NEUROFEEDBACK YÖNTEMİ TÜRKİYE'YE GELSİN DİYE ÇABALIYORUM

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Elazığ'da 16 yaşındaki Serabral Palsi hastası ve bu Şehir Kitabı'nın da yazarı Melike Bal, kitabı ve hastalığıyla ilgili Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulundu.

NEUROFEEDBACK YÖNTEMİ TÜRKİYE'YE GELSİN DİYE ÇABALIYORUM
TAKİP ET Google News ile Takip Et

PANDEMİ DÖNEMİNDE NEUROFEEDBACK YÖNTEMİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMA DEVAM ETTİM

Melike Bal,’’Pandemi döneminde Neurofeedback ile ilgili çalışmalarıma devam ettim.Serabral Palsi hastasıyla ve bu yöntemi uygulayan bir Dr.ile görüştüm.Bu yöntem ile Serabral Palsi hastalığı üzerinde çalıştığını ve olumlu sonuçlar aldığını söyledi.Şu aşamada Sivil Toplum Kuruluşlarıyla iletişim halindeyim..Web sitesi açtım mücadeleme devam ediyorum.Neurofeedback ile uğraşan doktorlarımıza ulaşmaya çalışıyorum” dedi.

Bal”Aynı zamanda Edebiyat ve Sanatla iç içe yaşıyorum.Teknolojiye de çok meraklıyım.Şiire ve okumaya her zaman için çok meraklıydım.Kendimi hep iyi ifade edebilen bir çocuktum.Yazılar yazmaya başladım sonra da şiir yazmaya geçtim.Şiirlerim biraz birikince Türkçe öğretmenim neden bunları kitap haline getirmiyoruz dedi ve onunda desteğiyle yayın eviyle iletişime geçtik dilbilgisi hataları düzeltildi 2017 Şubat ayında Bu Şehir adlı kitabım yayınlanmış oldu.Milli Eğitim Müdürlüğümüzün desteğiyle o zaman birkaç okulumuza giderek tanıtım yapma fırsatı bulduk hatta eserimi alıp okumuşlardı.Kitabımı üst mercilere ulaştırdım.Bu arada yerli kitap fuarlarına katılmaya çalışıyorum”dedi.

SERABRAL PALSİ HASTASIYIM

Bal,’’Serabral Palsi hastasıyım.Serabral Palsi beynin hasarı yani oksijensiz kalması sonucu oluşan ilerleyici olmayan üst motor nöron hastalığıdır.Serabral Palsi genetik değildir.Nörolojik bir rahatsızlık diyebiliriz.Kısaca beyin felci. Ben fizik tedavi ve sporlarla ilgilenmeye çalışıyorum. Okul çantamı alıp yürüyemiyorum,  kalabalık yerlerde tutunma ihtiyacım oluyor.Ağırlıklı dengeyle ilgili problemim var.Benim sadece sol tarafım bu hastalıktan etkilenmiş. Ankara Hacettepe Üniversitesinde tedavi oldum.Tedavi olarak fizik tedavi ve cerrahi operasyonlar yapılıyor.’’diye konuştu.

NEUROFEEDBACK TÜRKİYE'YE GELSİN DİYE ÇABALIYORUM

Melike Bal,’’Türkiye için yeni bir yöntem var.Adı Neurofeedback.Beyin dalgalarının eğitilmesiyle uğraşır.Bir takım araçlardan faydalanan bir tedavi tekniğidir.Bu araçlar vücut sistemleri üzerinde hastaya geribildirim verir ve hasta daha sonra bu sistemleri nasıl değiştirmesi gerektiğini öğrenir.Neurofeedback kişinin kendi beyin dalgalarını değiştirmesine yardımcı olan bir öğrenme stratejisidir.EEG şapkası hastaya takılıyor beyine özel akım veriliyor.Bu yöntemi Serabral Palsi hastası,Epilepsi gibi nörolojik hastalıklarda etkinliği klinik olarak kanıtlanmıştır.Türkiye'de fizik tedavi yeterli.Elazığ'da yetersiz diyebilirim..Neurofeedback yurtdışında tedavi ediliyor da Türkiyede 'de tedavi edilsin istiyorum.Ben bu tedaviyi çok araştırdım.Makalelerimi düzenledim 12 sayfalık araştırma raporlarımı alıp  T.B.M.M gittim vekillerimizle görüştüm engelliler için yardım istiyorum dedim.Makalelerimi onlara sundum.Akademik dilde sunumumu yaptım.Dilekçe komisyonuna başvuru yaptım.Sağlık Bakanlığında görüşmeler yaptım. Engelliler için yardım istediğimi ilettim.Başvurumun üzerinden aylar geçti dilekçeme cevap alamadık.”dedi.

MAKALE SAYILARIMI ARTIRMAYA DEVAM EDİYORUM

Bal: “Makale sayılarımı artırmaya devam ediyorum.İnsanlar kendi başlarına gelmeyince ilgilenmiyorlar.İleride Aselsan da çalışmak istiyorum Yazılım Mühendisi olmak istiyorum..İhtiyacım olan güçlü teknolojik donanım ve eğitim.Ülkemizin yeni yeteneklere ihtiyacı var öyle değil mi?

Bu yöntemin ülkemize gelmesini istiyorum.Amerikadaki Tom bu tedaviyi görüyorsa Anadoludaki Ahmet Mehmet niye görmesin.Lütfen sizler de bana destek olun bu hastalığa umut olalım.

Sayın Milletvekilimiz Gürsel Erol ile karşılaştık ve kitabımı verdim.Bana yardımcı olacağını söyledi ve bu da bana umut oldu..Onun çok duyarlı bir insan olduğunu biliyorum hastalığım ve hayat mücadelem  ve bu yöntem konusunda yardımcı olacağına inanıyorum.”dedi.

FİZİKSEL KISITLILIĞIM BENİ SANATA YÖNELTTİ

Melike Bal,’’Fiziksel kısıtlılığım beni sanata yöneltti.Sanat gücümü içinde bulunduğum engel bana verdi  diyebilirim.Bazen zorluklar eksiklikler birçok şeyi öğretiyor.Bende bu süreçte birçok şeyi öğrendim.  Okul benim hayatta tek özgür olduğum alan.Ama bende sizin olduğunuz kadar özgürüm.Okulda başka öğrenci kadar özgürüm soruları çözecek kadar özgürüm.Eğitim süreçlerini çok seviyorum Ancak zihinlerimizle eş konumdayız bedenlerimizle değil.Bu sebeple okulumu çok seviyorum.Hayatı ciddi manada sorguluyorsunuz. Şiir ve sanat insanı daha özgür yapar.Sanat sizi özgür yapar.Ben de bu sebeple Şiir kitabımı yazdım yayınladım.Devam ediyorum bıkmadan usanmadan..Eski şiirlerime nazaran yeni şiirlerim daha güzel.Bundan sonraki süreçte kendi hayatımı anlatan biyografik roman yazacağım.Bu romanın sonunda inşallah mutlu son olacaktır.İyileşmek istiyorum o yüzden beklemekteyim.Her ne kadar bir öğrenci olsam da tam zamanlı bir engelli hakları aktivisti olduğumun da altını çizmek isterim”dedi.