODLU OLACAK

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Pirinçci, Hakimiyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, ''Plastik poşetler konusunda asıl amaç çevreye zarar vermesini engellemek. Bu konuyla ilgili esnaflarımızı bilgilendiriyoruz. En doğru bilgilendirmeyi yapmak için gayret gösteriyoruz.'' dedi.

POŞETLER BARKODLU OLACAK
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan BAY/Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Pirinçci, Hakimiyet Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu. Pirinçci, yaptığı açıklamada, "1 Ocak 2019 tarihi itibariyle marketler de taşıma amaçlı poşetler 25 kuruştan satılmaya başlandı.Bakanlığımız her yıl bu konuyla ilgili rakamları belirleyecek. 25 kuruşun 15 kuruşu bakanlığımızın çevre ile ilgili alt yapılar için harcanacak.Geriye kalan 10 kuruşta firmalara kalıyor.’’ diye konuştu.

ESNAFLARIMIZI BİLGİLENDİRİYORUZ

Bu konularla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin yetkili kılındığını ifade  eden Pirinçci, "Bura da asıl amaç çevre duyarlılığını artırmaktır.Çevrenin kirletilmesini engellemektir. Plastik poşetlerin çevrelere zarar vermesini önüne geçmesidir. Bu konuyla ilgili esnaflarımızı bilgilendiriyoruz. En doğru bilgilendirmeyi yapmak için gayret gösteriyoruz.’’ dedi.

31 MART TARİHİNDEN İTİBAREN BARKODLU POŞETLER OLACAK

Mustafa Pirinçci, ’’Alışveriş yaptıktan sonra kasalarda taşıma amaçlı poşetler paralıdır. 15 mikroya kadar poşetler ücretsizdir. Vatandaşların itirazı daha önce ücretsizdi. Firmalar neden şimdi ücret alıyor diye. Reklam konusunda kesin bir şey söyliyemiyorum. Ama 31 Mart tarihinden sonra barkodlu  poşetlerimiz olacak.Barkod olacağında bu konuda her hangi bir istismar olamayacak.’’ dedi.

PLASTİK POŞETLER ÇEVREYE ZARAR VERİYOR

Alışverişte insanların bez torbalarını kullanarak çevre kirliliğinin önüne geçmek istediklerini belirten Mustafa Pirinçci, ’’Naylon poşetler tabiatta yaklaşık bin yıl kalıyor. Asıl amaç file ve bez torbalarıyla insanların alışveriş yapmasıdır.Bu konuda insanlarımızın bilgilendirilmesi için gerekli çalışmaları yapıyoruz.’’ diye konuştu.

İMAR BARIŞI 2018 YILINDA BAŞLADI

İmar Barışı ile ilgili de Hakimiyet Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Mustafa  Pirinçci, ’"Bildiğiniz gibi imar barışı 2018 yılında başladı. 31 Ekim tarihinde bitecekti ama uzatıldı. Bizler bu konuyla ilgili ilçelerde bilgilendirme toplantıları düzenledik.Kaymakamlıklarımız ile birlikte. Mahalle ve köy muhtarlarına gerekli bilgileri verdik.’’ dedi.

20 KİŞİLİK TEKNİK EKİP KURDUK

Pirinçci, ’’İmar barışında her türlü imara aykırı ruhsatsız yapılar bu kapsama giriyor. Türkiye’de tahmini 13 milyon civarında bir yapının bu kapsama girdiği tahmin ediliyor. Vatandaşlar ya belediyeler ile ya özel idare ile ciddi sıkıntılar yaşıyorlardı. Yıkım kararlarıyla karşı karşıya kalıyorlardı.Bizler de bu konu ile ilgili 20 kişilik bir teknik ekip kurduk. Her gün 5 kişi vatandaşlarımıza teknik destekte bulunuyor.’’ dedi.

ELAZIĞ’DA  İMAR BARIŞI İÇİN 8 BİN 556 BAŞVURU YAPILDI

Mustafa Pirinçci, "İmar barışında vatandaş 3’üncü şahıs arazisine yapı yapmışsa faydalanamıyor. Mera ve kışlak gibi yerlere de yapılmışsa faydalanamıyor. Elazığ’da imar barışı için 8 bin 556 tane başvuru yapıldı.Yaklaşık  19 Milyon TL civarı  bir ödeme yapılmış. İmar Barışında en fazla merkez faydalanmıştır. Merkezde 4 bin 749 tane imar barışı için başvuru yapılmış.’’ dedi.