KADINLARIN DEĞİŞMEZ HOBİSİ ''EL İŞİ''

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Kadınlar için ev ortamında yapılabilecek en iyi işlerden birisi örgü aksesuarları. Çünkü her kadının belli oranda örgü konusunda bir bilgisi var. Özellikle sonbahar kış aylarında yoğun olarak satılan atkı, şapka, şal gibi ürünleri kaliteli bir şekilde tasarlayarak örmek, ciddi anlamda bir kazanç getirmekte. Bu iş çok fazla bir ön bilgi ve hazırlık da gerektirmemektedir. Tamamen kendi fikirleriniz ve becerileriniz ile el örgüsü işlerini yaparak ayda en az kazanç elde edebilir

KADINLARIN DEĞİŞMEZ HOBİSİ ''EL İŞİ''
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İşte bu noktada evinde el işi yapan Hülya Ayaz ile bir söyleşi gerçekleştirdik...

 

    EL İŞİ POPÜLERLİĞİNİ KORUYOR

 

Öncelikle, evet bazıları el işi ve dantelin demode olduğunu düşünse de bu ürünlerin popülerliğini koruyor olduğunu biraz gözlem yaparak anlayabilirsiniz aslında. Bakınız, ülkemizde hala masa örtüleri, havlular, nevresim takımları, kanaviçe işlemeler tıkır tıkır işlenmekte ve aynı şekilde para getirmektedir. En basitinden, kenarları oyalanmış bir başörtünün fiyatı 10 liradan başlamakta. Ya da güzelce işlenmiş bir havlunun fiyatı ortalama 25 liradan satılmaktadır. Tabii tüm bunlar en düşük fiyatlar. Yani ürünleriniz için kullandığınız ipin kalitesine, ekstra malzeme gibi faktörlere göre fiyatı belirleyen siz olacaksınız. Bunun için de elinizde sürekli takip etmeniz gereken bir liste olmalı. Örneğin; malzemeler için ne kadar para ve emek harcadınız, ürünü ne kadar sürede bitirdiniz gibi soruları net olarak cevaplandırmalısınız.

Eğer el işi ve danteller ilginizi çekmiyorsa, örgü yapmaya öncelik verebilirsiniz. Çünkü örgü yapmak çoğu kişiye göre el işinden çok daha kolaydır. Neticede el işi yapmak için küçücük ayrıntıları fark etmeniz ve bunları titizlikle işlemeniz gerekmektedir. Ancak örgü söz konusu olduğunda, bu sıcacık tutacak örgüleri yapmak daha basit ve daha eğlencelidir. Hatta küçücük çocukların bile örgü yapabildiğini görmüşsünüzdür. Eğer yeterince yaşlıysanız da, eskiden tatillerde kız çocukların eline bir yumak yün ve şiş verildiğini biliyorsunuzdur. Kısacası örgü o kadar geniş bir konu ki, bu yöntemle yapabileceğimiz birçok farklı ürün var.

 

EL İŞİ YAPMANIN FAYDALARI NELERDİR?

 

1-Ruha iyi gelir: El sanatlarının insanların ruh haline iyi gelerek, onların daha mutlu olmalarını sağladığı düşünülüyor. Hatta dünyada yapılan pek çok araştırma kroşe, örgü, dikiş gibi uğraşların depresyonu yüzde 54 oranında azalttığını/sonlandırdığını gösteriyor.

 

2-Stresi azaltır: Sürekli aynı şeyi yapmak hem dikkati tek bir noktada toplayarak bilişsel işlevi artırıyor hem de sıkıntı ve stres yaratan düşüncelerden kişileri uzaklaştırıyor. Yani yaratıcı faaliyetler, bir tür meditasyon görevi üsteleniyor.

 

3-Özgüveni artırır: El sanatlarıyla uğraşmak ya da amatör bir şekilde bir el işi ileuğraşıyor olmak, hem yaratıcı hem de kişiyi üretmeye sevk eden bir aktivite.

 

Hayal kurmak, tasarlamak ve tasarladığını gerçekleştirmek kişnin kendine olan güvenini, öz saygısını artırıyor. Bu tarz uğraşlar zamanla bunu sosyal ortamda paylaşarak yeni çevreler edinilmesini, dolaylı yollardan da kişinin toplum içinde kendini çok daha iyi ifade edebilmesini sağlıyor.

 

4-El-göz koordinasyonunu sağlar: Mobilya yenileme, resim, boyama, dikiş gibi pek çok hobi fiziksel bir aktivite. Bir hobi makası ile kağıt kesmek bile aslında el ile göz arasında mükemmel bir uyum ve koordinasyon ister. Görsel-uzamsal bu aktiviteler kasları çalıştırarak çok daha sağlıklı bir beden yaratıyor.

 

5-Düşünce gücünü artırır: "Gençliğin sırrı nedir?" sorusuna, "bir el işi ile uğraşmak" yanıtı verilebilir. Çünkü el-göz koordinasyonu sağlayan ve düzenli yapılan yaratıcı bir faaliyet, bilişsel çöküşü yavaşlatarak beynin genç kalmasına yardımcı oluyor.

 

Hatta konu ile ilgili yapılan bir takım bilimsel araştırmalar, yaratıcı bir hobinin beyin yaşlanmasını yüzde 50 oranında azalttığını ortaya koyuyor. Alzheimer gibi hastalıklarla savaşmada çok etkili bir yöntem olduğu düşünülüyor.

 

El İşi Antidepresan Etkisi Göstermektedir;

 

Yapılan el işinde modelleme yapılırken hayatın sıkıcı yönünden tamamen uzaklaşıldığı ve bu uzaklaşmanın beyine olumlu sinyaller göndererek sakinleştirici bir antidepresan gibi etki göstermektedir.

Tabii, ekstra kazanç elde etmek isteyenlerde el işi ve örgü yaparak para kazanabilir bu da ayrı bir konu.. Buna ek olarak, el işi ve örgü yaparak para kazanmak isteyenlerin yeterince vakite sahip olması da temel şartlardan bir tanesidir. Ki iş bu yönüyle de ev hanımlarına yani bizlere işaret etmektedir.

Düşünsenize, günün büyük çoğunu evde geçiren bizler eğer istersek ne kadar çok boş vakit yaratabiliriz. Diğer taraftan, ev hanımları hiç iş yapmıyor da demiyorum. Yani bunun altını çizeyim ki sevgili hemcinslerim beni topa tutmasın. Biliyorum, gün boyu yemek, temizlik, ütü, çocuklar, market alışverişi gibi bir sürü işle uğraşıyoruz Ama eğer isterseniz tüm bu işlerinizi planlı yapabilir ve geri kalan zamanınızı sıcacık evinizde para kazanmak için harcayabilirsiniz. Yazmasından, şalına, kazağından, patiğine... Zamanın büyük bir bölümünü evde geçiren ev hanımlarının boş vakitlerini değerlendirmek çeşitli etkinliklerde bulunurlar. Bunların başında el işleri  örgüler gelir. Şiş Örgüler, tığ örgüleri, boncuk işlemeleri, takı tasarımları, ev dekorasyon ve süslemeleri el işlerinde tercih edilen çalışmalardır. Evlerimize tek bir maaş, giriyor. Bu pahalılıkta tek maaşla geçinmek kolay değil.  O nedenle bizler ev ekonomisine katkıda bulunmak için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Kimisi evde dikiş dikiyor, kimisi yemek pişirip satıyor, kimisi de incik boncuk yapıyor. Ürettiklerimizi arkadaşlarımıza, çevrelerimize veya mağazalara satabiliriz. Bu şekilde hem özgüvenimiz artacak hem  para istemek zorunda kalmayacağız hem de istediğimiz bir şeyi gönül rahatlığı ile alabileceğiz...

ŞİŞ ÖRGÜLERİ

Kazaklar, lifler, patikler, atkılar, duvar süslemeleri, ev dekorasyonunda kullanabileceğiniz çeşitli aksesuarlar… Bütün bunları şiş kullanarak yapabilirsiniz.

TIĞ ÖRGÜLER

Tığ ile yapılan işlemelerin başında dantel gelir. Oda takımları, havlu süslemeleri, tülbent oyaları, Lifler, patikler, yelek ve hırkalar… Tığ kullanarak her kategoride harikalar yaratabiliriz…

SON OLARAK;

'Markalar, bir annenin elinde örülmekte olan kazağın samimiyetini asla veremezler. Samimiyetin bedeli ve boş vaatleri yoktur çünkü.’