Fed Kritik Raporunu Paylaştı

ABD Merkez Bankası (Fed) raporunda, enflasyonun ve parasal sıkılaşmanın finansal istikrara ilişkin büyük oranda risk oluşturduğunu aktardı. Fed, Ortadoğu ve Ukrayna'nın küresel ekonomi açısından da risk taşıdığının altını çizdi.

Fed Kritik Raporunu Paylaştı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fed, Amerikan finansal mekanizmasındaki şu an ki duruma yönelik incelemlerinin bulunduğu Finansal İstikrar Raporu'nun nisan sayısını paylaştı.

Söz konusu raporda, ısrarcı olan enflasyonun ve sıkı para politikasının yansımalarını piyasa katılımcıları içerisinde en fazla risk olarak yer aldığının altını çizdi.

Piyasa katılımcılarının hemen hemen hepsinin enflasyonun tekrardan hızlanmasının faiz oranlarını tahmin edilenden daha uzun süre fazla gösterebileceğinin yer aldığı raporda, "Kalıcı enflasyonist baskıların beklenenden daha kısıtlayıcı bir para politikası duruşuna yol açması riski en sık dile getirilen risk olmaya devam etti." cümlelerine yer verildi.


Katılımcıların yarısından fazlasının politika netsizliğinin bir risk olarak gördüğü de paylaşılan raporda, ticaret politikası ve yükselen jeopolitik olaylar ile ilgili diğer dış politika başlıkları eklenmek üzere birçok belirsizlik konusuna dikkat çekildiği vurgulandı. Raporda, ABD'de kasım ayında gerçekeleşecek başkanlık seçimlerine yönelik politika belirsizliği de paylaşıldı.

Fed'in raporunda, Ortadoğu'daki gerilimler ve Rusya'nın Ukrayna'da sürmekte ola savaşının, enerji ve emtia piyasaları ile küresel değer zincirlerinde sürekli gecikmelere neden olacağı da dahil olmak üzere küresel ekonomik işlemlere yönelik riskler oluşturduğu da yer aldı.

Jeopolitik olayların veya politika netsizliğinin daha da yükselmesinin ekonomik aktiviteyi düşürebileceğine dikkat çekilen raporda, bunun enflasyonu ve finansal piyasalardaki inişleri çıkışları çoğaltabileceği belirtildi.