MÜZE OLACAK

Elazığ'ın Tarihi yerleşim yeri olan Harput'ta bulunan ve Elazığ Özel İdaresi'ne ait olan ''Harput Konağı'' müze oluyor.

MÜZE OLACAK
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan BAY/ Harput Kalesi’nin tam karşısında yer alan, Elazığ İl Özel İdaresi’ne ait Harput Konağı için karar verildi.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Elazığ’ın tarihi ve turistik yerlerinin turizme kazandırılması amacıyla yapılan çalışmalar aralıksız devam ediyor. Bu kapsam da İl Özel İdaresi bünyesindeki Harput Hünkar Konağı’nın turizme yönelik yöresel değerlerin bir arada bulunduğu müze haline dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı.

SÜT KALESİ'NİN KARŞISINDA YAPILMIŞTI

Elazığ’ın en önemli tarihi yerleşim merkezlerinden biri olan Harput’ta, Süt Kalesi'nin karşısında yapılan ve ilk önce valilik konağı olarak düşünülen daha sonra ise lokanta olarak hizmet veren Hünkar Konağı’nın akıbeti belli oldu.

VALİ KALDIRIM TALİMAT VERDİ

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın Elazığ turizm alanın da daha iyi yerlere gelmesi için yaptığı çalışmalara bir yenisi daha eklendi.Şuan için büyük bir bölümü kullanılmayan "Harput Konağı" için girişimlerde bulunarak, konağın müze olarak hizmet vermesi kararlaştırıldı.

İL ÖZEL İDARE BÜNYESİNDE "HARPUT KONAĞI"

İl Özel İdaresi bünyesindeki Harput Hünkar Konağı’nın turizme yönelik yöresel değerlerin sergilendiği ve Harput’un tarihi anlatan müze olarak kullanılması yönünde karar alınmasının ardından çalışmalar başladı.

MUSİKİ MÜZESİ OLACAK

Elazığ Hakimiyet Gazetesi'nin aldığı bilgiye göre,Harput Konağının bir kısmı Musiki Müzesi olurken, diğer bir kısmı ise ETSO Gastronomi müzesi olacak. Gastronomi müzesinde Elazığ'ın yöresel yemekleri ve tarihi özellikleri sergilenecek.

MÜZE NE ZAMAN FAALİYETE GEÇECEK?

Harput Konağında yapılması planlanan Müze için çalışmalar 4 ay öncesinden başladı. Projeleri hazırlanan Müze için son aşamaya gelindi. Müzelerin 1 yıl içinde faaliyete geçmesi planlanıyor.

KENT MÜZESİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Eski Valiliğin "Kent Müzesi" olması için çalışmalar da sona gelindi. Yeni Valiliğin hizmete girmesinin ardından şuan için kullanılmayan yer için çalışmalar başlamıştı.

YETKİLİ BİR EKİP ELAZIĞ'A GELMİŞTİ

Elazığ’da yapılması planlanan “Harput Musikisi ve Kent Müzesi" için ilk adım yaklaşık 5 ay önce atılmıştı.Vali Çetin Oktay Kaldırım başkanlığında Kent Müzeleri Tasarım ve Uygulamacısı Nadir Mutluer ve ilgili kurum müdürlerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda ön görüşmeler yapılmış ve incelemeler yapılmıştı.

EN KISA SÜRE DE FAALİYETE GEÇİRİLMESİ  LAZIM

Özellikle Süt Kalesi’nin karşısında yapılan Harput Konağı, Elazığ’ın turizmi için büyük önem taşıyor.Özellikle Musiki Müzesi’nin yapılmasından sonra yerli ve yabancı turistlerin rahat bir şekilde gezmeleri ve konaklamaları içinde ayrı bir proje yapılması gerekiyor. Elazığ’ın tüm dünyaya tanıtılması için büyük bir önem taşıyan bu projenin en kısa sürede hayat geçmesi ve turizme kazandırılması gerekiyor.

ELAZIĞ BELEDİYESİ AKTİF ROL OYNUYOR

Özellikle ‘’Kent Müzesi’’ için Elazığ Belediyesi aktif rol oynuyor. Elazığ Valiliği koordinesinde Elazığ Belediyesinin ‘’Kent Müzesi’’ için çalışmalar da büyük bir özen gösterdiği ve Kent Müzesi’nin Elazığ turizmine katkı sağlaması için bütün imkanları kullanacağı ifade ediliyor.

HARPUT’A KONUK EVLERİ YAPILSIN

Harput’ta özellikle turizm anlamında önemli gelişmeler yaşanırken,yerli ve yabancı turistlerin konaklamaları için Şanlıurfa’da yapılan ‘’Konuk Evleri’’ tarzında konakların yapılması gerekiyor.Harput’a gelen turistlerin günü birlik gelmelerinden ziyade Harput’ta kalmaları ve manevi havasını bilmeleri anlamında büyük bir önem taşıyor.

HARPUT’UN CANLANMASI LAZIM

Elazığ’ın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Harput’ta özellikle ticaretin de canlandırmak için önemli atılımların yapılması bekleniyor. Harput’un tarihi anlatan otantik bir çarşının da yapılması için ilerleyen zamanlar da çalışmaların yapılacağı ve Harput’un eski günlerine dönmesi için bütün imkanların kullanılacağı ifade ediliyor.

SOMUNCU BABA ÖRNEĞİ

Harput’un manevi dokusunu oluşturan ve şehrin mayasını yoğuran çok değerli zatların bulunduğu Harput’ta çevre düzenlemeleri yapılarak gelen misafirlerin Somuncu Baba örneğinde olduğu gibi ulu çınarlar altında ve manevi ortamda vakit geçirebilmeleri sağlanmalıdır. Bu şekilde Harput gerçek maneviyatına kavuşturularak, "İNANÇ TURİZMİNDE’’ büyük bir ilerleme kaydedecek.