Elazığlılar Dikkat Trafikte Yeni Dönem Başlıyor

Anayasa mahkemesi milyonlarca araç sahibini ilgilendiren önemli bir karara imza attı.

Elazığlılar Dikkat Trafikte Yeni Dönem Başlıyor

 Trafik sigortalarında bu yıl içinde yeni bir dönem başlıyor. İkinci el araç satışlarında trafik sigortası için tanınan 15 günlük süre tarih oluyor. 

Adalı Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ufuk Adalı' bu kararın son derece yerinde bir karar olduğunu aracını satan vatandaşların yeni düzenlemeyle aracını satar satmaz hiçbir sorumluluğu kalmayacağını kaydetti.

Adalı “Açık bir dille ifade etmek gerekirse, eski uygulamada aracı sattıktan sonra eski araç sahibinin yapmış olduğu Trafik Sigortası 15 gün daha devam ediyordu. Anayasa mahkemesi bu durumu aykırı bularak iptal etti. Bize göre de iptal edilmesi çok yerinde bir karar olmuştur. En önemli sebebi aracınızı sattınız, herhangi bir ilişkiniz kalmamış yeni alan kişi trafik sigortasını yapmamış veya kaza yapmış,15 günlük süreden dolayı hem sigorta şirketine hem de sürücüye dava açıp sürücüden icra yolu ile para almaya çalışılıyor ve çok zor durumlarla karşı karşıya kalınıyordu. Yeni dönemde arabayı sattıktan sonra satıcının 15 günden kaynaklanan yükümlülüğü kalkmış olacak” dedi.

DEĞİŞİKLİK 2024 SONUNDA DEVREYE GİRECEK

Adalı “Değişiklik 2024 yılının sonunda devreye girecek aslında Anayasa Mahkemesi bu düzenleme için 9 ay süre tanımış oldu. Düzenleme çıktıktan sonra aracı alır almaz trafik sigortası yapmak zorundasınız çünkü herhangi bir teminatınız veya 15 günlük süreniz olmayacak. Yeni düzenleme ile birçok kargaşa ortadan kalkacak ve buda davaları önemli ölçüde azaltacaktır. Mahkemeler bununla ilgili yüzbinlerce dava ile meşgul ediliyor, insanlar gereksiz icralarla karşı karşıya kalıyordu. Yeni düzenleme aracı satan kişileri, tüketicileri ve sigorta şirketlerini önemli ölçüde rahatlatacaktır.