PLAN, REVİZE EDİLİYOR

2018 YILINDA ELAZIĞ BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNİN TÜMÜNÜN OYBİRLİĞİ İLE GEÇEN, YÜRÜRLÜĞE GİRDİKTEN SONRA BAZI AKSAKLIKLARIN YAŞANMASI, KAMUOYUNDAN GELEN TEPKİLER VE İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN DURMA NOKTASINA GELMESİ KARŞISINDA KONUYU ÇÖZMEK İÇİN KONUNUN PAYDAŞLARI İLE SERİ TOPLANTILAR YAPAN BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI, TÜM GÖRÜŞLERİ ALARAK, İMAR REVİZE PLANININ REVİZE EDİLMESİ ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

PLAN, REVİZE EDİLİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Belediyesi, geçtiğimiz yıllarda şehrin gelişim ve açılımına engel olan ve 1980’li yıllarda yapılmış imar planını, şehrin açılımını, gelişme sahalarını, yeşil alan, spor alanı ve park alanlarını daha da artırmak amacıyla başlattığı çalışmaları 2017 yılında tamamlayarak, resmi süreç gereği askıya çıkarmıştı.

Uzun bir süre askıda kalan ve çok sayıda gelen itirazın görüşülerek karara bağlanmasının ve Belediye meclisinde tüm partilerin ittifakıyla geçmesinin ardından Elazığ İmar Revize Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da onaylanarak resmen yürürlüğe girmişti.

UYGULAMALAR TEPKİ TOPLAMIŞTI

Yeni imar revize planı şehir merkezinde kat sayılarının ve emsal değerlerinin artırılması yönünde eleştiriler almış, Günaydın Fırını yanındaki bina örneğinde olduğu gibi yeni yapılar geri çekilmediği gibi eski binalardan daha çok kaldırımı işgal etmişti.

TEPKİLER, YENİDEN REVİZYONU GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Yeni imar planının yürürlüğe girmesinin ardından şehrin dört bir yanında çok katlı yapıların yükselmesi kamuoyundan ve STK’lar tarafından tepkiyle karşılanmış, bu problemin giderilmesi amacıyla bir süre inşaat ruhsatı verilmemişti.

Bu gelişmelerin ardından revize imar planının yeniden revize edilmesi çalışması başlatılmış, yapı firmaları ve müteahhitlerin, dolayısıyla da inşaat sektörün önü açılmak istenmişti.

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI, KONUYU SEKTÖR TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren ancak sahada yaşanan bazı aksaklıklar ve tepkiler sebebiyle askıya alınan Revizyon İmar Planı’nın aksayan yönlerini gidermek, uygulama alanlarında yaşanılan problemleri ortadan kaldırmak ve İmar Planını vatandaşlarımızın ve şehrimizin lehine daha uygulanabilir hale getirebilmek amacıyla Başkan Şerifoğulları’nın başlattığı adımlar da devam ediyor.

İlkini geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği ve sektör temsilcileri ile konunun teknik yönden paydaşları olan isimlerin katılımlarıyla gerçekleştirilen seri toplantıların ikincisi de dün yapıldı.

Toplantılarda sadece imar revize planı değil, genel olarak şehrin imar durumu, yeni imar alanlarının şehre kazandırılması, imar planı sebebiyle gelişmesinin önü kesilen alanlar üzerinde de fikir alışverişi yapılıyor.

TÜRKİYE MİMARLAR ODASI’NIN İTİRAZI!

Elazığ Belediyesinde bu çalışmalar yapılırken, Türkiye Mimarlar Odası 3194 Sayılı İmar Kanunu’nda yer alan yüzde 30 emsal artırılması uygulamasını yargıya taşımış, yerel mahkeme de Mimarlar Odası’nın itirazını haklı bulmuştu.

TÜM ÜLKEDE İNŞAAT SEKTÖRÜ DURDU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yerel mahkemenin yüzde 30 emsal artırımını iptal eden kararını Danıştay’a taşımıştı. Geçtiğimiz günlerde de Danıştay’ın yerel mahkeme kararını haklı bulması ve yüzde 30 emsal artışını iptal etmesinin ardından sadece Elazığ’da değil tüm Türkiye’de inşaat sektörü durma noktasına gelmiş durumda.

Müteahhitler için emsal yüzde 30 artışının çok önemli bir avantaj ve sektörün faal olarak işlemesi ve dönmesini sağlayan bir imtiyaz olduğu aksi takdirde kar marjının düştüğü hatta yok olduğu için ülke sathında inşaatlar tamamen durmuş, yeni ruhsat alınma gereği duyulmamıştı.

BAKANLIK YENİ DÜZENLEME PEŞİNDE

Danıştay’ın kesin kararının ardından ülke genelinden gelen şikâyet ve sektör temsilcilerinin bu yasa ile inşaat ve onu besleyen tüm sektörlerde bir durma ve ekonomik kriz yaşanabilme ihtimalini ve konunun ciddiyetini bakanlık ilgililerine aktarmasının ardından Bakanlık, 3194 sayılı İmar Kanununda bu sorunu da kökten çözecek yeni bir düzenleme çalışması başlatmak zorunda kaldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalışmasının iki ay kadar daha sürebileceği, yeni taslağın meclisin sonbaharda başlayacak yeni yasama döneminde ilk çıkaracağı kanun olacağı ifade ediliyor. Yaklaşık 3 ay gibi bir süreyi alacak bu çalışmanın, meclisten geçmesinin ardından sektör bir nefes alacak ve inşaatlar başlamış olacak.