ÖZEL ÇOCUKLARDAN 'EVDE KAL' ÇAĞRISI

Başak MERAL GÜNDÜZ/Şehit Hasan Halit Küçük Ortaokulu Özel Eğitim öğretmeni Bilge Demli Kilimci gazetemize yaptığı açıklamada 'Özel  öğrencilerim ile dünyayı saran koronavirüs tehdidine karşı her kesimden yapılan 'Evde kal çağrısını yineleyerek kendileri ve bu özel günler için farkındalık oluşturmaya çalıyoruz'dedi.

ÖZEL ÇOCUKLARDAN 'EVDE KAL' ÇAĞRISI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kilimci, “Koronavirüs özel çocuklardan oluşan çocuklarımızın tüm spor tüm faaliyetlerini etkilese de alıştıkları rutin okulları, sosyalleşmeleri için spor sanat ve kültür gezilerini kısıtlasa da evde kal çağrısında bulunup kendi OHAL'lerini oluşturdular.Çocuklarımın bir kısmı oruç tutuyor ve ödevlerini aksatmıyor.”dedi.

Kilimci, “Şehit Hasan Halit Küçük Ortaokulu Özel Eğitim Sınıfı Öğrencilerim olan Elif Naz Dayak,Sude Nur Demirelli,Ceren Bektaş,Hatice Nur Karakaya,Abdulsamet Targut “Evde Kal Türkiye”işaret diliyle anlattılar. Destekleri için ailelerine teşekkür ederim” dedi.

ÖZEL ÇOCUKLAR COVİD-19 SALGIN PSİKOLOJİSİYLE NASIL BAŞ EDİYOR?

Bilge Demli Kilimci, "Türkiye'de Covid-19 salgını nedeniyle 20 yaş ve altı ile 65 yaş ve üstü için sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Her iki grup için evde olmak zorlayıcı olsa da yaşanılan süreci anlamak ve ona uygun davranma konusunda pek çok çocuk zorluk çekiyor. Özel eğitime gereksinim duyan özel çocuklar da bu durumdan epey etkilenenler arasında” diye ifade etti.

 

AİLELERİN ROLÜ BÜYÜK

Kilimci”Aile iş birliği temelli eğitim programlarının çocuklarımızın gelişimine katkısı çok daha fazla. Bu yüzden eğitim ortamlarına yeniden kavuştuğumuzda eğitimci arkadaşlarımızın aile eğitimine daha fazla önem vermeleri ve ailelerimizin de eğitsel süreçlere yoğun bir şekilde katılmalarının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Özel bireylerin sosyalleşmeleri için çaba gösteren ebeveynler ve eğitmenler ise  şimdi salgın döneminde evde kalmanın önemini anlatıyor” dedi.

Bilge Demli Kilimci, “Özel çocukların toplumun bir parçası olduğu kabullenelim.Hiçbirimizin aklının ucundan geçmeyecek bir dönem yaşıyoruz. Bugüne kadar her şeyi bireysel eğitimlerine göre planladık.Şu an çocuklarımızın eğitim alabilme olanakları yok sadece uzaktan eğitimle idare ediyoruz günlük ödevlerini veriyorum bana bitirip dönüş yapıyorlar..23 Nisan’da çocuklarım şiirler okudular ve sosyal medyada paylaşıldı onlarla gurur duyuyorum.. Onları önemseyin diyorum.Diğer insanlara nasıl davranılıyorsa özel bireylere de öyle davranılmalıdır. Çünkü özel çocuklar bedensel veya zihinsel bakımdan farklı ihtiyaçları olan insanlardır. Aşırı ya da daha az ilgi göstermek özel kişileri negatif yönde etkileyebilir. Unutulmamalıdır ki engelleri aşmak öncelikle zihinde başlar.Tekrar ve tekrar söyleyelim, lütfen özel insanlarımıza karşı daha duyarlı davranalım, onların da kaliteli bir yaşamı hak ettiklerini unutmayalım. Onları farklı görmeyelim. Onlar bizim kardeşlerimiz, dostlarımız, arkadaşlarımız, sevgililerimiz, öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, komşularımız, akrabalarımız,çocuklarımız. Onlara acıyarak bakmak gibi bir kabalık yapmayın, onları dışlamayın; unutmayın, bir gün siz de engelli olabilirsiniz. Biraz da olsa empati yapın ve özel kardeşlerimize karşı daha duyarlı davranmaya çalışın”diye konuştu.