KİŞİYE ÖZEL TESBİH VE ÖZEL TASARIM

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ. Tesbihler ile dost olanlar, meraklı olanlar, bu işe gönül verenler artık kendilerini tesbihlerin dostluğundan ayrı tutamazlar. Tesbihlere karşı iflah olmaz bir sevgiye yakalanmış olurlar. Tesbihler ile uğraşan ustalar, koleksiyonerler, tesbih satıcıları, hepsi tesbihlerden ayrı bir zevk alırlar.

KİŞİYE ÖZEL TESBİH VE  ÖZEL TASARIM
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tesbih ustalarımızdan Tesbihçi Hüseyin KİRAZ bizlere bu ara yaptığı yeni tasarımlarından bahsetti;

                                                                                                                            

TESBİH BAŞLI BAŞINA BİR İLİM VE SANAT DALIDIR

 

Tesbih başlı başına bir ilim ve sanat dalı. Tesbih, artık günümüzde ibadet aracı olmanın dışında, koleksiyon, stres arma aracı olarakta insan hayatında yer alıyor. Tesbih bazıları tarafından parmak uçlarındaki huzur olarak nitelendiriliyor. Namaz kılanlar, aşiret ağaları, kabadayılar ve meraklıları alıyordu eskiden, şimdi ise strese iyi geldiği açıklamaları, filmlerdeki oyuncuların etkisiyle, tesbihlere gençler ve kadınlarda dahil olmak üzere rağbet edenlerin sayısı gittikçe çoğalıyor. Hatta  sevgililer günü, babalar günü gibi özel günlerde, babalarına, eşlerine, sevdiklerine tesbih alanlarında sayıları gittikçe artıyor özellikle bugün tesbih satışında yoğunluk yaşıyoruz.

Kimine göre ibadet aracı bir eşya, kimine göre ekonomik değeri olan bir araç, kimine göre sanat, koleksiyon, antika, uğraş yada hobidir, tesbih. 

 

TESBİH KONUSUNDA ALDATILMAK ÇOK KOLAY;

 

Tesbihler çeşitli nesnelerden yapılıyor. Bitki, ağaç türleri, hayvan boynuzları, hayvan dişleri ve kemiklerinden, taşlardan, camlardan. En çok ilgi gören türler ise: mercan, sedef, akik, amatis, katalin, fildişi, deve dişi, kemikler: deve kemiği, fil kemiği, gibi. Boynuzlarda ise: boğa, keçi, geyik, ceylan. Ağaç ve bitkisel maddelerden en çok talep edilenler ise şöyle: kehribar, zeytin çekirdeği, vişne çekirdeği, gül, peleseng, vengi, kuka, andız, ardıç, kızılcık, yılan ağacı, zeytin ağacı, şimşir ağacı, öd ağacı gibi. 

 

 

Niçin damla kehribar?

Kehribar çok uzun yıllarda olgunlaşan cam reçinesidir. Guatr başta olmak üzere, sarılık, stres atma vb. birçok hastalığa iyi geldiği bilinir. Özellikle Batı ve Sovyet ülkelerinde, sağlığa faydasından dolayı kullanılıyor.Kehribar taşı üzerinde yapılan analizler bu taşın ağrı kesici özelliğinin olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle kış aylarında şiddetli romatizma ağrıları ile mücadele eden kişilerin kehribar taşı sayesinde bu çekilmez ağrılarından büyük oranda kurtuldukları bilinmektedir. Kehribar taşının solunum yolu hastalıklarına karşı da şifa verici özelliği bulunmaktadır. Özellikle astım hastalarının sorunlarını ortadan kaldırmak adına olumlu yönlerinin olduğu bilinmektedir. Kehribar faydaları ciddi anlamda çoktur ve bu yararları bilim dünyası tarafından da kanıtlanmıştır.

Kehribarı çekerken de elimize çok güzel bir koku akseder. 

 

TESBİH YAPMADAN DURAMAM

Sanatçılık üstün meziyetler ister, çünkü onlar dıştaki küçük dünyanın eşyalarına şekil verirken, içteki büyük dünyanın derinliklerinde gezinmeyi bilirler. 

Ben bu üçlüde, o meziyetleri olabildiğince gördüm. Onlar alemi hoş görüp, faniler arasında hiçliğe talip olmuşlar ve bir ipe dizilmiş tesbih taneleri gibi insanla, kainatla ve bütün varlık alemiyle ilintili-uyumlu duruyorlar. Bu iş tornacı işi değil, gönül yontma işidir. 

 

Yıllar önce yaptığın bir tesbihle şimdi karşılaşınca ne hissediyorsun?

İlk önce yaptığım anı tekrar yaşıyorum. Hangi yerde yapmışım, hangi zor zamanım da yapmışım… Sanatçının yaşadığı en güzel duygu da bu olsa gerek. 

 

Tesbihin bakımı nasıl olmalı? 

 

Kehribar hariç hiçbir malzeme güneşi sevmiyor. Bu sebepten Araplar çok kehribarı seviyor. Güneş ışığı özellikle imamelerde eğilme-bükülmeye ve tanelerde çatlamaya sebep oluyor. Şu, ıslak el, ter tesbihin parlaklığını yok ediyor. Hayvansal ürünlerden ve ahşaptan yapılan tesbihlere güvelenme ihtimaline karşı naftalin konması çok iyi olur. 

 

Kendini hangi maddede daha başarılı buluyorsun?

Kehribar… Yeni modeller geliştirmek için ne yapıyorsun? Yeni model için, bazen düşüncede tasarlıyorum, bazen de tornamda bıçağın gideceği yöne göre hareket ediyorum. Yani bu şiir yazmak gibi kendiliğinden, bir anda içten gelen bir şey. 

 

Bu işte hedefiniz nedir?

 

İlmin sonu olmadığı gibi sanatın da sonunun olmadığını düşünenlerdenim. Belki şu an sanatımın zirvelerini yaşıyorum, belki de ileriki yıllarda yaşayacağım. Bunu biraz da zamana ve koleksiyonerlere bırakmak gerekir. 

 

OLTU TAŞI HAKKINDA GENEL BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?

Oltu taşı ardıç ağacının fosilleşmiş halidir..

Gerek kehribar gibi fosil grubu ürün olması gerekse benzer özellikler göstermesi nedeniyle "Siyah Kehribar" adıyla da anılır.Oltu taşı toprak altından çıkartıldığında yumuşak,işlenmesi kolay bir yapıdadır.Bu nedenle çeşitli süs takıları yapımında kullanılmaktadır.Özellikle oltu taşından yapılmış tesbihlerin ünü bütün Dünya'ya yayılmıştır.

 

Taş Erzurum-Oltu yöremizde çıkartıldığından bu yöreyle özdeşleşmiş ve tüm Dünya'da bu isimle bilinip talep görmüştür.Ancak bu taş sadece Erzurum-Oltu'da çıkartılmamaktadır.Günümüzde Erzurum-Oltu'da taş rezervleri oldukça düşük olduğundan Gürcistan ve çevresinden taş çıkartılmakta ,Erzurum'a getirilip işlenmektedir.Erzurum menşei taş kalite anlamında 1.sınıf taştır,Gürcistan menşei taş 2.sınıf olarak nitelendirilebilir.Oltu taşı gerek görünüm gerekse fosil grubu olması nedeniyle hafif yapısından ötürü kolaylıkla taklidi yapılabilir bir üründür.Oltu taşını taklitlerinden ayırmak belirli yöntemler uygulayarak gayet basittir.