DÜNYA VE ÜLKEMİZ PANDEMİ İLE SAVAŞIRKEN BİZLER EVLERİMİZDE NELER YAPMALIYIZ?

Başak MERAL GÜNDÜZ/Müzik Terapist Rabia KOŞAR,  Müzik Terapiyi,metotlarını,müzik terapinin kullanıldığı diğer alanları,müzik ile bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebiliriz konuları hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.

DÜNYA VE ÜLKEMİZ PANDEMİ İLE SAVAŞIRKEN BİZLER EVLERİMİZDE NELER YAPMALIYIZ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

YILLARDIR MÜZİĞİN ŞİFA GÜCÜNE İNANAN VE ARAŞTIRAN BİRİYİM

Koşar,“ Yıllardır Müziğin Şifa gücüne inanan ve araştıran biriyim. Bunu rehabilitasyon merkezinde çalıştığımda öğrencilerim ile 2012 de tecrübe ettik ve 2014 yılında hayalini kurduğum Devlet Korosuna girdim. Şuan halen Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosunda Ses Sanatçısı olarak görevime devam etmekteyim .Bir söz var çok severim ‘’Gönül kendine benzeyen gönüle akar’’ yani neye niyet ederseniz yaşam size onu sunar. Müzik terapi hep ilgi alanım idi. .Devlet Korosu olarak Makamlarla Şifa Konserleri verdik.2019’un Ocak ayında Sağlık Bakanlığının GETAT uygulamaları MÜZİK TERAPİ bölümü açıldı. .Eğitimi Ankara Sağlık Bilimleri Üniversitesi programında Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde alanında uzman birçok değerli hocalardan aldım Müzik Terapi Eğitimlerim çeşitli çalıştaylar ile devam etmekte.Yine 2019 yılında Şükran Topal hocamın ‘’Engelli çocuklarımıza Engelsiz Eğitim ‘’projesi ile İl Milli Eğitim müdürümüz ve heyetimiz ile Hollanda-Bruksel ‘e gittik ve orada engelli çocuklarımıza keman(Nuri Ata)-kanun eşlikli Bizde Osmanlı Döneminde yaygın şekilde Darüşşifahanelerde kullanılan Makamlarla Şifa dinletisi sunduk .. 2020 mart ayında 1.Ulusal Müzik Terapi Kongresinde Türkiye de bulunan birbirinden değerli Akademisyen ve Müzik Terapi alanında çalışan insanlara NEY( Ömer Faruk Keskin )-KANUN eşlikli ‘’Türk müziğinde Makamların Şifa etkileri ve Tarihte Kullanımlarını’’ sunduk.”dedi.

MÜZİK İLE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ NASIL GÜÇLENDİRİRİZ?

Müzik her ruha şifadır sözü ile başlamak isterim.. Henüz dünyaya gözümüzü açmamış iken anne karnında duyduğumuz sesler ilk melodilerimizdir ...İlk sesimiz güçlü bir varoluş çığlığıdır. ıngaaa ıngaaa ..sonra annemizin ninnisi ..ve her sözü şarkılardır .Yaşam boyunca hayatımızın her anında bütün duygu düşünce ve hislerimize tercümandır müzik.. ağıt yakarız müzik ..ibadet ederken müzik(tasavvuf) ..tedavi olurken müzik. .mutlu oluruz müzik. .oynarız müzik... ağlarız müzik. .özleriz ..aşık oluruz.. kavuşuruz. .ayrılırız.. araba süreriz.. yürüyüş yaparız.. dans ederiz hayatımızda olmadığı bir an yok…

Müzik ödül ve motivasyon algısını, stres ve uyarılma düzeyiyle ilgili yaşamsal parametreleri, beyin alanları arasındaki iletişimi sağlayan nörokimyasal sistemleri yani vücudumuz için en önemli hormonlar olan DOPAMİN,OPİOİD,SEROTONİN,KORTİZOL,OKSİTOSİN ,ADRENALİN gibi alanlar bağışıklık sistemini doğrudan  etkiler.. Müziğin tedavi edici potansiyelinin altında yatan bilimsel temel, beyinde kortikal düzeyde ve limbik-paralimbik alanlarda müziğin oluşturduğu güçlü etkidir..

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ DUYGULAR İLE DOĞRU ORANTILIDIR

Bağışıklık sistemimiz duygular ile doğru orantılıdır. Düşünceler beyinde Nöropeptit üretimini tetikler. Neşeli insan ile kederli insanın nöropeptitleri birbirinden farklıdır. Güzel şeyler düşünürsen iyi nöropeptitler üretirsin ve bunlar kan yolu ile bağışıklık hücrelerini çalıştırır bir tür enerji parçacığı gibi.. Duygularda vücudumuzdaki sistemleri etkiler mutlu huzurlu motive ve sevgi enerjisi yüksek bir vücuda hastalığın girmesi zordur.. bedenin çeşitli bölümlerindeki hücresel titreşimler bozulduğunda buna ‘’hastalık ‘’ denir. Rezonans yapması için bozulmuş bir hücreye yeni bir dışsal titreşim verilebilir ve böylece hücrenin yeniden kendine özgü olan titreşimi sağlanır bu da müzik terapinin ses bilimi tedavi amaçlı yollarından biridir. Pisagora göre hastalıklar ‘’ruhumuzdaki ve fizyolojimizdeki harmoninin düzensizliğinden meydana gelir .Müzik bu harmoniyi düzene sokar .’’Tarih boyu bilim insanları ve filozoflar bu konu ile ilgilenmiştir.. Tıbbın Babası sayılacak HİPOKRAT belirli tedavi araçların etkili olmadığı durumlarda müziği tedavi amaçlı kullanmış.. SOKRATES; seslerin bilinçaltına etkilerini.. ARISTO ; müziğin duygular üzerindeki etkilerini.. PLATON İse müziğin insan ruhu üzerindeki derinliklerine inerek insana huzur ve hoşgörü verdiğini keşif etmişlerdir.. Türk Toplumunda Şaman Kültürü ile başlayan yıllar içerisinde Göktürk, Hunlar, Selçuklu ve OSMANLI zamanı Türk Müziğinin Makamlar ile Şifa gücü Darüşşifahanelerde İBN-İ SİNA , FARABİ, Ebu Bekir Razi, Hasan Şuuri, Gevrekzade Hafız Hasan Efendi, Haşim Bey gibi insanlar ile yüzyıllar boyunca topraklarımızda kullanılmıştır..

BİZLER BU SÜREÇTE NELER YAPMALIYIZ?

Koşar,“ Öncelikle en önemli olay yüksek enerji ile dolu bir ruh hali edinmemiz.. Bunun için hem bir sanatçı hem de müzik terapist olarak önereceğim bazı küçük ama enerjimizi yükseltecek fikirlerim olacak.

-Her gün düzenli yeme içme alışkanlığı olanlar için 3 öğün 3 müzik diyorum.. Sabah güne zinde başlamak için mutlaka ritmik , çoşkulu , hareketli şarkılar dinleyiniz tarzınız ne olursa olsun ritmi yüksek şarkılar hücreleri direk harekete olumlu yönde harekete geçirecektir göreceksiniz ve bunu alışkanlık haline getirin..

-Öğlen yine modunuza göre müziğinizi sevdiğiniz listeden biraz daha orta tempo rahatlatıcı ama enerjiyi düşürmeyen müzikler tercih edin..

-Akşam mutlaka sakin müzik moduna geçin klasikler olabilir. .Sufi müzik olabilir.. rahatlatıcı ..yoga müzikleri olabilir

-Spor yaparken, duş alırken ,araç kullanırken, alışveriş yaparken, yürürken yine mutlaka nağmeler yanınızda olsun müziğin verdiği huzuru tüm hücrelerinizde hissedeceksiniz..

-İş yerinde , ev işlerinde yada küçük molalarınızda kulaklığınız mutlaka yanınızda olsun.Yine sevdiğiniz günlük şarkılar listenize mutlaka 5 dakika bile olsa dokunun.. ruhunuzun melodiye ihtiyacı var..

-Ailece Konser izleyin ..evet bu en önemlisi.!!.Klasik Türk Müziği ..Türk Halk Müziği.. Batı Müziği.. Senfoni Orkestraları.. Bu bilinci, kültürümüzü çocuklarımıza da öğretmemiz için harika bir fırsat..

-Evde karaoke partileri yapın.. ailece şarkı-şiir ezberleme oyunları oynayın. Hatta belki sözleri tamamlamaca …

-Kendi kendinize yüksek ses ile şarkılar söyleyin..

-Bir enstrüman öğrenmenin bence tam zamanı..sevdiğiniz  enstrümanı bulun..ve şimdi başlayın..

- Korku bağışıklığı düşüren, hücreleri olumsuz etkileyen bir titreşimde. Öyle olunca frekansı yükseltmek ve oraya uyumlanmamızı sağlayacak eylemlerde bulunmak örneğin o frekanslarda müzikler dinlemek çok önemli. Şimdi insanı iyileştiren frekansın 428’e çekildiği söyleniyor.”dedi.

HER TÜRLÜ NEGATİF DUYGU BİLİNCE ULAŞIMI ENGELLER

SONUÇ olarak: Her türlü negatif duygu bilince ulaşımı engeller. BUARA hayal gücümüzü biraz zenginleştirelim bunu bizi rahatlatacak müzik desteğini alarak zihnimizi ruhumuzu iç sesimizi dinleyelim .Öz’e dönüş için belki de mükemmel bir zamanlama. Doğru müzikler motivasyonu yükseltecek, psikolojik yönde kendinizi mükemmel hissetmenizi sağlayacak, depresyon gibi olumsuz psikolojik süreçleri ve gerginlikleri azaltmanızı sağlayacak. Müzik zihinde diğer sanat dallarından daha hızlı ve yoğun bir şekilde çalışmaktadır.

MÜZİĞİN ŞİFA gücü gönlünüze dolsun…